9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina: Rusi iscrpili skoro sve zalihe preciznih projektila; SAD: Ne ohrabrujemo ukrajinske udare na Rusiju

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

Ukrajina: Rusi iscrpili skoro sve zalihe preciznih projektila; SAD: Ne ohrabrujemo ukrajinske udare na Rusiju

Autor: Antena M

  • Viber

286. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Dešavanja ste i danas mogli da pratite uživo na Anteni M.

22:59 SAD: Ne ohrabrujemo ukrajinske udare na Rusiju

SAD su izjavile danas da “ne ohrabruju” Ukrajinu da vrši udare na Rusiju” poslije napada dronovima na više ruskih vazduhoplovnih baza za koje se smatra da dolaze iz Kijeva.

“Mi ne pomažemo Ukrajini da organizuje udare van njeniih granica,” rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Sve što radimo, sve što svijet radi da podrži Ukrajinu ide u prilog podrške nezavisnosti Ukrajine”.

22:06 Ukrajina: Rusi iscrpili skoro sve zalihe preciznih projektila

Šef Odbrambene obavještajne službe Ukrajine rekao je da je Rusija skoro iscrpila svoj arsenal izuzetno preciznih projektila i da do sada nije dobila balističke rakete od Irana.

“Postoji proizvodnja novih projektila, ali je apsolutno mala u poređenju sa ogromnim brojem koji oni koriste. Proizvodi se samo nekoliko tipova visokopreciznog raketnog oružja. U stvarnosti, imaju rakete za još nekoliko napada velikih razmjera i dostići će punu nulu”, tvrdi Kirilo Budanov.

20:09 Rusija razmišlja o određivanju cijene ispod koje neće prodavati naftu

Rusija razmišlja o određivanju cijene ispod koje neće prodavati svoju naftu na međunarodnom tržištu kao odgovor na uvođenje ograničenja cijene ruske nafte koje su nametnule zemlje EU, G7 i Australija, izvijestio je danas Blumberg pozivajući se na dva zvaničnika upoznata sa planom.

17:36 Zapadni zvaničnici: Rusija je prije dvije do tri sedmice ostala bez iranskih dronova

Rusija je prije dvije do tri sedmice ostala bez dronova iranske proizvodnje i sada "očekuje novu zalihu", navode zapadni zvaničnici.

Iran je priznao da je Rusiji dostavio dronove, ali tvrdi da ih je poslao prije izbijanja rata u Ukrajini, piše Gardijan.

16:31 Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi eura i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru.

Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odgođene, među njima i odluka o zamrzavanju 7.5 milijardi eura sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj, prenosi AP.

15:42 Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susjednoj zemlji, izjavio je državni sekretar u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova Tamaa Mencer.

”Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Mi želimo da krenemo putem mira, a ne rata”, napisao je Mencer na svom profilu na Facebooku, prenosi TASS.

14:14 Moskva: Zabrana prodaja nafte onima koji uvedu ograničenje cijene
Moskva planira do kraja 2022. da kreira i pokrene mehanizam kojim se ruskim kompanijama zabranjuje prodaja nafte zemljama koje prihvate ograničenje cijene koje nameće Zapad, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Trenutno razgovaramo o tome s kompanijama, brusimo tu odluku“, rekao je Novak, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.
14:12 Rusija i Ukrajina razmjenjuju po 60 zarobljenih vojnika
Rusija i Ukrajina su spremne da razmijene po 60 ratnih vojnih zarobljenika, izjavio je proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Pušilin je napisao na Telegramu da se danas održava još jedna razmjena zarobljenih vojnika sa Ukrajinom po principu 60 za 60, prenio je Rojters.
12:25 Crna Gora će Ukrajini donirati 11 odsto vojnog proračuna
Crna Gora će Ukrajini donirati 11 odsto svog vojnog proračuna, saopšteno je iz ureda premijera. Donacija, uz "primanje hiljada izbjeglica", pokazuje "jasnu opredijeljenost crnogorske vlade da podrži obranu Ukrajinaca", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Uslove su dogovorili Abazović i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji su juče potpisali zajedničku deklaraciju.
11:26 Počelo je ograničenje cijene sirove nafte iz Rusije. Kako će funkcionisati?
Države grupe G7, koju čine Njemačka, Italija, Francuska, Kanada, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan, ograničile su cijenu barela sirove nafte iz Rusije na 60 dolara od 5. oktobra. Dogovoru se priključila cijela EU i Australija, a ograničenja cijene će se revidirati svaka dva mjeseca.

"Ovo ograničenje cijena ima tri cilja. Prvo, jača učinak naših sankcija. Drugo, dodatno će umanjiti prihode Rusije. Treće, u isto vrijeme će stabiliziovati globalna energetska tržišta jer omogućava dijelu ruske nafte koja se prevozi tankerima da se njom trguje, posreduje i prevozi putem EU operatora trećim zemljama, sve dok se prodaje ispod ograničene cijene", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
10:00 Rusija kaže da za sada nema šanse za razgovore sa SAD-om

Kremlj je odgovorio na komentare iz SAD-a, rekavši da je potreban pošten i dugoročan mir, ali da trenutno "nema šanse" za razgovore. Juče je američki državni sekretar Antony Blinken upozorio da Rusija možda traži način da se povuče iz Ukrajine bez pregovora o trajnom mirovnom sporazumu.

Prošle je nedjelje američki predsjednik Joe Biden rekao da će biti otvoren za razgovore s Vladimirom Putinom ako je ruski čelnik zainteresovan za okončanje rata.

09:00 Upozorenje na 'hitne nestanke struje', Kijeva bez struje

Otprilike polovina regije koja okružuje glavni grad Ukrajine biće bez struje u nadolazećim danima, rekao je regionalni guverner Kijeva.

Rusija ponovo napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu, tvrdeći da je to pokušaj degradacije vojske njenog protivnika. Ukrajina kaže da su napadi usmjereni na civile i ostavljaju milione podložnima niskim temperaturama.

08:56 Ruski napadi na južnu i središnju Ukrajinu

Rusko granatiranje prijavljeno je tokom noći u ukrajinskoj južnoj regiji Zaporožje i središnjem Dnjepropetrovsku, rekli su zvaničnici na Telegramu. Kritična infrastruktura i stambene zgrade oštećene su u udarima u predgrađu grada Zaporožje, rekao je Oleksandr Staruh, načelnik regionalne vojne uprave. Prema prvim informacijama niko nije povrijeđen.

U obližnjoj regiji Dnjepropetrovsk granatiranje se nastavilo tokom noći, rekao je Valentin Rezničenko, načelnik regionalne vojne uprave. Gasovodi, dalekovodi i više od 10 kuća oštećeni su u okrugu Nikopolj, rekao je Rezničenko.

Više od 9000 porodica takođe je ostalo bez vode u blizini naselja Červonohrihorivka nakon prekida dalekovoda koji opskrbljuje stanicu lokalnog vodovoda, rekao je. Inženjeri rade na obnovi zaliha, dodao je. Kuće i gasovod takođe su oštećeni u blizini naselja Marhanec, rekao je. Nema izvještaja o žrtvama..

08:24 Glavni stožer: Ukrajinska vojska odbila ruske napade u blizini 7 naselja u Donjeckoj oblasti

Tokom proteklog dana ukrajinske snage odbile su ruske napade u blizini Verhnokamjanskeja, Bahmuta, Andrijvka, Jakovlivka, Soledara, Kurdjumivka i Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Ruska vojska izvela je 17 vazdušnih napada i 38 MLRS napada na Ukrajinu u posljednja 24 sata, objavio je Glavni stožer. Ukrajinska vojska pogodila je dva zapovjedna centra i osam ruskih koncentracija vojne opreme i osoblja u istom razdoblju, dodao je Glavni stožer.

08:01 Novi napadi na Zaporožje

Rusija je tokom noći započela napade na regiju Zaporožje, prema Oleksandru Staruhu, šefu regionalne vojne uprave Zaporožje, koji je objavio fotografije na Telegramu u ranim jutarnjim satima. Udari su oštetili kritičnu infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je. U ovoj fazi nije bilo povrijeđenih ni smrtno stradalih. 

07:27 Zaharova: Nećemo se povući iz nuklearke, ona se nalazi na ruskoj teritoriji

Portparolka ministarstva Maria Zaharova odgovorila je na pitanje ruske novinske agencije o statusu elektrane koju su ruske snage okupirale početkom marta i mogućnosti da ona dođe pod kontrolu "treće strane".

"Ne može biti govora o bilo kakvom povlačenju iz nuklearne elektrane Zaporožje. Ona ostaje pod ruskom kontrolom i neće biti predana nekoj 'trećoj strani'. Elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i u potpunosti je pod kontrolom Rusije. Smatramo da samo mi možemo osigurati fizičku i nuklearnu sigurnost elektrane Zaporožje", odgovorila je novinarima Zaharova.

07:24 Napad dronom pogodio je aerodrom Kursk u Rusiji

Napad dronom na aerodrom u ruskoj regiji Kursk zapalio je spremnik za skladištenje nafte, rekao je lokalni guverner.

“Nije bilo žrtava. Požar je lokalizovan. Sve hitne službe rade na mjestu”, rekao je Roman Starovoj, guverner regije, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Istraživač u istraživačkoj novinskoj kući Bellingcat objavio je video koji prikazuje dim koji se diže iz Kurska.

07:07 Guverner: Rusija je pucala na Sumsku oblast 84 puta

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živitski rekao je da su ruske snage gađale zajednice Šaljhine, Krasnopolja, Bilopolja, Mariupolja i Esmana. Ruske snage napale su muški samostan u zajednici Šaljhine, oštetivši upravnu zgradu i poslovne zgrade. Stoka na samostanskoj farmi uginula je od rana od gelera, dodao je guverner. U naselju Bilopillia garaža, jedan traktor i tri automobila oštećeni su kao rezultat ruskih napada, rekao je Živitski.

07:00 Putin potpisao novi zakon o protestima, zabranjeni su na više mjesta u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se zabranjuje održavanje bilo kakvih protesta na nizu lokacija. Protesti će biti zabranjeni u zgradama vlade, univerzitetima i školama te bilo gdje u blizini crkava, aerodroma, željezničkih kolodvora i vitalne infrastrukture.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pivljanin

Mađarsku treba po hitnom postupku isključiti iz EU.