12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael napao grad na jugu Gaze, Palestinci tvrde da otkrivaju masovne grobnice

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Izrael napao grad na jugu Gaze, Palestinci tvrde da otkrivaju masovne grobnice

Autor: Antena M

  • Viber

199. je dan sukoba na Bliskom Istoku. Pročitajte ključne informacije.

19:40 SAD planiraju da sankcionišu izraelsku jedinicu zbog kršenja ljudskih prava

Izrael očekuje da će SAD objaviti blokadu vojne pomoći jedinici Necah Jehuda izraelske vojske jer je kršila ljudska prava na okupiranoj Zapadnoj obali prije no što je rat u Pojasu Gaze uopšte bio počeo.

To će biti prvi put u višedecenijskom partnerstvu dvije zemlje da neka američka administracija u odnosima s Izraelom poseže za „Zakonom Patrika Lihija“, nekadašnjeg senatora demokrata iz Vermonta, koji od prije 27 godina zabranjuje pružanje američke vojne pomoći i obuke stranim vojnim jedinicama koje siluju, muče, ubijaju bez suđenja i na drugi način teško krše ljudska prava.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan sastao se danas na granici sa Pojasom Gaze sa pripadnicima te vojne formacije ultraortodoksnih Jevreja u sklopu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). „Cio odbrambeni establišment, IDF i država Izrael vas podržavaju, cijene i hrabre u vašim operacijama odbrane države Izrael“, rekao je Galant pripadnicima bataljona Necah Jehuda, prenosi Tajms of Izrael.

„Lihijev zakon“ prvi put je primijenjen protiv kolumbijske vojne jedinice za koju se doznalo da je ubila hiljade civila djelimično i zato što su njenim pripadnicima tada nuđeni novčani „bonusi“ za likvidiranje naoružanih pobunjenika.

Primjena „Lihijevog zakona“ na izraelsku vojnu jedinicu dolazi u vrijeme sve veće zategnutosti između vlada u Vašingtonu i Jerusalimu zbog stradanja civila u Gazi od akcija Izraela koji ratuje protiv palestinske militantne organizacije Hamas sa ciljem da je potpuno uništi.

17:15 Izrael napao grad na jugu Gaze, navodno desetine mrtvih u masovnim grobnicama

Izraelske jedinice ponovno su napale istočni sektor Kan Junisa, natjeravši ljude u bijeg.

U Kan Junisu, prenosi Hina, pronađene su na desetine tijela u masovnim grobnicama na području glavne gradske bolnice, koju su izraelski vojnici napustili.

Po palestinskim vlastima, na tom su mjestu pronađena još 73 tijela, ukupno 283 u sedam dana. Izrael tvrdi da se morao boriti u bolnicama jer ondje djeluju Hamasovi operativci, što medicinsko osoblje i Hamas negiraju. 

Izraelske snage ponovno su iz vazduha napale i Rafu, posljednje utočište za više od polovinu stanovnika Pojasa Gaze.

11:58 Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog napada 7. oktobra
 
Aharon Haliva, šef izraelske vojne obavještajne službe, prva je visoka službena osoba koja je odstupila s dužnosti zbog neuspjeha u vezi Hamasovog napada.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je načelnik vojnog štaba prihvatio Halivinu ostavku i zahvalio mu na službi.

Haliva je u oktobru rekao da je preuzeo odgovornost jer nije spriječio napad koji je probio hvaljenu odbranu Izraela. Najmanje 1.139 Izraelaca je ubijeno, a stotine zarobljeno i odvedeno u Gazu.

09:36 Bajden osuđuje ‘očiti’ antisemitizam zbog protesta na univerzitetima
 
Američki predsjednik Džo Bajden izdao je izjavu povodom jevrejskog praznika Pesaha, osuđujući “alarmantan talas antisemitizma – u našim školama, zajednicama i na internetu”.

“Posljednjih dana vidjeli smo uznemiravanje i pozive na nasilje nad Jevrejima. Ovaj očiti antisemitizam je za osudu i opasan je. Apsolutno mu nije mjesto na univerzitetskim kampusima ili bilo gdje u našoj zemlji”, kazao je.

Bajdenovi komentari uslijedili su nakon što su se tokom vikenda pojavili izvještaji o uznemiravanju i prijetnjama jevrejskim studentima na kampusu Univerziteta Kolumbia u Njujorku.

07:41 Izraelska vojska potvrdila da joj je oboren dron iznad Libana
 
Izraelska vojska potvrdila je da je jedan od njenih dronova oboren projektilom zemlja-vazduh dok je “djelovao na nebu Libana”.

U objavi na X-u, vojska je rekla da su izraelski borbeni avioni nakon toga zatim napali mjesto odakle je projektil ispaljen.

Ranije je Hezbolah rekao da je oborio izraelsku bespilotnu letjelicu koja je “napadala naš nepokolebljivi narod”.

07:40 Izraelska granata pogodila bolnicu Al-Avda, sa brodova gađana obala Gaze
 
Al Jazeera Arabic javlja da je izraelska granata pogodila gornji sprat bolnice Al-Avda u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Dopisnici AJA s terena takođe kažu da je izraelska artiljerija sa brodova bombardovala obalu centralne i južne Gaze.

Nije poznato ima li žrtava u napadima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Sramno takmičenje se odvija pred očima, "obrazom i licem" cijelog Civilizovanog Svijeta. Surovo masakriranje dva naroda , djece , žena , starih , nemoćnih i gladnih.A poligoni su u Ukrajini i Palestini (Gazi). A svijet se dijeli na posmatrače , navijače , ali i pomagače , uglavnom zločinačkim režimima , koji se svim.silama , oružanim i propagandnim, da potpuno zatru dva naroda.