8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ankete: Džonson na putu da ostane premijer i okonča Bregzit

Izvor: Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Svijet

Comments 0

Ankete: Džonson na putu da ostane premijer i okonča Bregzit

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Boris Džonson na putu je da ostane premijer Velike Britanije i okonča Bregzit, kako je i obećao do kraja januara 2020.

Prema izlaznim anktama konzevativci će osvojiti 368 mjesta u parlamentu, Laburistička stranka 191.

Škotska SNP osvojiće 55 mandata u House of Commons, Liberal-demokrate 13, dok će ostale stranke imati ukupno 23 mandata, prema izlaznim anketama koje su objavili britanski mediji.

Džonson je, ako se ankete pokažu tačne, dobio povjerenje građana Ujedinjenog Kraljevstva da okonča Bregzit.

Dosadašnji i po svemu sudeći budući premijer se na Tviteru zahvalio:

"Svima širom naše velike zemlje koja je glasala, koja je volontirala i koja je ustala kao kanidati. Mi živimo u najvećoj demokratiji na svijetu", napisao je Džonson. 

Takođe ovo će po svemu sudeći biti još jedan ubjedljiv poraz za Džeremija Korbina i laburiste. 

Ankete pokazuju da bi ovo mogla biti najkomotnija većina Konzervativne stranke od 1987. i najgori rezulatat Laburističke stranke od 1935. jer kako ankete sugerišu stranka će izgubiti 71 mjesto. 

Kako javlja CNN-ov izvještač iz štaba laburista kažu "čekajte da vidimo, suviše je rano da objavljujemo rezultat".

Takođe Škotska indipendistička SNP prema anketama imaće izvanredan izborni rezultat sa 55 mandata u britanskom parlamentu.

Iako bi se po svemu sudeći moglo zaključiti da je ostatak Bitanije većinski za potvrdu Bregzita, SNP se predvođen Nikolom Sturdžen protivi izlasku iz EU.

Torijevac, bivši ministar i protivkandidat Džonsona ljetos za lidersku poziciju kod konzervativaca Majkl Gov je za ITV News izjavio: 

"Izgleda optimistično za konzervativce…liderstvo Korbina na čelu Laburističke stranke pokazalo se kao prepreka za kretanje ove zemlje naprijed, kao i mogućnost da se Laburistika stranka oporavi i ponovo izgradi."

On je optužio Korbina za neodlučnost oko Bregzita što je nanijelo štetu laburistima.

On je negirao da će 55 mandata za škotski SNP značiti da će torijevci morati da pristanu na drugi referendum o nezavisnosti Škotske, uz obrazloženje da su mnoga od tih mjesta marginalna i da izlazne ankete mogu biti pogrešne.

Konzervativci su se oglasili saopštenjem, uz ogradu da treba sačekati rezulate ali da svako očekuju komotnu većinu te da su "glasači odbacili laburističke budalaštine oko Bregzita".

Sukob laburista oko po svemu sudeći teškog poraza Korbina već je počeo na društvenim mrežama.

Seb Dence, parlamentarac laburista, na Tviteru je napisao:

"Veoma se dobro sjećam koliko sam agitovao da bi laburisti dobili mjesto (još se nadam). Velika ljutnja na Bregzit - preziru Džonsona. Ali se plaše jedne stvari više -Korbina."

Iz SNP su poručili da ukoliko se ankete pokažu kao tačne, Vestminster neće moći da blokira drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

Dok je portparol Laburističke stranke poručio da su laburisti promijenili debatu u britanskoj politici, i da je prerano da se zna rezultat, jer je još početak noći.

"Mi smo naravno znali da će izbori da budu veliki izazov, sa Bregzitom kao glavnom temom na umu mnogih i našom zemljom sve više polarizovanom. Ali laburisti su promijenili debatu u britanskoj politici. Mi smo iznijeli javno valsništvo, zelenu industrijsku revoluciju, i kraj mjera štednje u centar rasprave, uvodeći nove ideje…torijevci su ponudili samo više istog". 

Međutim društvene mreže su preplavile optužbe na račun Korbina.

Margaret Hodž, dugodišnja poslanica laburista na Tviteru je odgovorila svom kolegi Džonu Mekdonelu koji je rekao da je Bregzit a ne Korbin uzrok kraha laburista na izborima. 

"Mekdonel namjerno pogrešno tumači izlazne ankete. Ako se ovo održi, ovo je istinski neuspjeh Korbina i Korbinizma. Nema drugog načina da se na to gleda", kaže Hodž.

Mekdonel, ministar finsija u sjenci, je za BBC rekao prethodno da će ukoliko rezultati budu tačni to biti izuzetno razočaravajuće za Laburističku stranku i da je "glavni problem bio Bregzit".

Kako je rekao, potrebno je da se sačekaju stvarni rezultati. Onda će donijeti "odgovarajuću odluku".

The Guardian navodi da to zvuči kao priznanje da će Korbin morati da podnese ostavku ako se rezulati anketa ispostave tačni. Beri Gardiner, sekretar za internacionalne poslove u sjenci, koristio je sličnu retoriku otprilike u isto vrijeme u izjavi za Sky.

Simon Frejser politički analitčar je za CNN rekao da je uvjeren da su "Korbinovi dani na čelu laburista sada odbrojani". 

Kris Baušamp glavni analitičar tržišta i finasijske trgovine IG je rezultat izlaznih anketa ovako prokomentarisao:

"Nekoliko teških mjeseci, možda čak i godina, pregovori su pred nama ali makar sada britanska vlada zna da ima podršku naroda i da je parlament iza njih. Sredstva UK sada ponovo mogu uhvatiti korak sa svijetom a investitori se mogu vratiti u zemlju".

Neki su pak samo razočarani i plaše se sudbine Britanije sa Bregzitom i Džonsonom. Popularni laburista, bivši poslanik Haus of Komons David Lami je napisao:

"Ovo izgleda kao ponor bez dna. Rezultat će biti poražavajući za zajednice kao moja, svuda u zemlji koja se sada suočava sa pet godina nekontrolisane vlasti Borisa Džonsona. Ja se više plašim za državu nego ikada za moga života".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR