12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Good morning, Serbia!

Stav

Comments 2

Good morning, Serbia!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: B. Grinevski

Upitajmo se: što još treba da se dogodi u susjednoj Srbiji da bi bilo ko iz opozicionih partija i njihovih prvaka u Crnoj Gori reagovao?

Da se, ne bilo primijenjeno, bilo koji od izliva “bratske ljubavi” i “podrške”, dogodio u suprotnom smjeru - to bi bila apsolutna i definitivna izdaja. Bio bi to razlog za najteže i najružnije osude, razlog za odmazdu i kaznu. Za paljbu iz svog raspoloživog orudja. I još gore.

Jer, zamislite da u Podgorici razularena i “spontana” masa kidiše na srpsko poslanstvo, da se gađa srpska zastava, a da naši ministri, sa i bez portfelja, prijete i atakuju na Srbiju najprizemnijim rječnikom i najtežim pogrdama i optužbama? Da neko od naših zvaničnika punih usta kaže kako je vlast u Srbiji kriminalna, izdajnička, fašistička? Da naš ministar odbrane pozove na prekid diplomatskih odnosa, a da mediji unisono i orkestrirano blate, iz dana u dan, ne samo povodom jednog zakona (inače potvrdjenog i podržamog od strane Venecijanske komisije), praktično sve i svakoga koji na bilo koji način predstavlja zvaničnu Srbiju? Da naš ministar vanjskih poslova kaže ovo što nam gospodin Dačić ovih dana ponavlja? Opet bi svi političari, institucije, organizacije, mediji i intelektualci iz tzv. “srpskog korpusa” ćutali?

Ne bi ćutali, svi to dobro znamo. Biće prije da bi izmišljali probleme, slučajeve i “zločine”, baš kao što ovih dana ne priznaju da jedan srpski sveštenik, po sopstvenom priznanju, nije povrijedjen od strane crnogorske policije. Ima da si povrijeđen, i tačka!

Dešavanja u vezi usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja vraćaju nas u vrijeme crnogorskog priznanja Kosova, kada je zvanični Beograd, prisjetimo se, uz baražnu vatru najtežih optužbi i najprizemnijih uvreda, ekspeditivno protjerao crnogorsku ambasadorku iz Srbije, a politički lideri stranaka koje sebe zovu srpskim u Crnoj Gori, imali neuvjerljive i nedovršene performanse štrajkovanja glađu.

Sadašnja reakcija Srbije, i zvanične i opozicione, uglavnom putuje istim šinama. Izuzetak od opšte larme, bijesa i agresije predstavljaju izjave predsjednika Vučića i premijerke Brnabić. Iako filovane pasažima i idejama koje smo navikli da čujemo od susjeda, ipak je osnovna poruka pomirljiva i realistična.

Zato je reakcija nacionalističke opozicije u Srbiji, njihove sabraće u Crnoj Gori i, posebno, u redovima SPC, očekivana. Osjećaj već vidjenog i doživljenog je sveprisutan: i u retorici, i u ponašanju - a evo od sinoć, i u balvanima, odnosno oburdanim stablima.

Ta pamet i ideologija ne umiju drukčije. Bez obzira na lekcije iz bliske prošlosti, bez obzira na posljedice i na predvidljivo finale te rabote.

Zato treba, u ovom opštem metežu i zločinu u pokušaju, notirati da Srbija (uz časne i marginalizivane izuzetke - intelektualce i političare tipa Latinke Perović, Sonje Biserko i Nenada Čanka - da pomenemo njih troje) još ne shvata da je Crna Gora nezavisna, međunarodno priznata država i ... članica NATO.

Pošto je jasno da to mnogi ne žele da shvate i da prihvate, možda bi valjalo zamoliti nekog da im poruči, na jednom od naših jezika: “Dobro jutro, Srbijo! Pozdravlja te Crna Gora, nezavisna i samostalna zemlja, koja neće dozvoliti da joj se iz Beograda i iz srpske crkve kroji sudbina! Ako možda sumnjaš, najbolje da pitaš Predsjednika i Premijerku zašto je to tako!”

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

ja

dobar tekst! još je bolje što naš narod ne vidi koliko mu vatrene ljubavi šalju komšije! :) naravno ne svi.

Dovoljno za dobro jutro

“Dobro jutro, Srbijo! Pozdravlja te Crna Gora, nezavisna i samostalna zemlja, koja neće dozvoliti da joj se iz Beograda i iz srpske crkve kroji sudbina!"