19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad stručnjak za odlaganje otpada iz Leskovca odlučuje o FCJK

Stav

Comments 10

Kad stručnjak za odlaganje otpada iz Leskovca odlučuje o FCJK

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Goran Danilović, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, formirao je komisiju koja će donijeti odluku o tome da li FCJK-u treba produžiti rad za narednih pet godina. Ukoliko komisija odluči da FCJK ne ispunjava uslove i kvalitet predviđene za visoko obrazovanje, ta će institucija izgubiti mogućnost da upisuje studente. A kako bi komisija bila relevantna, potrudio se rečeni Danilović i u nju imenovao stručnjaka za upravljanje otpadom iz Leskovca. I ne samo njega – za predśednicu komisije imenovao je profesoricu srpskoga jezika iz Kragujevca. Ni gospodin koji se profesionalizovao za upravljanje otpadom ni profesorica iz Kragujevca nijesu eksperti za oblast crnogorskoga jezika i književnosti. Ali zašto bi Danilović o tome mario? Goran Danilović ima jasnu agendu, koju čak nije ni skrio – ugasiti FCJK. Zašto to navodim?

Još dok se osnivao Institut za crnogorski jezik i književnost iz kojeg će izrasti FCJK, Danilović je bio jedan od najvećih protivnika te kuće.

Godine 2016. kada je obnašao epizodnu funkciju ministra unutrašnjih poslova i uklanjao latinicu iz dokumentacije, Danilović je problematizovao rad FCJK, zatraživši njegovu likvidaciju.

Unazad nekolike godine, Goran Danilović je u više navrata ponovio pjesmicu (parafraziraćemo): da sam ja bio direktor Agencije kad je akreditovan FCJK, to ne bih dozvolio. Sad je pak direktor te Agencije i upravo ta Agencija treba da reakredituje FCJK. Što da očekujemo? Evropske uslove u koje se kune u zvaničnim saopštenjima Agencije?

Ili u njegove stilske bravure na portalu In4s, đe pod imenom i prezimenom vodi krstaški rat protiv profesora FCJK u svojim kolumnama? Kojemu Goranu da vjerujemo – onome koji nam se razbacuje briselskim idiomima o jednakosti i fer uslovima ili onome što ždanovljevski i komesarski piše o Fakultetu? Može se Danilović skrivati iza raznoraznih uloga, ali ne može skriti svoje namjere. A one su makar jasne – zapamtite što vam kažem – iznalaziće svaki mogući način da ugasi FCJK.

Jer ako išta poznaje, onda su to ingerencije koje pokriva mjesto direktora Agencije. Zašto ih tako dobro poznaje – jer pravilnike i ostala akta donosi sam, bez ikakve eksterne kontrole, potom ih kači na sajt i onda se poziva na ista ta dokumenta. Dozvolite mi da budem vidovit – zar ne bi Danilović mogao biti toliko sofisticiran da na prigovore FCJK (na koje imamo zakonsko pravo), konstantno prolongira našu reakreditaciju? To znači da se vrlo lako može desiti da predviđeno vrijeme za taj proces prođe, a FCJK bude onemogućen da upiše novu generaciju studenata. Ostatak scenarija pretpostavljate – ili ključ u bravu ili seljenje u Nikšić, na Univerzitet Crne Gore kojim upravlja osnivač portala In4s, za koji Danilović piše! I na čijem čelu Upravnog odbora śedi famozna članica GP URA, Rajka Glušica, arhineprijatelj FCJK i montenegristike, koja je jednom za naše studente rekla da su „bolesni ljudi“.

Da sumiram: Danilović će se prostrijeti onoliko koliko mu dozvolimo. A neka bude siguran da ćutati nećemo jer znamo da zadovoljavamo sve kriterijume za reakreditovanje budući da smo kroz slične procese prolazili i pod evaluacijom evropskih agencija. U njegovu nepristrasnost sumnjamo, u njegovu stručnost sumnjamo, u validnost njegova izbora sumnjamo, u njegove namjere – ne sumnjamo. Zato obećavamo da ćemo iskoristiti sve demokratske kapacitete koje nam pruža pravo na otpor njegovim naumima!

FCJK neće pasti!

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Čoče

@CRMNICANKA sami Srbi priznaju da im je u upotrebi 8 iljada turskih.

Orlov krš

Naravno da FCJK neće i ne može pasti dok su ovakvi intelektualci profesori i borci za pravdu,pravičnost,borci protiv fašizma i svakog oblika mržnje i zla koje je okupiralo crnogorsko društvo! To se neće desiti i pored upornosti Gorana Danilovića,koji se na poziciji odlučivanja našao ničim zasluženo

Pasima

BOBANE,SNAGO NASA UZ TEBE SMO DO POSLEDNJG DAHA.