10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katalonija: Masovni protesti na ulicama, povrijeđeno 125 osoba

Svijet

Comments 0

Katalonija: Masovni protesti na ulicama, povrijeđeno 125 osoba

Izvor: avaz.ba

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Hiljade demonstranata krenule su jutros iz pet katalonskih gradova prema Barceloni, gdje će u petak masovnim protestom i generalnim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije. 

“Marševi slobode”, kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se iz Đirone, Taragone, Tarege, Berge i Vika.

Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i „Omnium Cultural“, čije je čelnike Žordija Sančeza i Žordija Kviharta Vrhovni sud u Madridu osudio u ponedjeljak na po devet godina zatvora zbog ustanka radi rušenja državnog poretka, prenijela je Hina.

Oni su dvojica od devet katalonskih zvaničnika kojima su izrečene zatvorske kazne od 9 do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije, a zatim proglasili nezavisnu republiku. Ustavni sud je zabranio referendum.

Demonstranti nose transparente s natpisom “Sloboda” i zastave koje simbolizuju nezavisnost.

Istovremeno su sindikati studenata i učenika počeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju nezavisnost, najavili su za petak opšti štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto državnog BDP-a. 

U utorak veče je u četiri najveća katalonska grada Barceloni, Leidi, Đironi i Taragoni došlo do sukoba demonstranata i policije, prilikom čega je povrijeđeno 125 osoba, od kojih 60 policajaca. Srećom, niko nije teže povrijeđen.

Španska socijalistička vlada još je sinoć objavila saopštenje u kojem je poručila kako je njen “cilj osigurati sigurnost u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom”.

Opoziciona desnica pozvala je Pedra Sančeza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti, kojim bi vlada u Madridu preuzela djelimičnu kontrolu nad Katalonijom.

Sančez bi se tokom dana trebao sastati s liderima tri najveće opozicione stranke. Njegova vlada poručila je u utorak kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske funkcionere te da bi oni trebali odslužiti kazne.

U Španiji se za manje od mjesec održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR