8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne unižavajte ono što se uniziti ne može

Stav

Comments 5

Ne unižavajte ono što se uniziti ne može

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Milena B. Martinović

Nova vlast uzalud se krije iza svoje navodno istorijske pobjede kojom je najavila sebe kao one koji će donijeti napredak Crnoj Gori iako je svima bilo jasno da iza „pomirenja“ i „mira“ kao njihove „nacije“ stoje smutne podjele i loše namjere za suštinsko biće naše domovine. Tako se u rukavicama napalo na našu hiljadugodišnju državnost, heroiku i slobodarstvo, na naše savremeno građansko društvo, antifašistički duh i život u multietničkom, multivjerskom i multikulturnom skladu.

„Apostoli“ su postavili „eksperte“ da u egzaltiranom raspoloženju (jer ih je zapalo što se nijesu nadali) „po dubini“ urušavaju temelje naše zajedničke kuće. Neupućeni, nestručni i neznaveni za poslove koji su im povjereni, oni marginalizuju stručne i časne ljude i dovode na važna mjesta osobe kojima je najvažnija referenca litijaško iskustvo.

Pod izgovorom da je srpski narod zanemaren i bez prava, ovi takozvani eksperti, kojima je upravo Crna Gora dala sve, ruše i unižavaju – našu istoriju, kulturu, crkvu, jezik, institucije, nacionalne kompanije, ugledne intelektualce. Zauzeta tim poslovima Vlada još uvijek nije donijela program rada (pa ne znamo na osnovu čega i što ona radi), a nema ni prijedloga budžeta nego se zemlja zadužuje i sredstva troše kako apostoli hoće, sve u tajnosti.
Da su bili sposobni i kompetentni da donesu program i pripreme budžet, uradili bi to za protekla puna tri mjeseca; ovako svi vide njihovu nesposobnost da čine bilo što drugo osim da urušavaju i razgrađuju vrijednosti na kojima počiva naša država i njen suverenitet.

I pritom nas uvjeravaju da su nas spasili bankrota i propasti. Međutim, nijesu se usaglasili pa često jedni pričaju jedno, a drugi drugo. Tako ministar Spajić kaže da od skoro milionske sume novca koju je zadužio “ništa neće ići na potrošnju, ništa, već jedino u budućnost Crne Gore i u vraćenje kredita“, dok njegov kolega ministar Bojanić kaže da je „to bio temelj bez koga ne bi mogli da funkcionišemo“ i da „građani treba da shvate da od Nove godine ne bi bilo novca ni za poslanike, ni za penzionere ni za bilo koga u Crnoj Gori“. Ko od njih dvojice ne govori istinu?!
A takva im je nažalost svaka rabota. Od boljitka ni traga. Nezaposlenost raste, standard pada, sve poskupljuje. Otvorene granice, zatvoreni gradovi, policija i vojska na ulicama, desetak umrlih svakoga dana - posljedica su pogubne politike. Ministarka zdravlja izgleda najmanje misli o zdravlju i ljuto brani svoje pogrešne odluke dok bolest hara zemljom i donosi tugu mnogim crnogorskim domovima.

Nad prosvjetom je avet svetosavskih dogmi i imperativni ton ministarke koja negira crnogorsku naciju, Univerzitet Crne Gore je u rukama Matice srpske, a Fakultetu za crnogorski jezik i književnost ne dodjeljuju se pripadajuća sredstva za rad. Čovjek u crnom preispituje najveće crnogorske kulturne vrijednosti i najmarkantnije ličnosti naše kulture.

Konačno, Vlada bez najave i u potaji, uz policijski kordon i burno negodovanje Cetinjana, prilazi sporednim putem Crkvi na Ćipuru da položi vijenac na grob kralja Nikole i ovim činom samu sebe u potpunosti diskredituje u očima domaće i strane javnosti.

U smislu krilatice da nas ljubav može spasiti, koju u nedostatku argumentacije izreče „spoljni ekspert“ za kulturu, čovjek u crnom (u emisiji povodom obustavljanja mjesečne isplate našim istaknutim kulturnim poslenicima), najbolje bi bilo da se nove vlasti same dovedu „k poznaniju prava“ i odustanu od nakane uništavanja i unižavanja svega crnogorskog, našeg vječno plamtećeg slobodarskog duha, institucija i intelektualaca koji taj duh predstavljaju.

Ne radite zaludnji posao. Ne može se Sunce zakloniti. Dalje ruke od slobodne, suverene i građanske Crne Gore.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

Diiivan,nadahnut tekst !!! Jasna i precizna slika stanja drzave i drustva od kada je CG pala u bezdan !!!

Branka

Postovana Milena Vasi tekstovi su odlični i odlično opisuju sve što se dešava nama i našoj državi.Ne treba se nadati niti očekivati da će ovi ikada odustati ili se prizvati poznaniju prava.Na nama je da ih prizovemo i opozovemo inače će nam trebat vjekovi da popravimo sve što su uništili.

bokeljka

SPOLJNI EKSPERT ZA KULTURU - sramotna glupost a u potpunosti definise ove likove koji su se docepali vlasti.