16 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija snosi punu odgovornost za prijetnje nuklearnoj bezbjednosti u Ukrajini

Izvor: EPA/EFE

Stav

Comments 0

Rusija snosi punu odgovornost za prijetnje nuklearnoj bezbjednosti u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Predstavnici EU, SAD i Ukrajine na sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a istakli su odgovornost Rusije za incidente u nuklearki Zaporožje. Ruska Federacija snosi punu odgovornost za prijetnje nuklearnoj bezbjednosti koje stvara u zaplijenjenoj ZNE. Osnovni uzrok svih rizika je ničim izazvan agresivni rat Rusije protiv Ukrajine, okupacija ZNE od strane ruskih trupa, kao i rad elektrane od strane nekvalifikovanog ruskog osoblja, koji najveću nuklearnu elektranu u Evropi pretvaraju u izvor opasnosti.

Među prekršajima koje je počinila Ruska Federacija su miniranje perimetra stanice, blokiranje pristupa legitimnom rukovodstvu i osoblju objekta, isključenje automatizovanog prenosa podataka sa sistema za praćenje radijacije, neuspjeh pravovremenog i potpunog tehničkog održavanja. Moskva iznosi provokativne optužbe na račun Ukrajine navodno za napade na ZNE, nadajući se da će s dnevnog reda skinuti deokupaciju elektrane. U međuvremenu je postalo jasno da sve dok Rusija ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN-a, ovo tijelo ne može donositi odluke koje imaju za cilj osiguranje sigurnosti u Evropi, uključujući nuklearnu.

Kao rezultat ruskih napada na energetski sistem, došlo je do nestašice električne energije u energetskom sistemu Ukrajine. NEK "Ukrenergo" je uspio da privuče hitnu pomoć iz energetskih sistema evropskih zemalja, kao i uvede ograničenja potrošnje za industrijske potrošače.

Snabdjevači električnom energijom, kao i Ministarstvo energetike, čine sve kako bi se prevazišle posljedice ruskih raketnih napada i izbjegli uvođenje ograničenja za kućne potrošače, odnosno kako bi za domove običnih građana obezbijedili grijanje i svjetlo. S tim u vezi, Ukrajina hitno treba da ojača svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane kako bi zaštitila infrastrukturu i energetske objekte od ruskog raketnog terora.

Prije svega, riječ je o sistemima Patriot i SAMP/T, koji su u stanju da obore sve ruske balističke rakete, uključujući i hipersonične. Tokom samita EU u Briselu, Evropski savjet je najoštrije osudio ruske napade na infrastrukturu i energetska postrojenja Ukrajine i naglasio potrebu hitnog obezbjeđivanja dodatnih sistema za protivvazdušnu odbranu Ukrajine. Njemačka je odlučila prebaciti još jedan Patriot sistem u Ukrajinu. Savezni kancelar O. Šolc i brojni evropski lideri pozvali su zemlje NATO-a da pronađu još šest takvih sistema, ističući primarni značaj obezbjeđivanja Ukrajine opremom za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu. O ovoj temi se detaljno razgovaralo i na posebnom sastanku Vijeća Ukrajina-NATO, čije održavanje je predložio da hitno sazove zvanični Kijev. Već su u toku suštinski pregovori da se Ukrajini obezbijede četiri sistema Patriot iz različitih zemalja.

Nakon nedavnih masovnih ruskih napada koji su nanijeli ozbiljnu štetu ukrajinskom energetskom sektoru, kada su postrojenja za proizvodnju energije uništena ili oštećena, energetski sistem Ukrajine treba stabilizovati. Za to je potrebno smanjiti deficit energije u vršnim satima potrošnje. Energetsko opterećenje se povećava uveče. Trenutno se od Ukrajinaca traži da odlože korišćenje energetski najintenzivnijih uređaja na dnevne sate i pokušaju uštedjeti u večernjim satima, posebno od 19:00 do 22:00 sata.

I tada će biti moguće djelimično neutralizovati posljedice pokušaja Moskve da uništi ukrajinsku energetsku industriju. No, kako bi se to spriječilo, u nuklearnoj elektrani Hmeljnicki je počela izgradnja novih nuklearnih blokova baziranih na američkoj tehnologiji AR 1000 Westinghouse. Postignut je dogovor o stvaranju Westinghouse inženjerskog centra u Ukrajini, opskrbi nuklearnim gorivom za sve ukrajinske nuklearne elektrane. Rusija nastoji da zauzme ili uništi ukrajinska postrojenja za proizvodnju energije, stoga osiguravanje energetske sigurnosti u ratu ostaje prioritetni zadatak Ukrajine.

Ruske trupe zauzele su nuklearku Zaporožje, koja trenutno ne radi za ukrajinsku energetsku industriju, tako da postoji vitalna potreba za povećanjem kapaciteta u drugim nuklearnim elektranama, odnosno modernizacijom i dopunom nuklearnog parka novim reaktorima što je prije moguće s obzirom na smanjenje proizvodnje toplote i vodonika uzrokovanih razornim ruskim raketnim udarima. U Ukrajini je konačno prevaziđen monopolski položaj Ruske Federacije u nuklearnoj energiji. Energoatom je prekinuo sve kontakte sa Rosatom i intenzivirao saradnju sa Westinghouse Electric. Izgradnja nuklearnih reaktora AR1000 biće jedan od najvećih infrastrukturnih projekata poslijeratne obnove Ukrajine, a reaktor broj 5 u NE Hmeljnicki biće prvi reaktor u Evropi izgrađen po američkoj tehnologiji. NE Hmeljnicki nalazi se u pozadinskoj zoni, tako da može biti bolje zaštićena od mogućih napada ruskog agresora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR