19 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaporožka NE pod ruskom upravom najveća prijetnja nuklearnoj sigurnosti

Stav

Comments 0

Zaporožka NE pod ruskom upravom najveća prijetnja nuklearnoj sigurnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Zaporoška nuklearna elektrana (ZNE) najveća je nuklearna elektrana u Evropi i treća po veličini u svijetu po ukupnom kapacitetu. Sastoji se od šest nuklearnih blokova od po 1 GW. Dana 4. marta 2022. godine, tokom potpune ruske invazije, elektranu su zauzele ruske trupe. Moskva je 12. marta 2022. izvijestila da je postrojenje pod kontrolom ruske kompanije „Rosatom“. Međutim, stanicom je praktično nastavilo da upravlja ukrajinsko osoblje pod kontrolom Rusije.

Počevši od ruskog oružanog napada na ZNE u noći sa 3. na 4. marta 2022. godine, uz upotrebu teškog naoružanja, Rusija je sistematski ugrožavala osoblje stanice i civilno stanovništvo okolnih područja. Tokom granatiranja ZNE-a, okupatori su oštetili niz objekata na njenoj teritoriji, pričinivši štetu u iznosu od 18,3 milijarde grivna. Za vrijeme ruske okupacije, osvajači su više puta provocirali Ukrajinu, optužujući ukrajinske radnike nuklearke bez ikakvih dokaza, za skladištenje oružja na teritoriji stanice. U međuvremenu, suprotno međunarodnim sigurnosnim pravilima, okupatori redovno granatiraju ukrajinski grad Nikopolj iz ruskih raketnih sistema koji se nalaze na teritoriji stanice. Ruske trupe su postavile vojnu bazu u nuklearnoj elektrani, raspoređujući tešku artiljeriju, uključujući višecjevne raketne bacače. Agresori su, takođe, postavili 14 jedinica teške vojne opreme sa municijom, oružjem i eksplozivom u mašinsku prostoriju energetskog bloka Zaporoške NE br. 1, što je u suprotnosti sa međunarodnim zakonima o bezbjednosti nuklearnih elektrana. Ruski okupatori su dodatno minirali Zaporošku nuklearku postavljanjem eksploziva na hladnjak stanice: u slučaju detonacije prijeti detonacija ili nesreća, jer je Zaporoška NE pod privremenom kontrolom okupatorskih snaga. Dizanje Zaporoške nuklearne elektrane u vazduh moglo bi dovesti do najveće katastrofe koju je napravio čovjek svih vremena.

Dana 20. februara 2024. godine, kao rezultat neprijateljstava, Zaporoška elektrana je ostala sa samo jednom linijom napajanja "ZAES - Dniprovska", drugi vod je bio oštećen. Dana 7. aprila 2024. godine, na teritoriji NE Zaporožja detonirala je bespilotna letjelica, o čemu je bilo prijavljeno IEAE, koja je potvrdila detonaciju nepoznatog drona, kao i tri direktna pogotka u objekte Zaporiške NE. Prema riječima generalnog direktora IAEA R. Grosija, ovo je prvi direktni napad na glavnu zaštitnu konstrukciju ZNE-a od novembra 2022. godine. Mora se shvatiti da Ukrajina ni na koji način nije uključena u provokacije na teritoriji privremeno okupirane ZNE. Naime, tokom 7.-9. aprila ove godine zabilježeni su redovni ruski pokušaji upotrebe bespilotnih letjelica na teritoriji ZNE. U ovom slučaju radi se o ruskim napadima, posebno o simuliranim napadima koji imaju za cilj diskreditaciju odbrambenih snaga Ukrajine. Ruska okupaciona vojska, pod čijom se kontrolom nalazi ZNE, svjesno i postepeno pogoršava sigurnosnu situaciju u najvećem nuklearnom objektu u Evropi, što prije ili kasnije može izazvati katastrofu. Istovremeno, radijaciona sigurnost je najveći prioritet za Odbrambene snage Ukrajine, posebno one koje obavljaju zadatke u regiji Zaporožja. Upravo zbog ruskog provokativnog granatiranja, nezakonitog i nemarnog ruskog "upravljanja" ZNE-om, elektrana je stalno na rubu katastrofe koju je stvorio čovjek. Ne treba zaboraviti da samo ukrajinska elektroenergetska mreža spašava nuklearnu elektranu od opasnosti od nestanka struje. No, spomenuti incidenti u ZNE-u su oblik ruske nuklearne ucjene usmjerene i protiv Ukrajine i međunarodne zajednice i svih onih koji su odgovorni za moguću prijetnju radijacijskog zagađenja. Za radikalno rješenje situacije, Rusija bi trebala poslušati preporuke IAEA i odmah povući svoje trupe sa teritorije ZNPP-a. Samo će to omogućiti ponovno uspostavljanje kontrole nad važnim nuklearnim energetskim postrojenjem i pravilno osiguranje usklađenosti sa svim međunarodnim sigurnosnim standardima. Postojeći mehanizmi nuklearnog odvraćanja Ruske Federacije pokazuju svoju neefikasnost. Svijet bi trebao zauzeti odlučniji stav kako bi agresoru onemogućio provođenje zločinačkih scenarija, kao i pojačao sankcioni pritisak na Rusku Federaciju.

Aktivnosti ruske državne korporacije "Rosatom", direktno uključene u zauzimanje ZNE, još uvijek nisu opterećene značajnijim sankcijama i nastavljaju se u 54 zemlje svijeta. Ukrajina insistira i insistiraće da sankcije protiv „Rosatoma“ postanu potpune.
Nakon ruskog terorističkog napada 6. juna 2023. godine na branu Kahovske HE i nekontrolisanog porasta vode, došlo je do kritičnog plićaka Dnjepra, a Kahovske jezero je prestalo da postoji. ZNE je izgrađena na obali Kahovskog rezervoara i njen sistem hlađenja je u potpunosti zavisio od vode u njemu. Time je okupacija ZNE za Rusiju izgubila svaki smisao, osim političkog. Sada je stanica samo poluga nuklearne ucjene u rukama terorista.

Zauzimanje, militarizacija i tekuća okupacija ZNE od strane Rusije stvara prijetnje bez presedana za nuklearnu sigurnost ne samo Ukrajine, već i cijele Europe i svijeta. Ukrajina odbacuje sve neutemeljene optužbe Rusije. Naprotiv, Kijev optužuje Rusku Federaciju za nuklearni terorizam zbog djelovanja ruskih okupacijskih snaga kao kršenje međunarodnih zakona i sigurnosti nuklearne elektrane, te insistira na povlačenju trupa iz ZNE-a, demilitarizaciji nuklearne elektrane i njen prijenos pod kontrolu ukrajinskog regulatora ili neutralne strane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR