12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šojgu: Udvostručićemo proizvodnju precizno navođenog oružja

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Šojgu: Udvostručićemo proizvodnju precizno navođenog oružja

Autor: Antena M

  • Viber
383. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas, na Anteni M,  pratili ste ključna dešavanja:
22:58 Zelenski smijenio trojicu regionalnih guvernera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je danas trojicu regionalnih guvernera, uključujući čelnika Luhanska, gdje se vode žestoke borbe. Nijesu pojašnjeni razlozi za smjene koje je na društvenoj mreži Telegram objavio vladin predstavnik u parlamentu.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj često je komentarisao borbe koje se vode u toj regiji na sjeveroistoku, koja se graniči s Rusijom.

Zelenski je takođe smijenio guvernera Odese na Crnom moru i regije Knelnicki na zapadu. Odgovarajući na kritike Zapada o raširenoj korupciji u Ukrajini, Zelenski je ranije ove godine smijenio nekoliko visokih zvaničnika. Petoricu regionalnih guvernera je ili otpustio ili su sami dali ostavke.
19:50 Ukrajinske snage: Odbrana Bahmuta ključna za stabilnost fronta

Odbrana Bahmuta je "ključna" za održavanje "stabilnosti fronta" u istočnoj Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni, dok se žestoke borbe nastavljaju oko tog grada.

„Odbrambena operacija u tom pravcu je od najveće strateške važnosti za odvraćanje neprijatelja. To je ključ stabilnosti odbrane cijelog fronta“, objavio je Zalužni je objavio na Telegramu.

On je podsjetio na nedavnu izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je ocijenio da bi „gubitak Bahmuta mogao da omogući Rusima da napadnu i zauzmu druge obližnje velike gradove“.

Ukrajinsko predsjedništvo je, poslije sastanka Zelenskog i vojnog vrha zemlje, saopštilo da su svi članovi Generalštaba izrazili „zajednički stav o nastavku odbrane Bahmuta“.



17:00 Šojgu: Udvostručićemo proizvodnju precizno navođenog oružja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je udvostručenje proizvodnje precizno navođenog oružja tokom posjete velikom ruskom proizvođaču oružja Korporacija taktičkih raketa, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Dodao je da neka od najnovijih oružja koja je danas predstavila Korporacija "nedostaju ne samo današnjem neprijatelju nego i oružanim snagama drugih zemalja".
15:45 U nastavku pročitajte novu kolumnu ukrajinskog diplomate Oleksandra Levčenka.

Kvalitet ukrajinske vojske, koja se nekad smatrala značajnom prednošću u odnosu na Rusiju, degradirana je tokom godinu dana gubitaka. Zbog toga mnogi najiskusniji borci više nisu na ratištu, piše Washington Post.

09:33 Vazdušna uzbuna u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine oglasile su se sirene koje upozoravaju na vazdušnu opasnost.

09:05 Ukrajinski analitičar: Ako nastavimo ovako braniti Bahmut, mogli bismo ostati bez ljudi za kontraofanzivu

Vojni analitičar iz Kijeva upozorava da bi Ukrajina u očajničkoj obrani Bahmuta od ruskih napada mogla ostati bez resursa za planiranu kontraofanzivu. Naime, rovovska bitka za Bahmut odnosi velik broj života ruskih, ali i ukrajinskih vojnika. Ubijeni se broje u hiljada. 

No ni Rusija ni Ukrajina ne pristaju na uzmak u bitki za taj istočni grad u regiji Donjeck, koji ruske snage pokušavaju osvojiti od prošlog jula. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u sinoćnjem videoobraćanju naciji rekao da budućnost Ukrajine ovisi o ishodu bitaka na istoku, što uključuje i bitke koje se vode u i oko Bahmuta.

"Jako je teško na istoku. Jako bolno. Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć i uništićemo je", rekao je Zelenski. Kijev smatra da će iscrpljivanjem ruske vojske sada pomoći svojoj kontraofanzivi kasnije. No ne slažu se svi da je nastavak obrane Bahmuta najbolja opcija za Ukrajinu.

07:59 Ukrajinski partizani: Ubili smo ruskog čelnika u regiji Herson

Ukrajinska partizanska grupa Ateš tvrdi da je ubila zamjenika čelnika proruske vojne administracije okupiranog grada Nove Kakovke u južnoj regiji Herson. U objavi na svom Telegram kanalu partizani tvrde da su detonirali bombu sinoć nedugo nakon ponoći te ubili zvaničnika u trenutku kad se približavao svom automobilu na Aveniji Pobjede.

U napadu nije povrijeđen nijedan civili, objavila je partizanska skupina. Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Ateš je grupa partizana i diverzanata koja sprovodi akcije u okupiranim dijelovima Ukrajine. U njenom radu učestvuju Ukrajinci, krimski Tatari i Rusi te djeluje od juna prošle godine. Ranije je preuzela odgovornost za niz značajnih napada na ruke snage u okupiranim dijelovima Ukrajine, uključujući napad bombom-automobilom 10. februara u Novoj Kakovki, u kojem su dva ruska vojnika ubijena, a još dva su povrijeđena.

07:06 Ukrajina naredila evakuaciju iz oslobođenog grada. Rusi su sve bliže

Nedavno su ukrajinske vlasti naredile obveznu evakuaciju najugroženijih stanovnika Kupjanska zbog neprestanog ruskog granatiranja.

Među njima su Ljuba i njezin muž Sergej koji su za CNN ispričali kako je živjeti u uništenom gradu, gdje se noću pojačava topnička vatra.

Ljuba je s novinarima razgovarala stojeći u onome što je ostalo od njenog vrta nakon što je prije mjesec dana uništen tokom granatiranja kuće njenog susjeda. Kada se to dogodilo, bračni par je bio u kuhinji. Uprkos granatiranju, odlučili su da neće napustiti svoju kuću.

"Ovo je naš dom. Osim što postaje sve toplije, tu je i kišnica koju skupljamo u kanti. Preživjećemo", rekla je Ljuba za CNN.

07:00 Rusija: Obnovićemo ugovor o izvozu žita, ali na 60 dana

Sporazum koji omogućuje siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka biće automatski produžen nakon 18. marta ako nema prigovora uključenih strana, izvijestio je TASS.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mile

Amerika misli da je daleko. Vi ste bliži od Evrope, ako dođe do toga. Uđite u ovaj rat kao ljudi, Ukrajina je i Amerika i svijet.