14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skandal na samitu: Tramp bijesan, zbog snimka otkazao pres konferencije na NATO samitu

Izvor: Foto: EPA

Svijet

Tag Video
Comments 0

Skandal na samitu: Tramp bijesan, zbog snimka otkazao pres konferencije na NATO samitu

Izvor: Blic

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Američki predsjednik Donald Tramp žestoko je reagovao na snimak u kojem se čuje kako mu se Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo, njegov kolega iz Holandije Mart Rute i Boris Džonson podsmijevaju.

Tramp je, ne birajući riječi, Trudoa nazvao dvoličnim, a potom otkazao preostale pres konfernecije na završnom danu NATO samita.

President Donald Trump called Justin Trudeau ‘two-faced’ over comments that the Canadian prime minister appeared to have made about him at a NATO summit the day before https://t.co/F40Egg5mF5 pic.twitter.com/9KDC93focs

— Reuters (@Reuters) December 4, 2019

Novinari su Trampa pitali da prokomentariše snimak na kojem je Trudo komentarisao njegovu dugu konferenciju za novinare riječima: "Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu".

- Džastin Trudo je dvoličan. Izgledao mi je kao fin momak, ali iskreno da vam kažem, kada sam ga prozvao zbog činjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, vidim da nije bio srećan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac - rekao je Tramp.

Sporni snimak nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

"A zbog toga si kasnio?" pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: "Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta."

"O da, da, najavio je...", kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", što je Tramp nazvao "uvredljivim".

Ono što Makron potom kaže opet ne može da se razumije na snimku.

"Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)", kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR