19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin u iznenadnoj posjeti Mariupolju; Peskov: Posjeta je bila sasvim spontana

Svijet

Comments 2

Putin u iznenadnoj posjeti Mariupolju; Peskov: Posjeta je bila sasvim spontana

Autor: Antena M

  • Viber

388. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ključne informacije mogli ste i danas da pratite iz sata u sat na portalu Antena M.

22:20 Putin: Usklađujemo stavove s Kinom kako bi se suprotstavili zajedničkim prijetnjama

Vladimir Putin je rekao da je Rusija zahvalna za kinesko "dobro uravnoteženo" stanovište o ratu u Ukrajini, uoči planirane sutrašnje posjete Moskvi kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

U opširnoj izjavi objavljenoj uoči sastanka dvojice čelnika, Putin je rekao da posjet Xija "ponovo potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva".

"Imamo velika očekivanja od predstojećih pregovora", rekao je Putin, dodajući da čvrsto prijateljstvo između dviju zemalja stalno jača. Ruski predsjednik je rekao da Peking i Moskva koordiniraju svoja spoljnoopolitička gledišta kako bi se "suprotstavili zajedničkim prijetnjama".

20:28 Ukrajinska vojska: Rusi oduzimaju kuće izbjeglicama i predaju ih ruskim vojnicima 

U selu Strilkove, u okupiranom dijelu Hersonske oblasti, oduzimaju se kuće stanovnika koji su bili prisiljeni da napuste naselje i predaju ruskim vojnicima, objavio je Glavni štab oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

“Ruski okupatori nastavljaju pljačku, oduzimajući kuće mirnim građanima Ukrajine", piše u izvještaju.

Glavni štab piše i da Rusi nastavljaju da vrše psihološki pritisak na lokalno stanovništvo i pokušavaju stanovnike da prisile da uzmu rusko državljanstvo.

18:50 Objavljen video susreta Putina i, kako navodi ruska televizija, stanovnika Mariupolja

U videu na kojem je Putin prikazan kako razgovara s ljudima, za koje je ruska državna televizija rekla da su lokalni stanovnici, može se čuti kako mu govore da se mole za njega i zahvaljuju Rusiji što im je obnovila stanove nakon što su im domovi uništeni.

Rusija je prosula ukrajinsku pšenicu na cestu koja vodi iz Mariupolja, tvrdi savjetnik gradonačelnika okupiranog grada Petro Andriuščenko. Kaže da je dvadeset tona pšenice razbacano po cesti u području Novoazovsk istočno od Mariupolja. "Rusija će plakati o 'gladi u svijetu'. Pitam se ko je uzrokovao glad u svijetu?", napisao je na Telegramu.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko Rusiju je optužio za terorizam hranom.

16:47 U napadu na stambenu zgradu ubijene tri osobe

Troje ljudi navodno je ubijeno u raketnom napadu na stambenu zgradu u selu Kamianske, u ukrajinskoj regiji Zaporožje, objavila je vojna uprava Zaporožje.

Tri osobe su poginule, a još najmanje dvije povrijeđene u napadu, navodi se u objavi na Telegramu. "Mislite na svoju sigurnost i napustite opasna područja", stoji u objavi.

15:30 Hiljade Rusa pobjegle na Bali, vlasti ih više ne žele

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo  invaziju na Ukrajinu, desetine hiljada Rusa pohrlili su na Bali. Otprilike 58 000 Rusa posjetilo je ovaj otok u jugoistočnoj Aziji prošle godine nakon ukidanja zabrana zbog pandemije, a novih 22.500 stiglo je samo u januaru 2023., objavila je indonezijska vlada.

Na otok je prošle godine stiglo i više od 7.000 Ukrajinaca, a oko 2.500 u prvom mjesecu ove godine. Ali, one koji bježe od nasilja ili regrutacije, sad imaju novi problem, piše CNN.

Balijske vlasti ove su nedjelje pozvale na ukidanje politike viza po dolasku za građane Rusije i Ukrajine, navodeći niz navodnih incidenata koji uključuju nedolično ponašanje i posjetioce koji su prekoračili vize i radili ilegalno kao frizeri, neovlašteni turistički vodiči i taksisti.

"Kad god dobijemo izvještaj o strancu koji se loše ponaša, to je gotovo uvijek Rus", rekao je lokalni policajac u gradu Kuta za CNN.

14:49 Ukrajina o Putinu u Mariupolju: Zločinac se uvijek vraća na mjesto zločina

Iz Ukrajine stižu reakcije na sinoćnu posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Mariupolju, gradu kojeg su potpuno razorile ruske snage te ga potom okupirale.

"Zločinac se uvijek vraća na mjesto zločina", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dodao je kako je "ubica hiljadu mariupoljskih porodica došao diviti se ruševinama grada i grobovima".

"Totalni cinizam i izostanak bilo kakvog žaljenja", objavio je Podoljak.

14:24 Kremlj: Putinova posjeta Mariupolju je apsolutno spontana

Sinoćnja posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina okupiranom ukrajinskom gradu Mariupolju bila je "apsolutno spontana", rekao je danas Putinov portparol Dmitri Peskov. Putin je, podsjetimo, sinoć po prvi put posjetio teritoriju koju je Rusija okupirala od početka invazije prije godinu dana.

Ruski državni mediji Putinov posjet su opisali kao "radni". Peskov je danas novinarima, govoreći o posjeti, rekao kako su "inicijalni planovi uključivali samo posjetu rezidencijalnom kompleksu u Mariupolju". 

"Naravno da ni komunikacija sa stanovnicima ni posjeta obnovljenim stanovima nisu bili u planu. To je bilo apsolutno spontano", rekao je Peskov, pa dodao kako se Putin potom "isto tako spontano sam odvezao do spomenika herojima Drugog svjetskog rata, a potom i do obližnjeg parka.

Peskov je komentarsao i nalog za Putinovo hapšenje koje je izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu: "Smatramo odluke Međunarodnog suda pravno ništavnima jer ga ne priznajemo".

13:43 Peskov: Američki dronovi su se direktno uključili u sukob s Rusijom

Portparol Kremlja Dmitrij Perkov rekao je da su prošlonedjeljni preleti američkih bespilotnih letjelica iznad Baltičkog mora znak direktne američke upletenosti u sukob s Rusijom. Podsjetimo, ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona Reaper, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. 

"Sasvim je očito što ti dronovi rade, a njihova misija nije nimalo miroljubiva misija osiguranja sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama. Zapravo je riječ o direktnoj uključenosti tih dronova u sukob, protiv nas", kazao je Peskov. 

13:14 Bivši ukrajinski predsjednik: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, BiH je sljedeća

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastavit će napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.

"Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sljedeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je danas objavila bosanskohercegovačka agencija Fena. Juščenko je bio predsjednik nezavisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi.

"Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte", kazao je bivši ukrajinski predsjednik. On snažno podržava kazneni progon odgovornih za ratne zločine u Ukrajini. "Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 milijuna Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata", kazao je Juščenko.

12:51 Nove procjene ruskih borbenih gubitaka

Procjene ruskih borbenih gubitaka od 19. marta, prema Oružanim snagama Ukrajine.

12:50 Putin posjetio komandno mjesto u Rostovu na Donu

Vladimir Putin održao je sastanak na vojnom komandnom i kontrolnom punktu u ruskom gradu Rostovu na Donu, objavili su ruski mediji.

Putin je 18. marta helikopterom otputovao u ukrajinski grad Mariupolj pod ruskom okupacijom. Istog dana Putin je posjetio i Krim – devet godina nakon ilegalne aneksije ovog ukrajinskog poluostrva.

11:00  Njemačka: Ako Putin dođe u našu zemlju, uhapsićemo ga i predati Hagu

Njemački ministar vanjskih poslova Marko Bušman najavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina,  ako on kroči na njemačko tlo i da će biti izručen Hagu.

10:50 NATO avioni presreli ruske u blizini estonskog vazdušnog prostora

Drugi put ove sedmice, britanski i njemački borbeni avioni presreli su ruske avione blizu estonskog zračnog prostora, a to se dogodilo u noći s petka na subotu u okviru NATO-ovog nadzora zračnog prostora u toj regiji.

"Dva aviona  presrela su ruski vojni putnički avion Tu-134, poznat pod NATO-ovim imenom Cristi, koji je bio u pratnji dva borbena aviona Su-27 Flanker i vojnog transportnog aviona AN-12 Cub", saopštile su  britanske vazdušne snage. 

"Brzo smo identifikovali ruski avion i zatim ga pratili dok je letio blizu zračnog prostora NATO-a. Misija NATO-a Air Polising sprovodi se kako bi se osiguralo presrijetanje svih relevantnih aviona kako bismo bili sigurni da znamo ko su i kako bismo održali sigurnost leta za sve korisnike zračnog prostora", navodi britanske vazdušne snage. 

10:36 Žestoki udari na Bahmut, odbijeno više od 80 ruskih napada u danu

Ukrajinske snage odbile su 83 ruska napada u toku jučerašnjeg dana, izvijestio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga. Prema Glavnom štabu, ruske snage su fokusirane na pokušaj zauzimanja cijele Donjecke i Luganske oblasti.

Ruske su trupe izvele ofanzive kod Lajmana, Bahmuta, Avdivke, Marinke i Šakhtarska. Fokus napada je bio na Bahmut. Ruske trupe izvele su 11 raketnih napada, od kojih su četiri ciljana na civilnu infrastrukturu u Zaporožju. Ruske snage takođe su izvele 16 vazdušnih napada i 99 napada iz višecjevnih raketnih sistema.

U međuvremenu, ukrajinske vazdušne snage su izvele 10 napada na koncentracije ruskih trupa i oborile Shahed-136 iranske proizvodnje. Ukrajinske snage napale su sedam koncentracija ruskih vojnika i vojne opreme.

07:59 Pogledajte video iz Mariupolja

07:54 Ruski državni mediji: Putin u iznenadnoj posjeti Mariupolju

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je okupirani ukrajinski grad Mariupolj u Donjeckoj oblasti, tvrde ruski državni mediji, pozivajući se na pres-službu Kremlja.

7:50 Zelenski: Dobićemo novu vojnu pomoć od zemalja NATO i njihovih saveznika
 
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja.

Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć "od prijatelja iz Kanade, Njemačke, Francuske, Danske, Estonije".

"Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji", naveo je Zelenski.

07:09 Serija vazdušnih napada na Ukrajinu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio da su ruske snage izvele seriju vazdušnih napada dronovima. Navode da je uništeno sedam kuća u Hersonskoj oblasti, ali da niko nije povrijeđen.

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazuje da niko nije iznad zakona.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Da li su sigurni da je ovo Putin!?

Andjela

Pod okrivljem noci ! Sto vise reci! Toliko o hrabrosti ,,velikog,,drzavnika!