26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katabaza

Stav

Comments 7

Katabaza

Dok su godine počinjale januarom, sve je bilo dobro. Sad samo znamo da završavaju u decembru a postoji li pred nama ikakva budućnost, ikakav horizont cilja, to ćemo tek vidjeti.

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Kad bih vam sad rekao da sam proslavio zimski solsticij jednim malim ritualom, mnogi bi reagovali u stilu:"Viđi ovoga sektaša". Pa ipak, dragi moji, to radimo svi. Krajem decembra Sunce dostiže najnižu tačku svog godišnjeg puta i proslava Božića je između ostalog proslava rođenja mladog sunca. Bog koji umire i vaskrsava slavljen je od pradavnih vremena u prehrišćanskim kultovima u liku Ozirisa, Tamuza, Atisa-Adonisa, Mitre.

Krouli je sve te kultove podveo pod "eon Ozirisa" tvrdeći da će ga zamijeniti eon Horusa. Štaviše, neki rimski pisci su bili ubijeđeni da hrišćani obožavaju sunce. Eusebije iz Aleksandrije čak izričito tvrdi da su se rani hrišćani molili izlazećem Suncu (izvor - "Simboli preobražaja" - Karl Gustav Jung - koga zanima tamo ima originalni tekst na grčkom.).
Slovenska mitologija takođe je prožeta kultom Sunca ali mene više zanima mračna strana stvari pa ću reći ponešto o tome.

Tajanstveni narod istočne Srbije, Vlasi, svoje drevno znanje zove fakaturi. Možda za taj termin niste čuli ali, zahvaljujući seriji "Crna svadba",držim da ste svi čuli za pojam katabaza. Katabaza je spuštanje duha u infernalne dubine, pomračenje uma, silazak u kraljevstvo mrtvih (Orfej u podzemlju). Gledao sam svojevremeno dokumentarac o masakru u Jabukovcu. Autori su posjetili počinioca, Nikolu Radosavljevića u duševnoj bolnici. "Da li se sjećate ičega, znate li šta ste napravili?" pitali su ga. "Pobio sam neke ljude, žao mi je" - bilo je sve što je odgovorio, uz veliki napor, očito stondiran antipsihoticima.

Crna Gora upravo prolazi kroz period moralne katabaze. Čitajući naslove crne hronike stiče se utisak da su ovdje svi socijalni zakoni raskinuti, da možeš ubiti bilo koga i ne odgovarati za to. Skoro da je nemoguće procesuirati količinu loših vijesti. No - što je tu je. To je, valjda, ono pomirenje koje je Abazović obećao. Nema više podjela, dragi narode! Svi smo jednako ugroženi!

U međuvremenu, održan je i četvrti protest "Ima nas" sa koga je istaknuta predstavnica jedne parlamentarne partije uputila poruku "Hoćemo Evropu a ne Srednji vijek". Da vam kažem nešto. Misliti u banalnim dihotomijama nikad nije naročito pohvalno. Znate ono - mi ili on, sport da - droga ne itsl. Biću kratak jer sam toj temi, očito uzalud, posvetio poseban tekst.

Vidite, Srednji vijek je oblikovao Evropu kakvu danas znamo. Evropa je, dopadalo se to nekom ili ne, savez hrišćanskih država. Ono protiv čega se borimo, svetosavska filetistička jeres, čedo je Justina Popovića, dakle nastala je u dvadesetom vijeku. Nema nikakve veze ni sa Srednjim vijekom ni sa Sv. Savom.

U XX vijeku su se dogodili Prvi i Drugi Svjetski rat, Vijetnam, Koreja, Aušvic, Tjenanmen, Somalija i Srebrenica. Nekad imam neodoljivi utisak da naši političari svi do jednog griješe u tome što misle da svijet napreduje. To nije istina. Nekom istoričaru budućnosti će birokratski rječnik EU svakako biti jednako besmislen i nerazumljiv kao što su savremenom čovjeku nedokučive teološke tananosti i začkoljice sa vaseljenskih sabora. Mi imamo čitave studijske programe posvećene eurointegracijama do kojih možda nikad neće ni doći. Pazite, na tim besmislicama ljudi doktoriraju!

U jednom ćemo se svakako složiti ja i gospođa Vuksanović - Stanković: ni ja ni ona ne želimo premijera koji metaniše. Krivokapić je to radio bukvalno, Abazović to radi символички (oprostite, nisam odolio). Krivokapić možda jeste bio vjerski fanatik ali nije bio kriminalac. Ali pošto je EU još daleko, a i veliko je pitanje da li nas tamo čeka raj na zemlji, evo prilike da se napravi mali otklon od crkvenog mračnjaštva koje toliko muči gospođu Vuksanović i to tako što će njena partija raskinuti neprirodnu koaliciju na Cetinju.

Jer, vidite, pod pritiskom britanske obavještajne službe konačno je uhapšen Rade Milošević, a dobro znamo da nije bio sam u tom poslu. Zato mi dozvolite da dopunim tezu velikog našeg spasitelja, velikog mislioca iz Ulcinja, dobrotvora i kritičara globalne elite: Iza svakog nacionalizma krije se korupcija, a iza svake priče o borbi protiv mafije krije se - mafija.

Srećni vam nastupajući praznici, i pokušajte da ostanete normalni u ovom nenormalnom društvu. Ne ustručavajte se da prijavljujte policiji komšije koje bacaju petarde. Em što nepotrebno atakuju na naš slušni aparat, one mogu ozbiljno povrijediti mačke i pse.

Uzgred, dok su godine počinjale januarom, sve je bilo dobro. Sad samo znamo da završavaju u decembru a postoji li pred nama ikakva budućnost, ikakav horizont cilja, to ćemo tek vidjeti.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Gvozden P Buric

Veliki naklon za gospodina Dajkovica i odlican tekst kao i uvijek. Nadam se da vi i jos par sjajnih intelektualaca kao Cirgic i Batricevic mozete pokrenuti partiju koja bi ovo drustvo izvela na pravi put. Za sve nas koji nemaju koga da glasaju trenutno.