21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hong Kong: Vlast pozvala demonstrante da se predaju

Izvor: Foto: Beta/AP

Svijet

Comments 0

Hong Kong: Vlast pozvala demonstrante da se predaju

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Šefica Vlade Hong Konga Keri Lam izjavila je danas da demonstranti pod policijskom opsadom u univerzitetskom kampusu imaju samo mogućnost da se predaju ukoliko žele mirno rješenje.

"To se može postići samo uz punu saradnju demonstranata, uključujući naravno one koji izazivaju nerede. Oni moraju da obustave nasilje, da se predaju i mirno odu slušajući uputstva policije", poručila je Lam.

To je bila njena prva konferencija za novinare otkako su u nedjelju demonstranti zauzeli Politehnički univerzitet, bastion petomjesečnog protesta.

Pošto su prošle noći desetine demonstranata uspjele da pobjegnu tako što su s jednog pješačkog mosta skakale na ulicu gdje su čekali saradnici koji su ih odvezli motociklima, ne zna se koliko ih je ostalo u kampusu.

Jedna 19-godišnja djevojka koja krije ime, za AFP je u ponedjeljak govorila o očajanju demonstranata opkoljenih u kampusu: "Neki plaču, neki su gnijevni (...) jer nema izlaza, jer više nije moguće napustiti kampus", rekla je ona.

Protesti u Hongkongu, često nasilni, traju od početka juna.

Aktivisti optužuju policiju za prekomjernu upotrebu sile jer u sukobima s demonstrantima koristi suzavac, palice i gumene metke, a prijeti da će upotrijebiti i "bojevu municiju", dok su demonstranti na policajce bacali cigle i "molotovljeve koktele" i jednog policajca ranili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR