Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sen Pol: Treba promijeniti metodologiju proširenja

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Sen Pol: Treba promijeniti metodologiju proširenja

Francuski veto na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom nije značio ne proširenju, već da je potrebno sačekati, poručio je francuski ambasador u Austriji Fransoa Sen Pol i dodao da Francuska nije usamljena u tom stavu.

Sen Pol je u razgovoru sa novinarima Asocijacije novinara Evrope u Beču objasnio da je Francuska to učinila jer proširenje u sadašnjem obliku smatra strateškom greškom.

"Neophodno je prvo promijeniti metodologiju proširenja da bismo nastavili", poručio je Sen Pol, prenosi Tanjug.

Evropska komisija, kako je kazao, već priprema prijedloge koji će uskoro biti predstavljeni.

"Nadamo se da će time doći do proširenja", istakao je Sen Pol, ocijenivši da Albanija i Sjeverna Makedonija mogu veoma lako ući u Evropsku uniju (EU).

On je ocijenio da Unija nije dovoljno podržala zemlje nakon ulaska u EU.

Kako je objasnio Sen Pol, pristupanje se smatra krajem puta i nedostaje dalja podrška reformama koje nije moguće savladati samo kohezivnim fondom.

"Primijenjena je na istočnu Evropu ista metoda koja je korišćena prilikom pristupanja Španije ili Austrije", kazao je on, ističući da nijesu uzeti u obzir posebne potrebe i istorijska pozadina.

U tom kontekstu, Sen Pol se izjasnio za više saradnje u EU.

Govoreći o problemu migracija, on je naveo da se EU ne može koncentrisati samo na Fronteks i pozvao na stabilizaciju zemalja porekla i tranzita.

"Migrantska kriza 2015. bila je iznenađenje samo onima koji su željeli da budu iznenađeni. Evropljani je trebalo više da sarađuju. Moramo naše vrijednosti, interese i radna mjesta da branimo, jer tu imamo dobar napredak", zaključio je Sen Pol.

Ostavi komentar

0/300