19 °

max 21 ° / min 13 °

Petak

10.05.

21° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija teško oštetila četiri ukrajinske termoelektrane

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Rusija teško oštetila četiri ukrajinske termoelektrane

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je pokrenula "masivni" raketni napad na Ukrajinu, pogodivši energetske objekte i oštetivši elektrane u nekoliko regija tokom noći na subotu 27. aprila, rekli su zvaničnici  u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je apelovao na brzu isporuku dodatnog oružja protivvazdušne odbrane od zapadnih saveznika nakon napada na ključnu infrastrukturu.

"Teror uvijek treba gubiti, a svatko ko nam pomaže da se suprotstavimo ruskom teroru pravi je branitelj života", rekao je.

U svom noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da je ruski napad na ukrajinski energetski sektor posebno ciljao lokacije koje snabdijevaju  plinom zemlje Evropske unije.

"Glavni cilj bio je energetski sektor, razni objekti u industriji, kako za električnu energiju tako i za tranzit plina. Posebno plinski objekti koji su ključni za osiguranje sigurne isporuke u Evropsku uniju", rekao je.

Moskva je posljednjih mjeseci eskalirala svoje napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, uzrokujući nestanke električne energije i natjeravši Ukrajinu da traži od potrošača da smanje svoju potrošnju.

"Ruske oružane snage izvele su još jedan veliki raketni napad na Ukrajinu", objavila je ukrajinska vojska u redovnom jutarnjem izvještaju 27. aprila.

"Neprijatelj je ponovo napao energetsku infrastrukturu zemlje. Konkretno, napadnuti su objekti u regijama Dnjepropetrovsk, Ivano-Frankivsk i Lavov. Nanesena je šteta na opremi", rekao je ministar energetike German Galuščenko u objavi na Facebooku.

Ukrajinska Elektroprivreda DTEK rekla je da je oprema u četiri termoelektrane "teško oštećena" u napadima.

Ukrajinske vazdušne  snage su saopštile da je Moskva ispalila 34 projektila, od kojih je 21 oboren.

"Dvije su osobe ozlijeđene u središnjem gradu Krivi Rih", rekao je Oleksandr Vilkul, predsjednik gradskog vijeća na Telegramu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR