20 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija najavila 'razarajuću osvetu' napadne li Ukrajina Krimski most

Svijet

Comments 1

Rusija najavila 'razarajuću osvetu' napadne li Ukrajina Krimski most

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber


Rusija je u petak upozorila da će izvesti "razarajući osvetnički napad" ako Ukrajina, uz podršku Zapada, napadne Krim ili Krimski most koji crnomorsko poluostrvo spaja sa jugom Rusije i koji je Kijev već dva puta gađao.

Moskva je rekla da vjeruje da Ukrajina, koja je od Sjedinjenih Država nedavno dobila sisteme navođenih raketa dugog dometa ATACM, namjerava da napadne most 9. maja ili uoči tog dana kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine. Kijev je ranije naveo kako smatra nelegalnim izgradnju drumsko-željezničkog mosta, koji je u prošlosti korišten za kretanje trupa i oružja. Ukrajina navodi da želi nazad Krim.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je navela izjave i objave ukrajinskih i zvaničnika zemalja Evropske unije na društvenim mrežama, za koje je rekla da upućuju na to da je most na nišanu Kijeva.

Ambasador Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama Serhij Kislica je 1. maja na društvenoj mreži X napisao "2024. popis šest glavnih vrsta mostova" i objavio niz slika, koje prikazuju različite tipove mostova.

Posljednja slika sa natpisom Kerč, kako glasi ime krimskog grada na jednom kraju Krimskog mosta, ostavljena je prazna, što bi moglo da upućuje na to da će biti uništen, prenosi Reuters.

Neki zvaničnici i diplomate zemalja istočne Evrope objavili su slične sadržaje.

"Krimski most je opet na nišanu", rekla je Zaharova na brifingu za medije.

"Pripreme za napad na njega, što je teško za povjerovati, sada se otvoreno provode, uz razmetljivu hrabrost te apsolutnu izravnu i besramnu podršku kolektivnog zapada. Htjela bih da upozorim Washington i Brisel da je bilo kakvo agresivno djelovanje protiv Krima ne samo osuđeno na propast, nego će naići na razarajući osvetnički napad", poručila je.

Zaharova je istakla da je britanski šef diplomatije David Kameron rekao da Ukrajina ima pravo da koristi oružje koje joj je poslala Velika Britanija kako bi gađala ciljeve unutar Rusije, što je nazvala dokazom da Zapad vodi hibridni rat protiv Moskve.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miroslav

Kako stvari stoje, gorece u celoj Evropi. Pa ima li gde neko normalan, da ustavi pocetak treceg svetskog rata? Uvek je neko kriv za zlo, ali uvek se nekako dodje do razgovora, i zlo se ustavi. Ima li u Evropi bar neko, da ponudi pregovore, pre nago svi postanemo zrtve pakla?