6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trampov plan za Bliski istok: Bibiju sve, Palestincima “država-minus”

Izvor: EPA-EFE/Chris Kleponis

Svijet

Comments 0

Trampov plan za Bliski istok: Bibiju sve, Palestincima “država-minus”

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

U momentu dok se na susjednom Kapitol hilu (Capitol Hill) protiv Donalda Trumpa (Tramp) vodio proces opoziva-i samo par sati nakon što je protiv Benjamina Netanyahua (Netanjahua) i zvanično podignuta optužnica izraelskog tužilaštva za korupciju, dvojica lidera, predsjednik SAD i premijer Izraela, u istočnoj sobi Bijele kuće, predstavili su dugo najavljivani „bliskoistočni mirovni plan“.

U posljednje tri godine ugovarao ga je Trumpov zet i savjetnik bez bilo kakvog iskustva u diplomatiji ili politici, Jared Kushner (Džared Kušner), koji se hvali time da je, kad je bio mali, prilikom posjeta Sjedinjenim Državama Bibi, kako tepaju izraelskom lideru, spavao u njegovoj sobi.

Na predstavljanju plana kojeg Trump zove „win -win“ (pobjeda -pobjeda), rješenje i priliku vijeka, a palestinski predsjednik Mahmud Abas „šamar vijeka“, nije bilo druge strane, koja bi po logici, trebalo da učestvuje u mirovnom planu -Palestinaca, kako je bilo u sva prethodna tri pokušaja uspostavljanja trajnog mira i rješenja za decenijski konflikt između Izraelaca i Palestinca.

U Bijeloj kući nije bilo ni predstavnika ključnih arapskih država na Bliskom istoku koje imaju diplomatske odnose sa izraelskom državom, Jordana i Egipta, niti ključnog američkog saveznika Saudijske Arabije.  

Zašto objašnjavaju prvi komentari i analize medija, u kojima se bez ustručavanja navodi da je Izreal dobio sve, a Benjamin Netanyahu još jedan predizborni poklon, nakon prvo nepodijeljenog Jerusalima kao glavnog grada, potom Golanske visoravni i zelenog svjetla za legalizaciju izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, koja su po međunarodnom pravu protivzakonita. Takođe je novim planom dato odobrenje za aneksiju Jordanske doline i to, već narednog vikenda.  

Bliskoistočni mirovni plan koji je u utorak objelodanio američki predsjednik, kako navodi The New York Times (Njujork Tajms), snažno favorizuje Izrael. Planom je otvoreno postalo kristalno jasno ono što su gore navedeni prethodni potezi najavljivali.

Riječ je o odustajanju od decenijama ponavljanog i traženog rješenja za dvije države takozvano „two state solution“ i prelazak na jednu suverenu državu -Izarel, dok bi za uzvrat i pristanak na plan, Palestinci dobili, prema Trumpovim riječima, državu sa limitiranim suverenitetom.

Planom se Izraelu garantuje kontrola nad jedinstvenim Jerusalimom kao prijestonicom i ne traži rasformiranje bilo kojeg od naselja na Zapadnoj Obali, koja su izazvala ogroman bijes Palestinaca i uspostavila distancu dobrog dijela svijeta prema Izarelu.

Trump je obećao da će osigurati 50 milijardi dolara međunarodnih investicija i izgradnju novog palestinskog entiteta i otvaranje ambasade u njemu.

Netanyahu je ponudu Palestincima opisao kao „državu- minus“ koja ne bi imala vojsku ili avijaciju, dok ju je Bijela kuća nazvala „demilitarizovana palestinska država“. Izrael će pak zadržati obezbjeđivanje sigurnosti zapadno od rijeke Jordan, dok bi „tokom vremena Palestinci preuzimali veću odgovornost za bezbjednost“. Plestinska „država minus“ imala bi prijestonicu, koja bi se prema planu zvala Al Kuds i koja bi uključivala pojedine minorne oblasti istočnog Jerusalima.

Par sati nakon objave plana, njegov tvorac predsjednikov zet -savjetnik Jared Kushner uživo se iz Bijele kuće javio kod Christiane Amanpour (Kristijane Amanpur) na CNN-u, gdje je uporno tvrdio da je plan najbolja prilika do sada i da će ga Palestinci morati prihvatiti.

Kushner im je poručio da ne uprskaju ovu priliku.

„Ovo je velika prilika za Palestince i oni imaju savršene zabilješke o uništavanju svake prilike iz prošlosti, ali možda će njihovo vođstvo pročitati detalje, prestati da poziraju i učiniti ono što je najbolje da se život Palestincima poboljša“.

Poručio je da zaborave prošlost i „ne govore o prošlosti“, već da se uvjere da će im život sa ovim planom biti, nedvojbeno bolji. Takođe je rekao da je plan otvoren za pregovore, ali nije dao nagovještaja koliko su Izrael i SAD ustupaka spremni da naprave.

Mirovni plan koji vodi aneksiji i ozvaničenju aparthejda

Palestinski lideri i aktivisti koji su još od proglašenja Jerusalima izraelskom prijestonicom odbili da dalje pregovaraju sa Trumpovom administracijom, plan su nazvali „šamarom stoljeća“.

„Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nijesu na prodaju i nećemo to nikada prihvatiti“ poručio je palestinski predsjednik Mahmud Abas.  

Palestinski ambasador u Velikoj Britaniji, Husam Zomlost, plan je nazvao „drugorazrednom političkom komedijom i prevarom“, rekavši da je američki predsjednik „ubio perspektivu pregovaranja o rješenju za dvije države“.

SAD su ovim činom i zvanično odustale od rješenja „dvije države“ za koji su se zalagale decenijama u pokušajima da riješe izraelsko palestinski konflikt još od okončanja rata 1967.

Ne misle samo Palestinci slično o ponuđenom mirovnom planu.

Britanski analitičar za Bliski istok i međunarodnu politiku i direktor Caabu vijeća za arapsko-britansko razumijevanje Chris Doyle (Kris Dojl) je za prijelomnu vijest pod naslov „Trump objavio dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan“ na Twitteru napisao:

„Ovo nije nepristrasna naslovna vijest. Mirovni plan vodi ka miru, a ne aneksiji i konfliktu“.

U sljedećem tweetu je naveo:

„Ovo je priča. A to je da SAD daju „carte blanche“ Izarelu, okupacione ovlasti da aneksiraju 60 posto teritorije jednog okupiranog naroda. I to će započeti u nedjelju. To je objava rata“.

I Marvan Muašer nekadašnji prvi ambasador Jordana u Izraelu, potom i SAD, a onda je bio i premjer Jordana, takođe naglašava činjenicu da je riječ o rješenju samo za jednu državu.

„Ovo je samo formiranje aparthejd sistema za Palestince i plan koji Izraelu daje sve“, rekao je u intervju kod Christiane Amanpour, dodajući da ni Jordan neće prihvatiti da Izreal kontroliše cijelu Jordansku dolinu zapadno od rijeke Jordan, u zamjenu za čuvanje svetinja u Jerusalimu što i inače rade.

Aron David Miller (Eron Dejvid Miler), bivši američki pregovarač za Bliski istok u administracijama i republikanaca i demokrata je u istom programu rekao da je Trumpova administracija samo još više pogoršala izraelsko-palestinski konflikt.

„Cilj nije bio domoći se mira, već igranje politike,“ smatra Miller.

Doktor H. A.  Hellyer (Hejler), britanski analitičar Centra za atlansko vijeće za Bliski istok takođe smatra da nije riječ o mirovnom planu.

„Ovo nije vizija za mir. Niko ovo ne bi tebalo da uzme za ozbiljno. Nijesam siguran ni da ga čak Izarelci uzimaju za ozbiljno. To čak nije usporedivo ni sa aparthejd erom u Južnoj Africi, mnogo je bizarnije. Trumpova administracija to mora znati, ali je nije briga“.

Rješenje za dvije države ili divezija prljavih lidera

Da je umjesto dugoročnog plana riječ o kratkoročnim političkim kalkulacijima ukazuju mnogi.

Naime vijest da je izareelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak i zvanično optužen za korupciju bila je udarna samo kratko, jer ju je, u istom danu, zamijenila ona da je otkriven sadržaj mirovnog plana-i svi su se prebacili na to, iako bi u normalnim okolnostima ozvaničena optužnica protiv premijera uoči martovskih izbora, trećih po redu u godinu dana, bila glavna vijest.

Sa druge strane i predsjednik Trump, kako ukazuje NYT, kratkoročno je sa 80-stranica plana najverovatnije planirao da uzburka političke scene i Izraela i SAD. Nema  dileme da će i Trump koristiti plan kao jedan od glavnih argumenata u izbornoj kampanji za novembarske predsjedničke izbore da bi dobio podršku konzervativnih Jevreja Amerikanaca na Floridi i drugim saveznim državama presudnim za pobjedu, kao i da zadrži podršku hrišćanskih evanđelista koji su njegova najača baza, a koji podržavaju ekspanziju Izraela na Svetoj zemlji.

U kolumni pod naslovom „Da li je Trump Bibijeva budala ?“ za The New York Times, Thomas L. Friedman, dobitnik Pulitzera, ali često kritikovan iz pojedinih krugova zbog proizraelskih stavova, napisao je sljedeće:

„Imajući u vidu tajming objave mirovnog plana u utorak, moram početi pitanjem: Da li je ovo plan o dvije države ili je riječ o jednoj diverziji dvojice prljavih lidera?Sasvim sigurno djeluje kao da je ovo drugo. Ipak su obojica, i predsjednik Trump i premijer Netanyahu suočeni sa optužbama koje prijete gubljenjem posla- Trump za opstrukciju pravde i zloupotrebu ovlasti, a Bibi, koji je i bukvalno optužen u utorak za prevaru, podmićivanje i kršenje povjerenja. Obojica imaju veliku potrebu da promijene teme i ukotve se kod njihove zajedničke baze desničarskih Jevreja i evanđelista.“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR