Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Žestoki sukobi demonstranata i policije u Hong Kongu

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Tanjug/B92

Žestoki sukobi demonstranata i policije u Hong Kongu Foto: Screenshot Twitter

Policija u Hong Kongu upotrijebila je suzavac i vodene topove kao odgovor na Molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti.

Na protestu se okupilo na desetine hiljada ljudi, a oštećeno je na stotine prodavnica, kineskih banaka i metro stanica, prenio je Rojters.

Nakon dvije sedmice relativno mirnih protesta, pokazalo se da će tvrdokorni demonstranti nastaviti da se sukobljavaju sa policijom, navela je agencija.

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijsku stanicu Cim Ša Cui, nakon što je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala sa ulice.

Policija je upotrijebila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, a prskala ih je i mlazevima plave boje da bi kasnije mogla da ih identifikuje.

To je bila najveća upotreba vodenih topova do sada i mnogi ljudi su nakon što su pogođeni počeli da kašlju, što sugeriše da je voda možda bila pomiješana sa nekom hemikalijom.

Na ruti kojom su marširali, demonstranti su uništili stanice metroa i stotine prodavnica, bacajući robu na ulice.

Na meti su se našle i kineske banke.

Na jednoj od prodavnica ostavljena je poruka: "Mi nikad ne pljačkamo, Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo".

Kako je pala noć, samo mala grupa demonstranata ostala je na ulici, a jedna grupa je bacala Molotovljeve koktele ka policji, koja je odgovorila suzavcem.

Učesnici protesta ljuti su na liderku Hong Konga Keri Lam zbog, kako navode, njenog neuspjeha da zaštiti njihove slobode od centralnih vlasti u Pekingu, uvođenja vanrednih ovlašćenja iz doba kolonijalizma i dozvoljavanjem prekomjerne upotrebe policijske sile.

Ostavi komentar

0/300