Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proruske vlasti u Ukrajini tvrde da je velika većina za pripajanje Rusiji, iz SAD poručuju da neće priznati aneksiju

Izvor: EPA

Svijet

Tag Video
Comments 1

Proruske vlasti u Ukrajini tvrde da je velika većina za pripajanje Rusiji, iz SAD poručuju da neće priznati aneksiju

Autor: Antena M

  • Viber

216. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Najvažnije informacije pročitajte u nastavku teksta:

22:53 Proruski zvaničnici u tri regije u Ukrajini proglasili pobjedu

22:10 Zaporožje pogođeno novim granatiranjem

Lokacija nuklearne elektrane Zaporožje ove nedjelje je pogođena novim granatiranjem i eksplozijama, saopštila je Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA).

Eksperti UN-a prisutni u elektrani prijavili su danas dvije eksplozije u blizini kanala koji vodi vodu iz rezervoara do postrojenja za njen sistem za hlađenje, što je suštinski element za nuklearnu bezbjednost. Na objektima i opremi objekta nije bilo oštećenja, ali je polomljeno staklo na turbinskoj hali reaktora, saopštili su stručnjaci IAEA.

20:52 Stoltenberg: Upotreba nuklearnog oružja Rusije neprihvatljiva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je svaka upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva i da bi, u slučaju da ga Rusija upotrijebi, to imalo ozbiljne posljedice.

“Svaka upotreba nuklearnog oružja je apsolutno neprihvatljiva, ona će potpuno promijeniti prirodu sukoba, a Rusija mora da zna da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi”, rekao je Stoltenberg.

Kada iznova i iznova vidimo tu vrstu nuklearne retorike od Rusije, od predsjednika Rusije Vladimira Putina, to je nešto što, kako kaže generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse, moramo da shvatimo ozbiljno i zato prenosimo jasnu poruku da će to imati teške posljedice po Rusiju, prenio je Reuters.

20:14 Blinken: Nikada nećemo priznati rusku aneksiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici "nikada neće priznati" rusku aneksiju teritorije u Ukrajini. "Mi i mnoge druge zemlje smo jasno stavili do znanja. Nećemo, nikada nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Proruske separatističke vlasti u Ukrajini saopštile su prve rezultate referenduma o prijapanju Rusiji Donjecke i Luganske Republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, prema kojima je većina glasala "za".

20:13 Prvi rezultati od proruske separatičke vlasti

Proruske separatističke vlasti u Ukrajini saopštile su danas prve rezultate referenduma o prijapanju Rusiji Donjecke i Luganske republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, prema kojima je velika većina glasala "za", prenosi Interfaks.

U Zaporoškoj oblasti, pri obrađenih 19 odsto glasova, glasalo je "za" 98,19 odsto birača, u Donjeckoj republici pri obrađenih 16 odsto glasova "za" je 98 odsto.

U Luganskoj republici obrađeno je 13 odsto glasova, a "za" je glasalo 97,82 odsto birača, dok je u Hersonskoj oblasti pri obrađenih 14 odsto za pripajanje Rusiji glasalo 96,97 odsto birača.

18:36 Švedska registrovala dvije eksplozije kod mjesta curenja na ruskim naftovodima

17:33 Na ruskoj granici s Gruzijom otvoriće se vojni centar

Na granici između Rusije i Gruzije na kontrolnoj točki Gornji Lars otvoriće se vojni punkt, rekli su ruski zvaničnici, nakon što su hiljade ljudi viđene kako tamo bježe.

16:43 Danska vojska objavila snimak isticanja gasa iz Sjevernog toka

16:37: Ukrajinske vlasti kažu da je rupa na gasovodu rezultat ruskog terorističkog napada

Ukrajinske vlasti kazale su da je rupa na gasovodu Sjeverni tok rezultat terorističkog napada koji je organizovaa Rusija, prenosi AFP.

To je kazao savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak.

Kaže da Rusi time žele destabilizovati Evropu pred zimu. Nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje.

16:00 Ogromna rupa na gasovodu Sjeverni tok

Kremlj je objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Evropska komisija kaže da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja gasa u dva gasovoda koja su namijenjena za dopremanje gasa iz Rusije u Evropu.

Nord Stream AG, upravnik gasovoda, ranije u utorak objavio je da su tri morske linije Sjevernog toka doživjele štetu "bez presedana" u jednom danu, prenosi Index. 

"Ne može se odbaciti nijedna opcija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov kad je upitan o mogućnosti sabotaže.

Danska energetska uprava (DEA) kaže da curi puno gasa te da je rupa na Sjevernom toku 2 velika.

Čelnik ove danske organizacije kaže da će se curenje nastaviti još nekoliko dana, a možda čak i sedmicu. Kaže da velika količina mjehurića na površini pokazuje da je rupa u cijevi jako velika.

Danske pomorske vlasti izdale su upozorenje za plovidbu i upozoravaju brodove da ne uplovljavaju u područje pet nautičkih milja od curenja.

Švedska nacionalna televizija SVT javlja da su seizmolozi zabilježili podvodne eksplozije u blizini gasovoda Sjeverni tok u posljednjih 36 sati. Eksplozije su zabilježene u samoj blizini mjesta gdje je došlo do curenja. 

"Nema sumnje da se radi o eksplozijama", kaže Bjorn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži, SNSN-u.

13:35 Ukrajina: Rusi koji se predaju imaju šansu da prežive, svi ostali nemaju

Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru je objavio da bi se mobilizovani Rusi koji budu poslani na ratište u sklopu mobilizacije najavljene prošle sedmice trebalo predati prvom prilikom. 

"Rusi koji se predaju imaju šansu spasiti svoje živote. Svi ostali je neće imati", napisao je Jermak.

13:00 Gruzijski ministar: Nemamo razloga da zatvorimo granicu s Rusijom

Vaktang Gomelauri, ministar unutrašnjih poslova Gruzije, je u razgovoru za rusku prorežimsku agenciju rekao kako Gruzija "nema razloga da zatvori granicu s Rusijom i zabrani ulaz Rusima".

Negirao je informacije prema kojima je od početka mobilizacije u Rusiji u Gruziju pobjeglo oko 250.000 ruskih državljana.

"Toliko ih nije stiglo, ne znam otkud stižu te brojke. Prije 4-5 dana imali smo oko 5-6 hiljada dolazaka. Sad je taj broj narastao na 10.000", rekao je Gomelauri.

10:24 Medvedev: Rusija ima potpuno pravo da upotrijebi nuklearno oružje

Rusija će učiniti sve da spriječi pojavu nuklearnog oružja kod svojih neprijateljskih susjeda, na primjer, u Ukrajini, najavio je zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Naši neprijatelji vole da daju bahate izjave. Razbacuju se pojmovima poput slobode, demokratije, misije. Zapravo, ovo je samo ritualni verbalni proliv. Fontane prolivne demagogije uz zlobnu kreštavu retoriku postale su davno provjereno oružje anglosaksonskog svijeta kojim zasipaju ostatak čovječanstva u pokušaju da odbrane svoje isključivosti i prava na vladanje svijetom", piše Medvedev na Telegramu.

Medvedev je istakao da "Rusija ima potpuno pravo da upotrijebi nuklearno oružje".

"Opet moram podsjetiti, za one gluve koji čuju samo sebe. Rusija ima pravo da upotrijebi nuklearno oružje ako je potrebno. U unaprijed određenim slučajevima - ako mi ili naši saveznici budemo napadnuti ovom vrstom oružja ili ako agresija konvencionalnim oružjem ugrozi opstanak naše države", piše Medvedev.

"Ako prijetnja Rusiji prijeđe utvrđenu granicu opasnosti, moraćemo odgovoriti. Bez ičijeg dopuštenja, bez dugih konsultacija. I to definitivno nije blef", dodaje.

09:32 Gazeta: Muškarac u Rusiji se polio benzinom i zapalio, ne želi da ide u rat

08:15 Putin se u petak obraća parlamentu, proglasiće aneksiju okupiranih djelova Ukrajine?

Više o ovome, pročitajte u posebnoj VIJESTI.

07:21 Ukrajina: Rusi potpuno zatvorili Herson, niko ne smije ni ući ni izaći

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage potpuno zatvorile okupirane dijelove Hersonske oblasti za sve ulaske i izlaske.

Vlada u Kijevu ranije je pozvala stanovnike Hersona da se evakuišu zbog protivofanzive ukrajinske vojske u tom području.

07:07 Novaja Gazeta: Iz Rusije pobjeglo 260.000 muškaraca

Pet dana nakon pokušaja predsjednika Vladimira Putina da mobiliše Ruse za borbu protiv Ukrajine, više od 260.000 ruskih muškaraca napustilo je zemlju, navodi nezavisni ruski list Novaja Gazeta.

:Ruski medij The Bell izvijestio je da nekim muškarcima sada nije dozvoljen izlazak na aerodromima i na graničnim prelazima. 

U međuvremenu, najmanje 11 vojnih kancelarija zapaljeno je u Rusiji od Putinove objave mobilizacije 21. septembra, navodi medijska kuća Meduza.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

Kakva budala,Medvedev prijeti nuklearnim oruzjem,j a mislim ,da su on i Putin,svojom glupim potezima ugrozili svoju vlast,a zeljeli su suprotno,u svojoj kuci su stvorili neprijatelje,hoce li i na ruski narod baciti nuklearne bombe,ako se usprotive njima dvojici,hoce,bez dileme,