13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Niko ne zna šta se događa, naučnici u strahu: Stotine slonova umrlo u Africi

Svijet

Comments 0

Niko ne zna šta se događa, naučnici u strahu: Stotine slonova umrlo u Africi

Autor: Antena M

  • Viber

Misterija okružuje "potpuno neviđene" smrti stotina slonova u Bocvani, domu trećine populacije slonova u Africi, u posljednja dva mjeseca - dr. Nil Mekejn rekao je da su kolege u južnoafričkoj državi od početka maja uočile više od 350 trupla slonova u delti Okavango.

Niko ne zna zašto životinje umiru, a rezultati iz laboratorije neće doći još sedmicama. 

Doktor Mekejn, iz britanskog dobrotvornog Nacionalnog parka za spašavanje, rekao je da su lokalni lokalni zaštitari alarmirali vladu početkom maja, nakon što su preletjeli deltu rijeke.

"Uočili su 169 leševa u trosatnom letu", rekao je. "Vidjeti i prebrojati toliko leševa za tri sata nikad se u istoriji nije desilo. Mjesec dana kasnije, daljnjim istraživanjima otkriveno je još leševa, njih više od 350. Ovo je potpuno bez presedana u pogledu broja slonova koji umiru u jednom događaju koji nema veze sa sušom."

Još u maju, vlada Bocvane saopštila je da krivolov nije razlog - naime, kljove nisu uklonjene.

Doktor Mekejn kaže i da razlog nije ni trovanje.

"Da je to bio cijanid koji koriste krivolovci, umirale bi i druge životinje, ali ne. Samo slonovi umiru." On tvrdi da razlog nije ni antraks koji je prošle godine ubio najmanje 100 slonova u Bocvani. 

No, činjenica je da naučnici ne znaju da li su slonovi bolesni ili otrovani. Način na koji životinje umiru - mnogi padaju na lice, zatim, pojedini slonovi uočeni su kako hodaju u krugovima, sve to upućuje na nešto što potencijalno napada neurološke sisteme životinja, tvrdi Mekejn.

Takođe, bez poznavanja tačnog izvora, nemoguće je isključiti i mogućnost prelaska bolesti u ljudsku populaciju - posebno ako je uzrok bilo u izvorima vode ili u tlu. Doktor Mekejn ukazuje na pandemiju COVID-19, za koju se vjeruje da je započela kod životinja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR