17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednik Izraela počinje konsultacije o mandataru

Izvor: Netanjahu

Svijet

Comments 0

Predsjednik Izraela počinje konsultacije o mandataru

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin danas počinje konsultacije sa partijama koje su izabrane u parlament kako bi odlučio kome će povjeriti zadatak da obrazuje novu vladu. Izbori održani prošle sedmice nijesu dali jasnog pobjednika. Izraelski predsjednik ima ovlašćenje da izabere jednog od 120 članova parlamenta za potencijalnog premijera.

Na izborima održanim 17. septembra konzervativna partija Likud premijera Benjamina Netanjahua osvojila je 31 poslački mandat, a njen glavni rival, savez partija centra Plavo-bijelo, bivšeg načelnika Generalštaba Benija Ganca 33.

Na osnovu parlamentarne tradicije može se očekivati da Ganc dobije mandat za formiranje vladajuće koalicije.

Medjutim, ni on ni Netanjahu nemaju jasnu većinu, a obojica tvrde da su pobjednici, komentarišu izraelski mediji.

Kada jedan od njih bude izabran za mandatara ima na raspolaganju 28 dana, uz mogućnost produženja od dvije nedjelje, da predstavi koaliciju novom parlamentu, Knesetu.

Netanjahu je dan poslije izbora okupio lidere desničarskih i partija ultraortodosknih Jevreja i dobio njihovu podršku za takozvani blok od 55 poslanika koji je obećao da će koalicione pregovore voditi kao ujedinjena frakcija u nadi da predsjednik izabere Netanjahua za mandatara ili bar da spriječe da Ganc uspešno obrazuje koaliciju, ako mu se prvom povjeri taj zadatak.

Rivlin je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da spijreči da se u zemlji glasa treći put ove godine.

Izbori održani prošle sedmice bili su drugi, a raspisani su jer nakon izbora u aprilu Netanjahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju.

Tada nije, kao što je uobičajeno, data šansa drugom kandidatu, odnosnu Gancu, čija je partija osvojila isti broj mandata kao i Netanjahuova, 35, da on pokuša da formira vladu.

Predsjednik Izraela ima još jednu mogućnost na raspolaganju koja se opisuje kao konačna i dramatična, a to je da izvrši pritisak za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ako ni jedan kandidat ne uspije da obrazuje koaliciju od najmanje 61 poslanika.

Vjeruje se da bi u tom slučaju predsjednik predložio rotiranje premijera.

Očekuje se da će konsultacije trajati dva dana.

Večeras će se Rivlin sastati sa predstvnicima saveza Plavo-bijelo, Likuda, saveza arapskih partija Zajednička lista koja je treća po snazi u ovom Knesetu, partije sefardskih Jevreja Šas i nacionalističkom strankom Izrael naš dom, bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, potencijalnog ključnog faktora za obrazovanje koalicije.

Sjutra ujutru sastaće se sa predstvnicima druge verske partije Ujedinjena Tora judaizam, desničarskog saveza Jamina i dvije ljevičarske Laburisti-Gešer i Demokratskom unijom.

Sve se to dešava u vrijeme kada Netanjahuu prijete optužnice za korupciju, prevaru i zolupotrebu povjerenja u tri odvojena slučaja poslije saslušanja početkom oktobra.

Neki izraelski mediji nagovještavaju mogućnost da mu se izdejstvuje imunitet pod uslovom da se povuče.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR