16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stotine novih požara pustoše Amazoniju

Izvor: Ilustracija

Svijet

Comments 0

Stotine novih požara pustoše Amazoniju

Izvor: Hina/AFP/N1

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Stotine novih požara nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara da obuzda požare u "plućima svijeta".

Sudbina najveće tropske šume na planeti koju već danima proždire plamen u fokusu je samita G7, koji se održava u francuskom Bijaricu.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Više od polovine požara gori širom Amazonije, a po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) između četvrtka i petka planula su nova 1663.

Početkom avgusta otpušten je šef INPE-a pošto je objavio podatke o pretjeranom krčenju šuma koje Žair Bolsonaro smatra neistinitima.

Iznijeti podaci su pokazali da je krčenje šuma tokom jula bilo gotovo četiri puta veće nego u istom mjesecu 2018. 

Podaci su objavljeni dan nakon što je predsjednik države najavio da će u borbu protiv vatrene stihije i protiv kriminala u regionu poslati vojne snage.

Uz povike "Spasite Amazoniju" u petak je u Sao Paulu i Rio de Žanejru protestovalo više hiljada ljudi, a demonstracije su, na poziv nevladinih organizacija održane i ispred ambasada i konzulata Brazila u raznim državama svijeta.

Poziv je uputio i pokret mlade švedske aktivistkinje Grete Tunberg.

Francuski predsjednik Emanuel Makron u petak je optužio Bolsonara da "laže" kada govori o svojem angažmanu na zaštiti okoline i najavio da se u takvim okolnostima Francuska protivi kontroverznom sporazumu EU-Mercosur.

EU i Mercosur, blok zemalja koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, krajem juna postigli su politički dogovor o novom trgovinskom sporazumu koji bi za obje strane trebalo da stvori mogućnost za održivi rast uz istovremenu garanciju zaštite okoline i očuvanja interesa potrošača u EU-u i osjetljivih privrednih sektora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR