12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Jermenija i Azerbejdžan proglasili ratno stanje, žrtve na sve strane

Izvor: EPA/ ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS S

Svijet

Tag Video
Comments 1

I Jermenija i Azerbejdžan proglasili ratno stanje, žrtve na sve strane

Izvor: Beta/FoNet/N1, nova rs/Tanjug/RTS

Autor: Antena M

  • Viber

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju!

Parlament Azerbejdžana proglasio je danas ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon oružanog sukoba sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha.

Upozorenje slijede uznemirujuće fotografije!

Portparolka ministarstva Šušan Stepanjan u prvom izvještaju rekla je da su jermenske snage pogodile tri azerbejdžanska tenka.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Stepanjan je rekla da je današnji sukob počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je jermenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu.

Žrtve na sve strane

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu. Obje strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije  potvrđena njihova vjerodostojnost.

Rečeno je da je vojska oborila dva helikoptera i tri bespilotne letelice i uništila tri tenka. „Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je portparolka Mnistarstva odbrane Šušan Stepajan rekla je da su ubijeni žena i dijete, a provjerava se i dalje izvještavanje o žrtvama.

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

„Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući djecu i žene“, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

Armija Karabaha uništava azerbejdžanska oklopna vozila

Jedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu. Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pješadije.

Armija odbrane Nagorno-Karabaha nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila.

Snimak napada objavila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako na svom Fejsbuku piše portparol jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan, prethodnica AO Karabah sprovodi jkaznena dejstva nanoseći neprijatelju gubitke u tehnici i ljudstvu.

Predsjednik Azerbejdžana: Nećemo ostati nijemi na djelovanje Jermenije

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potvrdio je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i vojnicima.

"Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije“, rekao je Alijev.

Kako je istakao, Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Jermenije.

"Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobijedićemo", rekao je on.

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smještenih u selu Agdere, u cilju izbjegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Održana sjednica Savjeta bezbjednosti

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan održao je, povodom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, sjednicu Saveta za bezbjednost, napisao je njegov pres sekretar Mane Gevorkjan na Fejsbuku.

Na sjednici su razmotrena pitanja koja se tiču načina odgovora na borbena dejstva koje je pokrenuo protivnički Azerbejdžan, i daljeg djelovanja vojske Jermenije.

Premijer Jermenije poručio je i da bi eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona.

U sukobima poginulo 16 Jermena, ranjeno više od 100

Region Nagorno-Karabah saopštio je danas da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, oblasti u kojoj većinu čine Jermeni, a koja je proglasila otcjepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Tokom dana vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan, prenosi Rojters.

Azerbejdžan: U granatiranju ubijeno pet članova jedne porodice

Kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.

To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dvije strane oko Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

Zamračenje u Azerbejdžanu

Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Brisel o Nagorno-Karabahu: Vratiti se dijalogu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.

NATO zahtijeva hitan prekid sukoba 

Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.

"NATO je veoma zabrinut zbog informacija o sukobima velikih razmjera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da riješe situaciju", izjavio je Apaturaj. 

Turska je oštro reagovala na vijest o sukobu

Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio napad Jermenije na Azerbejdžan.

On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se "Jermenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir".

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Tviteru, osuđujući Jermeniju.

"Jermenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja ... međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju".

Francuska zabrinuta zbog sukoba

Zvanični Pariz zabrinut je zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i traži prekid vatre, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Francuska je duboko zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu i informacija o žrtvama, pretežno među civilnim stanovništvom. Francuska poziva da se odmah obustave borbena dejstva i obnovi dijalog ", navodi se u saopštenju.

Iran poziva na prekid sukoba

Iran je pozvao na prekid sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, prenosi Rojters.

Iz Teherana su izrazili zabrinutost i poručili da su spremni da pomognu u uspostavljanju dijaloga između zaraćenih strana.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

8iiiiiioo

nema azerskog gasa u eu. prosipa ih rusija i turska