10 °

max 13 ° / min 10 °

Petak

03.05.

13° / 10°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija želi da pola milijarde gladnih krene u rušenje svojih vlada i da svijet zaboravi na Ukrajinu

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 1

Rusija želi da pola milijarde gladnih krene u rušenje svojih vlada i da svijet zaboravi na Ukrajinu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Sirene uzbune od jutra u glavnom gradu Kijevu kao i na gotovo čitavom prostoru Ukrajine. Ruska Federacija ispalila je više od 50 balističkih i krstareći raketa po ukrajinskim objektima energetske infrastrukture. 16 raketa bilo je ispaljeno na Kijev. Zadatak zločinaca iz Moskve bio je ostaviti milione ukrajinskih građana bez struje i vode. To je rat protiv civilnog stanovništva i po međunarodnim konvencijama je zločin protiv čovječanstva i čovječnosti.

Uglavnom je ruska vojska ispaljivala projektile sa strateških bombardera, koji su imali liniju gađanja na sjeveru Kaspijskog jezera, oko grada Astrahanj i stacioniranih pozicija u Rostovskoj regiji. 44 sofisticirana ruska projektila oborila je ukrajinska protivvazdušna odbrana. To je puno viši postotak uništenja ruskih raketa od prošlih 50-55%. Sada je to bio nivo od 80%.

Ali opet, rakete kojie su pogodile civilne objekte nanijele su ogromne materijalne štete i ostavile velike posljedice. Ukrajinska strana još od početka marta tražila je od evropskih partnera zatvaranje ukrajinskog neba, zbog opasnosti od ruskog bombardovanja kritične infrastrukture, koje je dosad nanijelo stotine milijardi dolara štete. To je deset puta više nego što iznose gubici RF od evropskih sankcija.

Zato se Kijev toliko dugo borio protiv ruskog lobija u evropskim zemljama, koji je blokirao doturanje savremenog teškog naoružanja Ukrajini. Napokon, ovaj kremaljski lobi bio je potisnut i ukrajinska vojska počela je dobijati savremene sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane. Naravno, ostaje žal što ranije nije bilo moguće izbjeći puno učinjene štete, a i na frontalnim borbama s ruskom armijom mogao je biti značajno bolji položaj ukrajinskih branitelja otažbine.

Zato se Kijev opet obraća Zapadnim saveznicima za još više savremenih sredstava za borbu s ruskim raketama i dronovima, kojima Rusi uglavnom gađaju civilne objekte. Svaka srušena ruska raketa ili dron znače i da barem one nikad neće biti upotrjebljeni protiv još neke od evropskih zemalja.

29. oktobra Ruska Federacija izjavila je da izlazi iz sporazuma o isporukama žitarica na svjetska tržišta, prije svega za zemlje "trećeg svijeta" kojima stalno nedostaje hrane. Kremlj je već duže vrijeme pripremao ovaj korak, vidjevši da se ukrajinske žitarice sve intenzivnije kupuju na svjetskim burzama. Moskva je okrivila Kijev za napad dronovima na rusku Crnomorsku flotu. Ali ruski ratni brodovi uvijek su bili legalni vojni cilj, posebno ako se sa njih lansiraju krstareće i balističke rakete, koje gađaju ukrajinski gradove.

Upoznavajući Rusiju kao zemlju sponzora terorizma i glavnog svjetskog izvoznika nestabilnosti i konflikata možemo samo još jednom osuditi takvu ciničnu politiku Kremlja. Moskva je željna da u svijetu masovno počnu nemiri kako bi se međunarodna zajednica morala baviti tim teškim pitanjima umjesto velike pažnje prema neisprovociranoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zato Kremlj grubo krši međunarodno pravo i preuzete obaveze o isporukama hrane preko Bosfora za potrošače širom svijeta.

Još prije izlaska iz ovog sporazuma ruska flota svaki je dan zadržavala dugotrajnim pregledom brodove, koji su žurili prema različitim zemljama da bi na vrijeme isporučili neophodne količine hrane. Već u posljednjih 30 dana Rusija je faktički blokirala brzi prolaz teretnih brodova. Njih 176 stajalo je u redu da prođu ka lukama Afrike, Bliskog Istoka i Azije. I takvo usporavanje isporuka hrane za treće zemlje svijeta bilo je osuđeno od gotovo svih međunarodnih igrača.

Da ne bi situacija došla do kolapsa, Ukrajina, Turska i UN dogovorili su da i dalje sarađuju u realizaciji ranijeg sporazuma. Zvanična Moskva saopštila je kako je spremna besplatno poslati za siromašne zemlje 500 hiljada tona pšenice. Divno, kad ne bismo znali da, u stvari, Kremlj želi ilegalno izvesti ukradeno ukrajinsko žito. 500 miliona stanovnika naše planete zavisi od hrane koja može biti dostavljena iz Ukrajine, a Rusija je zamislila da ovih pola milijarde ljudi ostanu gladni i da u očaju krenu rušiti svoje vlade.

Moskva ima iskustva u izazivanju vještačke gladi. To je već radila 1932-1933. kad je glađu usmrtila 10 miliona stanovnika SSSR, uglavnom Ukrajinaca.

Svojim potezima Moskva još jednom potvrđuje da je Ruska Federacija zemlja sponzor terorizma i zato mora biti isključena iz najuticajnijega međunarodnog kluba G-20. Zemlji agresoru i teroristi nije mjesto na samitu u Džakarti. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Junak

Pa zar 95% tog i takvog do sad izvezenog žita nije ni vidjelo siromašne zemlje nego završilo na tanjurima restorana bogatih zemalja (jer su one naravno unaprijed platile)??