23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haos u Gruziji: Sukobi policije i demonstranata zbog "ruskog zakona"

Izvor: epa efe

Svijet

Tag Video
Comments 1

Haos u Gruziji: Sukobi policije i demonstranata zbog "ruskog zakona"

Izvor: Hina

Autor: Antena M

  • Viber

Gruzijska policija ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred parlamenta koji su protestovali protiv zakona o "stranim agentima", koji su opozicija i zapadne zemlje osudili kao autoritaran.

Rojtersov svjedok vidio je kako policija bez upozorenja ispaljuje suzavac i dovodi vodene topove. Policajci su udarali protestante koji su uzvraćali jajima i bocama. Nakon što su se povukli pred policijskim napadom, neki demonstranti su se vratili i ostali, uprkos naredbama da se raziđu.

Prijedlog zakona produbio je podjele u duboko polariziranoj zemlji južnog Kavkaza, postavljajući vladajuću stranku Gruzijski san protiv pokreta koji podržavaju opozicione grupe, civilno društvo i predsjednik Gruzije.

Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, vjerovatno će odobriti prijedlog zakona, koji mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon. Poslanici su završili sjednicu u utorak bez glasanja, a rasprava će se nastaviti u srijedu.

Zakon bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao "strani agenti". Gruzijski kritičari nazvali su ga "ruskim zakonom", upoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima, koji se koristio za slamanje tamošnjeg otpora.

Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njene podrške odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Gruzija je izgubila kratki rat s Rusijom 2008. Sjedinjene Države, VB i Evropska unija, koja je Gruziji  dodijelila status kandidata, kritikovale su prijedlog zakona. Funkcionerii EU-a rekli su da bi to moglo zaustaviti napredak Gruzije u evropskim integracijama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Astro

Aj trażite u CG nekoj NVO da vam daju spisak donatora i specifikaciju potrošenih sredstava. Imaćete pobunu NVO sektora. Neka vrsta kontrole i nadzora morala bi da postoji...