8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova; Stigla prva reakcija Kine na novu strategiju NATO-a

Svijet

Comments 0

Bajden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova; Stigla prva reakcija Kine na novu strategiju NATO-a

Autor: Antena M

  • Viber

127. dan je ruske invazije na Ukrajinu. I danas smo dešavanja pratili iz sata u sat.

22:35 Bajden: Svijet šalje Ukrajini više od 600 tenkova

Američki predsjednik Džo Bajden danas je na pres konferenciji u Madridu najavio novi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 800 miliiona dolara.

No, uz to je najavio da će koalicija koju čini više od 50 zemalja širom svijeta poslati Ukrajini enormne količine oružja.

"Naš ministar obrane okupio je više od 50 zemalja, koje su obećale poslati oružje Ukrajini. Radi se o globalnom poduhvatu podrške Ukrajini: Govorimo o gotovo 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, gotovo 500 komada artiljerijskog oružja, više od 600.000 komada artiljerijske municije te napredne višecijevne bacače raketa, protivbrodske rakete i sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Bajden. 

22:32 Stigla prva reakcija Kine na novu strategiju NATO-a

Zvanični Peking reagovao je na novi strateški koncept NATO-a, u kojem se ističe kako "Rusija i Kina koriste poluge ekonomskog pritiska, prisile i hibridnih pristupa kako bi ojačale svoje interese u regiji."

Peking je novu strategiju NATO-a nazvao neodgovornom.

Poručeno je da nova strategija "pogrešno definiše Kinu kao zemlju koja predstavlja strateški izazov" te "pogrešno interpretira kinesku vanjsku politiku", te kako je nova strategija NATO-a "neodgovorna, podstiče konflikte i puna je hladnoratovskog razmišljanja i ideoloških predrasuda".

21:28 Erdogan: Švedska nam je obećala da će izručiti 73 osobe 

Švedska je obećala da će izručiti 73 osobe Turskoj u skladu sa sporazumom koji su u utorak potpisale Švedska, Finska i Turska, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. 

"Ne bude li održala obećanje, uradićemo ono što bude potrebno, a u skladu sa sporazumom", rekao je dodavši da Turska u tom slučaju ne bi ratifikovala sporazum u svom parlamentu.

"Ako ne ispune tu obavezu, nećemo ga poslati u parlament", rekao je, prenosi Index. 

No, Erdogan je uprskos tome nazvao sporazum "diplomatskom pobjedom".

Prije potpisivanja sporazuma na samitu NATO-a, Turska je rekla da će staviti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO tvrdeći da pružaju utočište članovima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom. 

20:47 Nova gvozdena zavjesa se spušta između Rusije i Zapada, poručio ruski šef diplomatije. 

19:20 Putin: Ne blokiramo mi izvoz žitarica, Ukrajinci su minirali luke

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je danas da Moskva blokira izvoz žitarica iz Ukrajine te doveo u pitanje uticaj nedostatka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalno tržište hrane.

"Ne sprečavamo izvoz ukrajinskog žita. Ukrajinska vojska minirala je prilaze lukama - niko ih ne sprečava da uklone mine, a mi garantujemo sigurnost otpremanja žita", naglasio je Putin tokom razgovora s indonezijskim predsjednikom, prenosi Hina. 

Putin je ponovio tvrdnju da su zapadne sankcije krive za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cijena.

Ujedinjene nacije saopštile su da se zbog pada izvoza žitarica kao posljedice sukoba u Ukrajini svijet suočava s "krizom gladi bez presedana" te da je omogućavanje njihovog izvoza iz Ukrajine ključno za rješavanje tog pitanja.

No Putin je umanjio uticaj Ukrajine na globalno tržište rekavši da je samo pet miliona tona pšenice trenutno zaglavljeno u zemlji.

UN su početkom maja procijenile da je 22 miliona tona žitarica zaglavljeno u Ukrajini.

19:05 Predsjednik Indonezije: Prenio sam Putinu poruku Zelenskog

Indonezijski predsjednik Joko Vidodo danas je rekao da je prenio poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Vidodo se, naime, juče u Kijevu susreo sa Zelenskim, a danas je stigao u Moskvu kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom.

"Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu", rekao je nakon razgovora s Putinom u Moskvi.

Nije rekao o kakvoj se poruci radilo, ali je dodao da je "izrazio spremnost da pomogne kako bi dva lidera počela komunicirati".

17:38 Rusija o Zmijskom ostrvu: Nisu nas otjerali Ukrajinci, htjeli smo spriječiti gubitke

Rusko ministarstvo odbrane je na svom službenom Telegram kanalu proslijedilo poruku s kanala pod nazivom "Rat protiv laži", koji je poznat po širenju proruske propagande a u isto vrijeme "glumi" kanal za provjeru činjenica.

16:30 Prvi teretni brod napustio okupiranu ukrajinsku luku Berđansk

Prvi teretni brod napustio je ukrajinsku luku Berđansk koja je pod ruskom okupacijom, rekao je u četvrtak lokalni zvaničnik nakon što je Rusija saopštila je da je luka razminirana i da je spremna za nastavak isporuka žita.

„Nakon višemjesečnog prekida prvi teretni brod napustio je luku Berđansk“, objavio je Jevgenij Balickij, zvaničnik kojeg su postavili Rusi na okupiranim područjima regiona Zaporožja, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ruske novinske agencije TASS i RIA citirale su Balickija koji je rekao da prvi teretni brod koji je isplovio prevozi 7.000 tona žita „prijateljskim zemljama“.

16:27 Bajden: SAD najavljuju slanje dodatnih 765 milona eura pomoći Ukrajini

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će Vašington narednih dana najaviti slanje 800 miliona dolara (765 milona eura) ;dodatne pomoći Ukrajini za oružje i da se NATO transformisao prilagođavajući se novoj bezbjednosnoj situaciji.

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno", izjavio je Bajden na zatvaranju NATO samita u Madridu, prenosi Rojters.

14:07 LNR: U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Sjeverodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izvještaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi. Naše snage evakuišu ljude. Među njima ima civila, uključujući djecu, žene i starije", rekao je Vedmedenko za TASS.

14:03 Medvedev: Povelja UN spriječila Treći svjetski rat

Zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svijet uspio da izbjegne treći svjetski rat.

Govoreći na plenarnom zasijedanju Sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma, Medvedev je ocijenio da sistem UN nije bez mana.

13:32 Putin: Dejstva kijevskog režima u Donbasu su zločin protiv čovječnosti

Dejstva kijevskog režima u Donbasu mogu se kvalifikovati samo kao zločin protiv čovječnosti, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju učesnicima sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma.

"Ne postoji druga definicija za djelovanje kijevskog režima, osim kao zločin protiv čovječnosti", rekao je šef ruske države, prenosi TASS.

11:47 Ukrajina odnijela veliku pobjedu na Crnom moru; Rusija potvrdila: Povukli smo trupe sa Zmijskog ostrva

Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne miješa u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

09:30 Ukrajinski ministar: Treći svjetski rat je već počeo

Ukrjinski ministar obrane kaže za Sky News da će ako Rusija zauzme Ukrajinu, druge evropske zemlje biti sljedeće.

Oleksij Reznikov kaže da nema smisla "pokušavati da ne eskalira napetost s Rusijom jer je rat već ovdje".

Kaže da je treći svjetski rat već počeo.

08:07 Džohnson: To što je Putin učinio u Ukrajini je zlo

To što je ruski predsjednik Vladimir Putin učinio u Ukrajini je "zlo", rekao je britanski premijer Boris Džohnson, dok je britanska vlada objavila da će Kijevu dati dodatnu vojnu pomoć vrijednu milijardu funti.

07:02 Putin: Nama nijesu problem Švedska i Finska nego Ukrajina

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu.

"Sa Švedskom i Finskom nemamo problema koje imamo s Ukrajinom. Oni žele da se pridruže NATO-u, pa samo naprijed", rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji nakon razgovora sa čelnicima država srednje Azije uTurkmenistanu.

"No moraju shvatiti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako se tamo razmjeste vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati da odgovorimo istom mjerom i stvorimo iste prijetnje za područja s kojih se nama stvaraju prijetnje", rekao je Putin.

Dodaje kako je neizbježno da će se odnosi Moskve s Helsinkijem i Stokholmom pogoršati zbog njihovog članstva u NATO.

“Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo doći do nekih napetosti, a sigurno hoće”, rekao je i dodao da je "to neizbježno ako Rusiji prijeti opasnost".

Putin je izjavu dao dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na nastojanja Finske i Švedske da se pridruže savezu.

Tri države su na samitu NATO-a, koji se ove nedjelje održava u Madridu, postigle dogovor kojim su riješene primjedbe i zabrinutosti Ankare, prvenstveno spram kurdskih militantnih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

To znači da Helsinki i Stokholm mogu da nastave s postupkom pridruživanja NATO-u.

06:00 Napad na pozorište u Mariupolju „očigledan ratni zločin“

Istraga koju je sprovela grupa za ljudska prava Amnesti international zaključila je da su ruske vojne snage počinile ratni zločin kada su u martu napale dramsko pozorište Mariupolj u Ukrajini.

Amnestijev tim za krizni odgovor intervjuisao je brojne preživjele i prikupio digitalne dokaze, zaključivši da su napad gotovo sigurno izvršili ruski borbeni avioni, koji su bacili dvije bombe od 500 kg koje su udarile jedna uz drugu i detonirale istovremeno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR