19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kina proširila vanredne mjere izolacije na 33 miliona ljudi

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Svijet

Comments 0

Kina proširila vanredne mjere izolacije na 33 miliona ljudi

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kina je proširila vanredne mere izolacije na oko 33 miliona ljudi, u pokušaju da spriječi širenje korona virusa od kojeg je umrlo 26 osoba, a oboljele stotine.

Blokada ulaza i izlaza do sada je uvedena u najmanje deset gradova u centralnom dijelu zemlje, u Vuhanu, gdje se virus pojavio, i u devet susjednih gradova, među kojima su Huangang, Čibi, Sindjijang, Sijantao.

Svi pripadaju provinciji Hubej, središtu zaraze. Vlasti Kine danas su u Vuhanu počele izgradnju bolnice za tretman pacijenata zaraženih novih virusom, a u njoj će biti 1.000 kreveta.

Završetak izgradnje najavljen je za 3. februar.

Blokada i izolacija gradova počela je juče u Vuhanu, gdje su obično prepune ulice, tržni centri i restorani bili zastrašujuće tihi. Nošenje maski na javnim mjestima je obavezno. Blokada ostalih sedam gradova uvedena je danas, a mjere predostrožnosti preduzimaju se širom zemlje.

U glavnom gradu Pekingu otkazani su svi događaji koji bi privukli veći broj ljudi.

Broj oboljelih od novog koronavirusa porastao je na 830, saopštila je danas državna komisija. Većina oboljelih je ili živjela u Vuhanu ili je imala neku vezu s tim gradom.

Slučajevi zaraze zabilježeni su i van Kine - u Hong Kongu, Makau, Tajvanu, Tajlandu, Singapuru, Vijetnamu, SAD, Japanu i Južnoj Koreji, ali većinu tih ljudi čine oni koji ili potiču iz Vuhana ili su nedavno bili u tom gradu.

Danas su potvrđeni i prvi smrtni slučajevi izvan Vuhana. Jedan 80-godišnji muškarac umro je u sjevernoj provinciji Hebej poslije povratka iz Vuhana, dok je provincija Hejlogđijang na sjeveroistoku zemlje saopštila da je jedna osoba umrla, ne navodeći detalje.

Ovonedjeljno širenje virusa uslijedilo je u vrijeme kada milioni Kineza putuju zbog dočeka kineske nove godine koja počinje u subotu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR