13 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

17° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta i koga "češlja" FBI zbog "uplitanja Putina" u izbore?

Svijet

Comments 0

Šta i koga "češlja" FBI zbog "uplitanja Putina" u izbore?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Najviši američki obavještajni zvaničnici prvi put su 10. januara svjedočili o pokušajima Rusije da sabotira prošlogodišnje predsjedničke izbore.

"Snažno smo uvjereni da je predsjednik Putin 2016. naredio da se sprovodi kampanja uticaja na američke izbore. Cilj je bio da se podrije vjera javnosti u američki demokratski proces, unizi sekretarka Klinton i smanje njene šanse da bude izabrana za predsjednicu. Putin i ruska vlada su očigledno bili naklonjeni predsjedniku Trampu", rekao je Džejms Klaper, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe.

Direktor FBI: Tačno, provjeravamo Ruse

Velike optužbe, ali malo odgovora u jednom od najvećih političkih skandala koji je potresao Vašington u više godina. Uslijedili su veliki potresi – ostavka Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost i povlačenje iz istrage sekretara za pravosuđe i predsjedavajućeg Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma. A direktor FBI konačno je javno potvrdio ono o čemu se spekulisalo nedjeljama – da je biro prošlog jula počeo istragu Rusije.

"Sekretar za pravosuđe me je ovlastio da potvrdim da FBI u okviru svoje kontraobavještajne misije istražuje pokušaje ruske vlade da se umiješa u izbore 2016, što uključuje istragu bilo kakvih veza pojedinaca iz Trampovog izbornog štaba i ruske vlade", kazao je Džejms Komi, direktor FBI.

Tramp je odbacio tvrdnje o Rusiji kao “prevaru”, ističući da je pravi skandal - to što je Obamina administracija prošle godine prisluškivala njega i njegove saradnike.

"To su sve lažne vijesti", rekao je Tramp.

Međutim, istraga je veoma ozbiljna, kaže Ričard Ben-Veniste koji je bio tužilac u slučaju Votergejt.

"Istraga pokazuje koliko su naša i demokratije širom svijeta ranjive i podložne spoljnim uticajima kroz tehnike hakovanja, dezinformacija i različitih oblika miješanja od kojih moramo da se zaštitimo", naveo je Ben-Veniste.

Američki zakonodavci kažu da žele da dobiju činjenice koliko god da traje istraga. "Zadatak senatskog odbora je da razmotri sve aktivnosti koje je Rusija možda preduzela da promijeni tok i utiče na izbore 2016. u SAD", navodi Ričard Bur, predsjedavajući Senatskog odbora za obavještajna pitanja.

Senatski odbor za obavještajna pitanja je jedna od pet komisija koje ispituju rusko miješanje. Taj odbor je sada u centru pažnje pošto se predsjedavajući istog odbora u Predstavničkom domu, Devin Nunes, povukao iz istrage poslije tvrdnji da je obkelodanio povjerljiva dokumenta.

Kada će se saznati istina?

U potrazi za odgovorima, sedam profesionalnih kongresnih stafera kojima je dozvoljen pristup visokopovkerljivim podacima sada pregleda hiljade klasifikovanih obaveštajnih dokumenata. Komisija planira da ispita najmanje 20 svjedoka, među kojima je i Džered Kušner, Trampov zet i visoki savetnik.

Istrage FBI-a odvijaju se u sjedištu biroa u Vašingtonu i još dvije lokacije, a prema izvještajima biro je osnovao radnu grupu za koordinisanje istrage. Glas Amerike je kontaktirao FBI, ali biro nije želeo da komentariše. Prošlog mjeseca, Komi je upitan koliko istrage tog tipa običnu traju.

"Tu ne postoji ‘obično’. Teško je, odnosno nemoguće je reći koliko će trajati", rekao je Komi.

Međutim, Ben-Venist kaže da bi istraga mogla da traje i tokom sljedeće godine: "Zavisi od nivoa saradnje svjedoka, rezultata elektronske prismotre koji bi mogli da daju obećavajuće informacije istražiteljima, sigurno sve to neće biti završeno u narednih nekoliko mjeseci".

Istraga afere Votergejt početkom sedamdesetih trajala je dve godine, a u slučaju afere Iran-kontra osamdesetih trajala je čak šest godina.

Izvor: Glas Amerike

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR