25 °

max 25 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

25° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kupuju li Vučić i Rama ‘dozvolu za novi rat’ preko Trampovog zeta?

Stav

Comments 0

Kupuju li Vučić i Rama ‘dozvolu za novi rat’ preko Trampovog zeta?

Izvor: Geopolitika

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Tonči Mirić

S obzirom da je „oprez majka mudrosti“, u ovom ćemo uratku nastojati razmotriti / sagledati neke sigurnosno-interesantne činjenice, koje su se u javnosti pojavile u prošle 2-3 sedmice...

Kao što smo početkom marta već pisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov potrčko / kurir Milorad Dodik iz BiH, uz Andriju Mandića iz Crne Gore, usklađuju politiku destabilizacije Zapadnog Balkana s Moskvom…

Naime, u Srbiji su, sudeći prema tamošnjim medijima i istupima Vučićevih političkih „figura“, uvjereni u raspad EU i trijumf Vladimira Putina nad njom, pogotovo ako se Donald Tramp, kojeg zazivaju, vrati u Bijelu kuću.

Dakle, to je politika koja se odvija u koordinaciji s Kremljom, što je još očitije nakon nedavnog boravka Dodika u Rusiji, odakle je isti, za pretpostaviti,  donio Putinove strateške smjernice – koje su potom – uručene „i Vučiću i Orbanu i Erdoganu i Trampu – na znanje i ravnanje“!

Upozorenje američkih bezbjednosnih agencija – Zapadni Balkan je na rubu haosa

U izvještaju od 5.februara američki Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije navodi kako očekuju povećan rizik od međuetničkog nasilja 2024. godine na Zapadnom Balkanu. Ujedno, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, upozorio je krajem prošle godine da Rusija ima planove za destabilizaciju Balkana, a istu je zabrinutost u januaru izrazio i britanski šef diplomacije Dejvid Kameron.

Detaljnije, spomenuto godišnji izvještaj ističe da će se “Zapadni Balkan vjerojatno suočiti s povećanim rizikom od izbijanja lokalnog međuetničkog nasilja tijekom 2024”. Nadalje se navodi da će tamo „nacionalistički lideri vjerovatno raspirivati tenzije kako bi stekli određenu političku korist. Ujedno, pri tome će i vanjski čimbenici (ruski) koristiti etničke razlike – kako bi povećali svoj utjecaj i spriječili integraciju Balkana u EU i NATO”.

U izvještaju se potom navodi da su „sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti tijekom 2023. doveli do pogibija i ranjavanja, uključujući i nanošenje povreda mirovnim snagama NATO-a“. U tom se kontekstu ističe i da „čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne mjere kako bi neutralizirao međunarodnu superviziju BiH i proveo de facto secesiju Republike Srpske“. Zatim se zaključuje da „navedene Dodikove akcije mogu potaći bošnjačke čelnike na jačanje svojih kapaciteta kako bi zaštitili svoje etničke interese a što može dovesti do sukoba, koje mirovne snage u BiH neće moći zaustaviti”.

Za neupućene, direktorica Nacionalne obavještajne agencije SAD Avril Heins je američka državna funkcionerka čija je nadležnost koordinacija rada svih institucija u SAD-u koje se bave obavještajnom djelatnošću, uključujući i NSA i CIA-u.

Ujedno, ali s druge strane, šef Vojno-obavještajne agencije Srbije, general-bojnik Zoran Stojković, bio je također „prilično precizan“ glede sigurnosne situacije na Zapadnom Balkanu, a u s vezi kojega je dao i određene prognoze. “Imajući u vidu strano prisustvo (misli se na NATO), tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju sigurnosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. angažirali smo (Srbija) značajne obavještajne resurse na tom području”, izjavio je Stojković nedavno za Russia Today!

Kako ne bi ostavio nikakvu sumnju što Srbija stvarno želi na Kosovu, Stojković je objasnio da “u (srpskoj obavještajnoj) službi nema mjesta za ljude koji ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojka vijoriti širom južne srpske pokrajine”.

U ovom je kontekstu za naglasiti (prema beogradskom Danasu) i nedavni bizaran istup Aleksandra Vučića, koji je pred učenicima jedne osnovne škole s Kosova, istaknuo kako „ne isključuje mogućnost da Srbija primijeni silu na Kosovu, zbog ponašanja prištinskih vlasti i međunarodne zajednica, koja ih podržava“!

Nadalje, srpski istoričar i nacionalistički ideolog Čedomir Antić, također je  nedavno izjavio kako se “treba boriti za nezavisnost Republike Srpske, te za konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, a ako to ne može, može se i tamo stvoriti Republika Srpska sa sjedištem u Nikšiću”!

Ruski državni analitičari takođe su izričiti u pogledu Zapadnog Balkana, pa prenosimo: “Ukrajinska kriza je dodatno podgrijala događanja na Balkanu, oživjevši tamo zamrznute konflikte… Vezano i za ishod sukoba u Ukrajini a i nezavisno od toga, sukob (ili u najmanju ruku eskalacija tenzija) između velikih sila u smjeru Balkana – čini se neizbježnim”. Navedeno se tvrdi u analitičkom osvrtu ruskog „Instituta za sistemsko – stratešku analizu”!

Na ovu je temu osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji – Sonja Biserko (poznata po lucidnoj izjavi kako je „Hrvatsku za ustaštvo prikovala Srbija“) vrlo eksplicitno ustvrdila da „Vučić destabilizira susjedne zemlje preko SPC-a i  sigurnosnih službi!“

Korumpiraju li Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama (Trampovog zeta) Džereda Kušnera?

Firma Džereda Kušnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dobiće u zakup prostor bombardiranog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina bez naknade. Na tom će mjestu Kušner izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks – s 1.500 stambenih jedinica, kao i spomen obilježje i muzej, piše New York Times (NYT). Investicija je, kako se navodi, vrijedna 500 milijuna $, a Republika Srbija bi, prema prijedlogu ugovora, trebala dobiti 22 posto profita…(?)

Osim toga, Kušner, planira i izgradnju luksuznih odmarališta na albanskoj obali.

Nadalje, na te se okolnosti osvrnuo i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), te ističe da je ulogu u pregovorima s Vučićem imao je i Trampov bivši ambasador u Njemačkoj i specijalni predstavnik za Balkan, Rčhard Grenel. U tekstu se podsjeća da je Tramp 2019. imenovao Grenela za svog specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, i da je Grenel tada uspostavio odlične kontakte s Vučićem i Ramom.

Navedene se nekretninske aktivnosti za Aleksandra Vučića i Edija Ramu čine kao korisne za njihove države, ali nešto je veće „tu u igri“…

Podsjećamo: za vrijeme svog izaslaničkog mandata Grenel je maksimalno podržavao Vučićev i Ramin projekt Otvoreni Balkan, koji je u povlašten političko-ekonomski položaj dovodio Srbiju i Albaniju – na štetu Kosova, Crne Gore, BiH i Sj. Makedonije. Posljedično tome, logično je što Kušner i Grenel danas planiraju velike investicije baš u Srbiji i Albaniji, a ne u drugim, spomenutim balkanskim zemljama.

Povodom tih vijesti na američkim su portalima i društvenim mrežama bili vidljivi brojni negativni komentari. Naime, glavnina tih komentatora je naslućivala / implicirala da je u pitanju svojevrsna korupcija, jer Kušner i Grenel posluju s Vučićem i Ramom koristeći prethodne političke kontakte, tj. „one koje su stekli dok su obavljali poslove u okviru američke administracije a što je nedopustivo“.

Konkretnije, prema NYT: „Zabrinutost leži u tome što bi ‘takvim poslom’ Vlada Srbije ‘koruptivno’ mogla utjecati na budućeg predsjednika Trampa (jer će poslovati s njegovom oporodicom) a na vanjsku politiku prema Srbiji treba utjecati samo ono što je u općem, tj. državnom interesu SAD-a“.

Dakle, nijesu u pitanju regularne poslovne veze, već korištenje političkih kontakata  koji su izvjesno koruptivni. („Trampov zet Kušner ‘bacio je oko i na obalu Pojasa Gaze“, prema pisanju Beta/N1 od 20.3.2024.)

Obnavljanje plana o podjeli Kosova?

U tom kontekstu, “za Vučića i Ramu podržavanje pomenutih investicija moglo bi se pokazati politički korisno ako Tramp ponovno postane predsjednik – a posebno, ako u svoj tim opet dovede Grenela”, upozorava FAZ. Podsjeća i da su, u vrijeme kada je Grenel bio Trampov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hašim Thači bili “na rubu podjele Kosova”, odnosno da je, prema planu “sjever Kosova trebao pripasti Srbiji, a jug Albaniji”!

“Da je tada postignut dogovor, to bi možda bio početak daljnjih opasnih pomicanja granica a što je i bio glavni uzrok krvavih balkanskih ratova 1990-ih”, procjenjuje FAZ, no “dogovor je, međutim, propao, i to uglavnom zbog protivljenja Njemačke i njezine tadašnje kancelarke Angele Merkel.”

Međutim, kako ukazuje spomenuti njemački list, “biti već sada dobar s mogućim budućim predsjednikom SAD-a, moglo bi Vučiću i Rami otvoriti put prema obnovi plana o podjeli Zapadnog Balkana – na srpski i albanski dio”.

Navedeno  znači da bi se zapravo radilo o napadu na suverenitet Kosova, BiH, Crne Gore i Sj. Makedonije, a što ne može proći bez oružanih sukoba!

(Posebno ističemo da Rama očito ne shvaća da Vučić preko njega – „kao lutke na koncu ‘pere’ / realativizira velikosrpska posezanja“, tj. prošle ratove na Zapadnom Balkanu.)

Lavrov pozvao Dačića u Moskvu 

Prema agencijskim vijestima, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće 21.3. o.g.  u Moskvi, na poziv šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Dačić i Lavrov će razgovarati o širokom spektru pitanja političke i gospodarske suradnje Srbije i Rusije, o kosovskom pitanju, situaciji na Balkanu i aktualnim međunarodnim problemima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U tom kontekstu, ostaje nada, da se u Dačićevoj diplomatskoj torbi ne nalaze pisma, odnosno odgovori Putinu „i od Trampa, i od Erdogana i od Orbana i od Vučića“!?

Umjesto zaključka


Sve dok Vučić drži Srbiju zarobljenu u iluziji da je ona najveći gubitnik raspada SFRJ, odnosno ratova 90-ih i dok s time u svezi drži otvorene njene granice – za redefiniranje / širenje prema zapadu (BiH), jugu (Crna Gora) i jugoistoku (Kosovo i Sjeverna Makedonija) – neće biti mira na Zapadnom Balkanu.

Dakle, spomenuta okolnost, moguće odražava Vučićevu (i Putinovu) namjeru (modus operandi), da postupno, preko projekata s Trampovim zetom Kušnerom (i preko, čini se, srpskih lobista – spomenutog Grenela, američkog ambasadora  u Beogradu Kristofera Hila, te povjerenika Evropske komisije za susjedstvo i proširenje od 2019. Olivera Varheljija) dođe do „odobrenja za podjelu Zapadni Balkan“ s Ramom – iako, ponavljamo, svaka promjena granica neminovno vodi u novi rat!

(Ovdje napominjemo da je Hil nedavno izjavio kako je Srbija bliža ulasku u NATO od Kosova, što je njegov kolega iz Prištine – američki veleposlanik  Hovenie gubo opovrgnuo, dok  Varhelji i tijekom svojih posjeta / kontakata na Zapadnom Balkanu neskriveno protežira proruske / prosrpske faktore.)

I gdje smo mi u svemu tome

Možda je u ovom zaključku dovoljno konstatirati da se jedan od najbližih suradnika Aleksandra Vučića, i formalni šef vladajućeg SNS-a i aktualni ministar obrane Miloš Vučević, nedavno slikao sa zastavom, u ne tako davnom ratu poražene zločinačke, odnosno de facto fašističke tvorevine SAO Krajine.

Navedeno znači da je u Republici Hrvatskoj, još uvijek vrijeme za ozbiljne političare!!! Naravno, to se odnosi i na izbor političara u SAD-u i EU!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR