14 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Interpol provjerava: Nakon skandala Lavrov vraća ikonu staru 300 godina koju je dobio od Dodika

Izvor: EPA

Svijet

Comments 7

Interpol provjerava: Nakon skandala Lavrov vraća ikonu staru 300 godina koju je dobio od Dodika

Izvor: RSE

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će ikona Svetog Nikole koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini (BiH) biti vraćena BiH radi pojašnjenja njenog istorijskog značaja.

"Ikona će biti vraćena donatorima radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola", objasnilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova novinarima, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ranije je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo da će provjeriti informacije ruskog Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa ikonom koja je poklonjena tokom posjete Lavrova Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete BiH, ruski ministar vanjskih poslova posjetio je Istočno Sarajevo 14. decembra, gdje mu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu, staru 300 godina, koja je navodno "pronađena u Lugansku", Ukrajina.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu poslala je 16. decembra notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj traži objašnjenje porijekla pravoslavne ikone, koju je nazvala "predmetom kulturne baštine Ukrajine".

Bosanskohercegovačko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za RIA Novosti da je preusmjerilo zahtjev ukrajinske ambasade na Predsjedništvo BiH.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

Dodik zaboravio Lavrovu odpjevat pjesmicu: TIKA, TIKA, TAČKE, NEMA VIŠE VRAČKE.

Ljiljana

A potpuno JAVNA i OTVORENA kradja crnogorske bastine uvijena u izmjene onog zakona? To nikom nista. O tom ni rijeci niko iz Evrope i svijeta, a od region je sve jasno - dobice aplauz ko i do sada.

Vesna Kiss

CISTI AUTOGO ZA DODIKA!!! A koliko je toga pokradeno i vrijednih stvari i manje vrijednih stvari, i u BIH I u Hrvatskoj. Oni koji su krali nisu se stidjeli da o tome pricaju. Sustina je da je kradeno!