21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odgovor SAD i NATO na rusku upotrebu nuklearnog oružja bio bi neizbježan

Izvor: Pixabay

Stav

Comments 1

Odgovor SAD i NATO na rusku upotrebu nuklearnog oružja bio bi neizbježan

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Moskva nastavlja svoj nuklearni teror. Ruska vojska gađala je teritoriju koja je vrlo blizu Zaporoške nuklearke, na jugu Ukrajine, u privremeno okupiranom području. Ova nuklearka najveća je u čitavoj Evropi, ali je zabilježeno 12 artiljerijskih i minobacačkih projektila koji su pali blizu nuklearnih reaktora.

Ruska vojska imala je namjeru da pogodi opremu za opravku petog i šestog reaktora. Početak njihovog rada jako bi pomogao u snabdjeveniju ukrajinske teritorije strujom. Poslije ovih gađanja, ponovni rad petog i šestog reaktora postao je nemoguć. Najveći cinizam Kremlja je u tome što pokušava da prebaci odgovornost za ovaj vrlo opasni incident na ukrajinsku stranu. Ruska vlada produžava svoju neljudsku politiku nuklearne ucjene Ukrajine i međunarodne zajednice.

Na takav način Kremlj pokušava da popravi svoje poraze na ratištima Ukrajine. Moskva je počela svoje nuklearne ucjene od prvih dana invazije na Ukrajinu. Tada je bila okupirana Černobilska nuklearka. Istog dana 27. februara Putin je dao naredbu svojim oružanim snagama koje su bile zadužene za strateško i nuklearno naoružanje da pređu na režim ratnog dežurstva. Takvo nešto desilo se svega nekoliko puta u istoriji SSSR i RF poslije 1950. g.

Poslije toga, teza o mogućnosti upotrebe ruskog nuklearnog oružja stalno se vrti na moskovskoj televiziji i u oficijelnim izjavama mnogih kremaljskih zvaničnika. Poslije nekoliko teških vojnih poraza ruske vojske od ukrajinske armije i sprovođenja nezakonitih referenduma o ulasku nekoliko ukrajinskih regija u sastav RF, Kremlj je još više aktivizirao svoje nuklearne prijetnje Ukrajini. Od marta 2022. Zaporoška nuklearka je privremeno okupirana. Međunarodna agencija za nuklearnu sigurnost MAGATE i njen generalni sekretar Rafael Grossi uputili su apel za zaustavljanje granatiranja nuklearke i uvođenja zone bezbjednosti oko tog strateškog objekta. Osim toga, MAGATE, koja djeluje pod okriljem UN, zatražila je deokupaciju nuklearke i zabranu rada ruskog personala u nuklearki. Naglašena je i nezakonitost ruske pretenzije na vlasništvo nad ovim strateškim objektom.

Istovremeno, u ovom dokumentu bila je izražena zabrinutost zbog ruskog pritiska na ukrajinske zaposlenike i narušavanja tehnologije rada nuklearnog objekta, kojeg je ruska strana faktički skidala sa napajanja strujom poslije svojih granatiranja prostora oko tehničkih zgrada, koji osiguravaju funkcioniranje nuklearke. Zauzimanje ukrajinskih nuklearki stvara realne nuklearne prijetnje na samo za Ukrajinu nego i za cijeli kontinent.

Vrlo je opasno rusko granatiranje Zaporoške elektrane kao i razmještanje na njenoj teritoriji svojih vojnih kapaciteta, koji gađaju ukrajinsku vojsku i civilne objekte. Ruska strana to podlo radi razumijući što Ukrajinci neće odgovarati na ruski ciljevi smještene u neposrednoj blizini ogromnog i opasnog nuklearnog objekta. Takvo podmuklo djelovanje Ruske Federacije stavlja sve nas na ivicu nuklearne katastrofe. Moskva koristi nuklearne prijetnje kao politiku pritiska na Ukrajinu i čitavu međunarodnu zajednicu. Faktički to je postalo dijelom oficijelne politike Kremlja, na što se mora dati zajednički čvrst međunarodni odgovor.

Predsjednici SAD i Kine na svom istorijskom sastanku u Indoneziji naglasili su da ne prihvataju moskovsku politiku nuklearnih ucjena. Mogućnost upotrebe nuklearnog oružja okarakterisana je kao neprihvatljiva i opasna opcija, ne samo za cijeli svijet nego i za samu Moskvu. O tome su istovjetan stav saopštili politički lideri Velike Britanije, Francuske, Indije, a takođe NATO i EU. O konkretnim posljedicama eventualnog prelaska Moskve preko crvene linije razgovaralo se u toku tajnog sastanka šefa CIA Burnsa i vanjske obavještajne službe RF Naryškina u Istanbulu. Ruskoj strani predočeno je šta bi se desilo poslije upotrebe nuklearnog oružja - vojni odgovor SAD i NATO bio bi neizbježan!

Toga Vladimir Putin, kao onak ko donosi odluku o korišćenju nuklearnog oružja, mora biti svjestan. On tada postaje Z-ločinac planetarnih dimenzija. 1994. Ukrajina je predala Rusiji, u skladu sa Budimpeštanskim memorandumom, treći po snazi u svijetu nuklearni potencijal. U zamjenu za garancije teritorijalne cjelovitosti i od same RF, kao i SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine. Ovo nije urađeno da bi ukrajinsko nuklearno oružje RF mogla koristiti protiv Ukrajine i cijelog svijeta. Moskva je tada garantovala nepovredivost ukrajinskih granica, a sada sama narušava stotine bilateralnih ugovora sa Kijevom gdje ova klauzula propisana i još u toliko međunarodnih konvencija i odluka.

Moskva ne može ignorisati i pljuvati na cijeli svijet. Makar Kremlj organizovao u Moskvi demonstracije svojih pristaša koji su tražili da Rusija pretvori cijelu Evropu u nuklearni pepeo. Jer ti bezumnici, zapravo, traže da bude uništena Moskva, Peterburg, čitavi evropski dio RF, Ural, Sibir i ruski Daleki Istok, u stvari cijela RF. Treba razumjeti da će na svaki ruski nuklearni udarac uslijediti brz i snažan, uništavajući odgovor. Ovo treba utuvititii u glavu svima u Kremlju i po čitavoj Rusiji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR