14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasade Rusije su obavještajni centri

Izvor: Pixabay

Stav

Comments 1

Ambasade Rusije su obavještajni centri

Ruski obavještajci iz Ljubljane najviše su pomagali svojim kolegama u Hrvatskoj i BiH, a iz Beograda Rusi su radili protiv Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska veleposlanstva postala mjesto plasiranja kremaljske propagande i obavljanja špijunske djelatnosti protiv zemalja akreditacije što stvara direktnu prijetnju državama demokratskog svijeta. Ruska Federacija čini odvratne Zločine na ukrajinskoj zemlji, stoga ruski ambasadori moraju postati persone non grata u evropskim prijestonicama koje osuđuju moskovsku agresiju protiv Ukrajine.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrieljus Landsbergis dao je prijedlog da zemlje članice EU izbace ruske ambasadore koji već odavno ne obavljaju diplomatske poslove, ali šire agresivnu propagandu Kremlja, pokušavajući sakriti svi Zločine Moskve izvršene protiv ukrajinskog naroda. Oficijelni Vilnjus saopštio je da nema smisla tolerisati boravak ruskih ambasadora koji kao produžena ruka Kremlja siju mržnju prema demokratskim vrijednostima i štite na političkom nivou najveću poslije Drugog svjetskog rata neisprovociranu vojnu invaziju RF protiv Ukrajine. Zato je Litvanija otkazala prijem ruskom ambasadoru.

Ovom činu pridružile su se Letonija i Estonija. Kremlj je protjerao letonskog i estonskog ambasadora kao predstavnike zemalja gdje „vlada antiruska histerija“. Moskva ima u planovima napad na zemlje Baltika – Litvaniju, Letoniju i Estoniju, a njihova borba za svoj nacionalni i teritorijalni opstanak i sveobuhvatna podrška Kijeva smatra se u Kremlju antiruskom histerijom.

Moskva prljavo igra u Letoniji i Estoniji sa namjerom da uvuče građane ovih zemalja koji govore ruski u političke igre Kremlja radi propagande ideja ruskog fašizma – rusizma i pripremu pete kolone za pomoć u eventualnoj ruskoj invaziji na ove zemlje, kako je već bilo 1940.

Za Litvaniju najveća opasnost je probijanja ruskog koridora kroz Suvalke do ruske regije Kalinjingrad koja se do 1945. zvala Istočna Prusija, sa centrom u Kenigsbergu. Ovu regiju prigrabio je SSSR poslije Drugog svjetskog rata ali je Moskva odlučila da to postane dio Ruske Federacije, iako je ta teritorija istorijski naseljena plemenima Prusa, koje je litvanskog porijekla, ali je vremenom germanizovano.

Samo usko grlo veže tri pomenute zemlje Baltika kopnom sa Poljskom i čitavim NATO i EU. Moskva to dobro zna i ima u planovima da u slučaju velikog rata udari u ovom pravcu iz Bjelorusij, kako bi odsjekla vojnu pomoć iz Poljske i Njemačke, u slučaju široke ruske invazije. Vilnjus, Riga i Tallin dobro razumiju što će se desiti ako padne Ukrajina.  Ruski medvjed krenuće prije svega protiv njih. Zato iskreno daju najveću moguću potporu Ukrajini, na nivou jednog postotka bruto nacionalne proizvodnje (GDP).

U proljeće 2022. zemlje članice NATO i EU izbacile su iz svojih glavnih gradova nekoliko stotina ruskih špijuna koji su radili pod pokrićem ambasada RF. Ruski obavještajci drsko su vrbovali uticajne političare, biznismene, poznate novinare u zemljama boravka da bi stvorili rusku mrežu uticaja u državi akreditacije. Mogli su se, čak, dočepati i samog političkog vrha pa nije čudo kad, odjednom, poznati visoko pozicionirani političari počnu javno pjevati kao uz rusku balalajku i maskirati svoje stavove kao nacionalni interes.

Najviše je to vidljivo u Mađarskoj gdje su Rusi uvukli u sferu svog uticaja politički i privredni vrh ove zemlje. Ostaje ogroman ruski utjecaj u Srbiji i posebno Republici Srpskoj. Postoji golem ruski lobi u Bugarskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama. Naravno, komunikacija ne ide direktno sa najvišim političkim vrhom da ne bi primijetile specijalne službe sigurnosti NATO bloka. Uspostava takvih kontakta uvijek ide u vrijeme boravka u trećim državama i to u doba kad se klijent nije još dočepao najvišeg položaja.

Poslije ruskog pokolja u ukrajinskom gradu Buča, Njemačka je izbacila iz zemlje 40 ruskih špijuna, Francuska 35, preko 30 ruskih obavještajca izbacila je Slovenija odakle su ruski rezidenti radili protiv gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije. 25 ruskih špijuna sa diplomatskim pasošima izbacila je Španija. Puno ruskih agenta moralo je napustiti Hrvatsku, Rumuniju, Dansku, Švedsku. Nizozemci su dugo vrijeme spremali operaciju uništenja ruske mreže u toj zemlji. Oficijelni Hag izbacio je 17 ruskih špijuna koji se bili bazirani u ambasadi RF. Njih 8 bili su iz Službe vanjske obavještajne RF i 9 iz vojno-obavještajne agencije ruskog Generalštaba.

Recimo ruski obavještajci iz Ljubljane najviše su pomagali svojim kolegama u Hrvatskoj i BiH, a iz Beograda Rusi su radili protiv Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Sada su u Sloveniji ulovili još dvojicu ruskih obavještajaca koji su došli u zemlju sa izmišljenim biografijama kao građani Argentine.

Oni su bili „spavači“ i tako je pukla još jedna mreža koju je Moskva formirala deset godina. Slovenija je postala mjesto posebnog ruskog špijunskog uticaja u devedesetim godinama kad je postalo jasno da će zemlja uskoro dobiti članstvo u NATO i EU.

Slovenska služba sigurnosti SOVA objavila je da su slovenski građani začuđeni koliko stranih agenata, posebno ruskih, nezakonito djeluje u njihovoj zemlji.

Od početka 2022. zapadne zemlje cjelokupno izbacile su iz svojih država 550 ruskih špijuna pod diplomatskim i konzularnim pokrićem. Najviše su to uradili SAD, Poljska i Bugarska.

Diplomata u međunarodnom pravu smatra se službenim osobom Ministarstva vanjskih poslova, koji su opunomoćeni izvršavati službene poslove u odnosima sa stranim zemljama i njihovim predstavnicima.

Ruski obavještajci pod diplomatskim pokrićem obavljaju špijuniranje političkih, vojnih i privrednih poslova zemlje boravka. Najviše su prisutni u konzularnim odjeljenjima i u sredini atašea za kulturu.

Sada je postalo poznato da je čak Moskovski patrijarh Kirilo u sedamdesetim godinama prošlog vijeka kao agent „Mihajlov“ špijunirao za KGB u Ženevi u svjetskoj crkvenoj organizaciji gdje je on bio predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Nije čudo da su u Ruskoj Federaciji većina čitavog političkog vrha uključujući predsjednika Vladimira Putina i patrijarha Kirila profesionalni špijuni.

Odsustvo uticaja građanskog društva je i dovelo zemlju u propast ideologije rata, agresije i podvala protiv susjednih zemalja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

adačuš

Đe gođ ima više od 2 stana ruska tu je i oprema za špijuniranje.Od svih Rusa u CG možda 1% nijesu špijuni.Mijenjaju se povremeno.Ostave mlade parove sa đecom da nauče Crnogorski jezik i da budu dobri "spavači špijuni"a stare povuku.