19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD zahtijeva ‘temeljnu i transparentnu’ istragu o masovnim grobnicama

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

SAD zahtijeva ‘temeljnu i transparentnu’ istragu o masovnim grobnicama

Izvor: AJB

Autor: Antena M

  • Viber

202. je dan sukoba na Bliskom Istoku. U nastavku donosimo ključne informacije:

23:00 gradi pristanište u Gazi

Sjedinjene Države počele su graditi pristanište u Gazi, objavio je u četvrtak Pentagon, projekt koji treba olakšati dostavu humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju. Pristanište bi trebalo postati operativno početkom maja.

U martu je predsjednik  Džo Bajden najavio da će američka vojska izgraditi privremenu luku na mediteranskoj obali Gaze za primanje humanitarne pomoći morskim putem.

Izgradnja je dio napora da se izbjegne glad u palestinskoj enklavi koja je već pet mjeseci usred izraelske vojne kampanje protiv Hamasa, koja je opustošila maleni Pojas Gaze i gurnula njegovih 2,3 miliona ljudi u humanitarnu katastrofu.

UN je upozorio da Gazi prijeti glad i požalio se na "ogromne prepreke" u dobijanju pomoći i njezinoj distribuciji po enklavi.

19:35 SAD i još 17 zemalja pozvali Hamas da oslobodi taoce

Sjedinjene Države i još sedamanest zemalja pozvale su Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi, rekao je visoki zvaničnik američke administracije. No, iz Hamasa su obećali da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

"Pozivamo na hitno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već više od 200 dana", navodi se u saopštenju koje su zemlje zajedno objavile, rekao je zvaničnik američke administracije. On je zajedničku izjavu nazvao izuzetnim prikazom jednoglasnosti, prenosi Reuters.

Svih 18 zemalja ima državljane koje Hamas drži već šest mjeseci nakon što su pokrenuli napad 7. oktobra na Izrael i ubili 1.200 ljudi. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži 129 taoca od ukupno 253 koje su uzeli početkom oktobra.

Napad Hamasa doveo je do uzvratne reakcije Izraela koji je krenuo sa napadima na Gazu u kojoj je od početka oktobra poginulo više od 34.300 osoba, podaci su ministarstva zdravstva koje vodi Hamas.

15:22 Ministarka: Belgijski humanitarni radnik ubijen u Rafi
 
Izraelske snage ubile su belgijskog humanitarnog radnika i njegovog sedmogodišnjeg sina u napadu na Rafu, izjavila je državna ministarka za razvojnu saradnju i urbanu politiku Karolin Genez.

"S velikom tugom sam obaviještena da je sinoć jedan od naših radnika ubijen u izraelskom bombardovanju", napisala je Genez na X-u, prenosi Al Džazira. 

10:14 SAD zahtijeva ‘temeljnu i transparentnu’ istragu o masovnim grobnicama
 
Bijela kuća kaže da želi “odgovore” od izraelskih vlasti nakon otkrića masovnih grobnica u bolnicama u Gazi uništenim u izraelskim opsadama.

Dosad je izvučeno više od 300 tijela ljudi, koje su navodno ubile i pokopale izraelske snage u bolnici Naser u Kan Junisu.

Pronađene su i druge grobnice u bolnici Al-Šifa na sjeveru.

07:23 Izraelsko granatiranje i napadi na centralnu i sjevernu Gazu
 
Izraelska artiljerija granatirala je nekoliko mjesta u Deir el-Balahu i Vadi Gazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze, javlja Vafa.

U Jabaliji i gradu Gazi postoje izvještaji o artiljerijskom granatiranju i izraelskim napadima, posebno u naselju Zeitoun i na sjeverozapadnoj strani grada Gaze, takođe izvještava Vafa.

07:15 Izrael bombardovao kuću u Rafi, broj ubijenih porastao na pet
 
Palestinska novinska agencija Vafa javlja da je u napadu na kuću koja je pripadala porodici Jamal u Rafi ubijeno pet osoba.

Ubijeni i ranjeni prebačeni su u obližnju bolnicu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR