16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Misterija farme: Sumnja se da je otac napravio sektu i zatvorio djecu u podrum skoro deceniju

Izvor: Ilustracija

Svijet

Comments 0

Misterija farme: Sumnja se da je otac napravio sektu i zatvorio djecu u podrum skoro deceniju

Izvor: BBC na srpskom

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Holandska policija uhapsila je šezdesetsedmogodišnjeg muškarca, oca porodice koja je devet godina bila zatočena u tajnom podrumu čekajući kraj svijeta.

On je uhapšen samo nekoliko sati pošto se iza rešetaka našao i austrijski državljanin koji je iznajmio kuću.

Šestoro djece provelo je devet godina u izolaciji na farmi blizu sela Rajnervold, piše BBC. 

Holandski mediji tvrde da su ova dvojica muškaraca oformila sektu, a policija vjeruje da su djeca držana na farmi protiv sopstvene volje.

Među zatočenima su bile četiri ženske i dvije muške osobe, a otac je doživio moždani udar.

Kako se priča razvijala

Pronađeni su nakon što je najstariji sin pobjegao u obližnje selo Rajnervold, naručio pivo u pabu i zaposlenima rekao da mu je potrebna pomoć.

Policija je ušla na farmu i tamo je pronašla braću i sestre, oca i austrijskog državljanina Jozefa B. koji je radio kao majstor.

Austrijanac se već pojavio pred istražnim sudijama, a terete ga za protivpravno lišavanje slobode i pranje novca.

U saopštenju policije uhapšeni otac je identifikovan kao Gerit Jan van D.

Policija je u kući pronašla i veliku količinu novca.

Da li su bili dio sekte?

Policija je saopštila i da ispituje da li je specifičan način života na farmi bio povezan sa određenim religijskim ubjeđenjima.

Mediji navode da su uhapšeni otac i Austrijanac nekada bili komšije, a upoznali su se zahvaljujući Crkvi Ujedinjenja, svjetskom pokretu poznatom i kao Munovci, a nastao je u Južnoj Koreji.

Braća Jozefa B. rekla su austrijskom Kronen Cajtungu da se on priključio sekti i da se nije pojavio na sahranama roditelja prethodne četiri godine.

"Mislio je da je bolji od Isusa", rekao je Jozefov brat Franc.

Portparol Crkve Ujedinjenja Viljem Kecer tvrdi da je otac porodice, Geri Jan van D, napustio pokret još 1987.

"Istovremeno, prekinuo je kontakte sa porodicom. U jednom trenutku imao je više ludih ideja, ali niko u porodici ne želi da priča o tome", rekao je jedan rođak za holandski list Algemen Dagblad.

Kecer je rekao da su stariji članovi crkve, koji su poznavali Gerija tokom 1980-tih, opisali ovog čovjeka kao osobu kojoj su važni rituali, a formirao je posebnu grupu u krugu porodice.

"Ali nije naš način da idemo i živimo na farmi kako bismo se sakrivali od spoljnog svijeta. Nekada duhovni ljudi formiraju sopstvene crkvene pokrete i pretpostavljam da se to desilo i sa njim", kazao je Kecer.

Žitelji Gerijevog rodnog grada Herksena mislili su da se on priključio Munovcima i umro u Južnoj Koreji. Ali, pretpostavlja se da se preselio u Njemačku, priključio sličnoj organizaciji, oženio majkom djece koja su pronađena prije nekoliko dana, a onda se vratio u Holandiju. Majka je umrla 2004.

Šta je saznala policija?

Jani Knol, zamjenik šefa policije Sjeverne Holandije, potvrdio je da je djeci bilo zabranjeno da napuste kuću.

"Na farmi je postojao zaseban zatvoreni dio, čija funkcija je bila da spriječi bilo koga iz spoljnog svijeta da sazna za tajnu", rekla je ona za holandsku televiziju.

Policijski psiholozi posljednjih nekoliko dana su razgovarali sa oslobođenim članovima porodice i saznali da im je povremeno ipak bilo dozvoljeno da izađu iz kuće, ali samo na obližnji travnjak koji je okružen visokim drvećem.

Knol je dodala i da još nije jasno gdje su rođena djeca, ali je sigurno da nijesu išla u školu i da nijesu upisana u lokalne matične knjige. Rekla je i da policija mora da pronađe ravnotežu između istrage i dobrobiti oslobođene porodice.

Najstariji od šestoro djece, Jan, koji nije bio na farmi kada je upala policija, zbrinut je odvojeno od ostalih. On je prethodnih mjeseci imao otvoreno nekoliko različitih profila na društvenim mrežama.

Policija je potvrdila i da je nekoliko puta u prošlosti odlazila na farmu zbog sumnji da se tamo gaji kanabis, ali nikada nije ulazila na posjed.

U istrazi učestvuje 30 policajaca koji pokušavaju da riješe misteriju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR