23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NAPETO U KATALONIJI: Napadnuta policijska stanica, onemogućava se održavanje referenduma

Svijet

Comments 0

NAPETO U KATALONIJI: Napadnuta policijska stanica, onemogućava se održavanje referenduma

Izvor: Slobodna Bosna

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Nepoznata osoba bacila je zapaljivu napravu na stanicu španske policije u mjestu Igualada, udaljenom 50 kilometara od Barselone, nakon što je policija najavila da će u nedjelju spriječiti održavanje referenduma u Kataloniji. 

Naprava bačena u noći na petak na zgradu u mjestu Igualada nije izazvala štetu niti je ikoga ozlijedila, objavila je policija.

Policija je u četvrtak zaplijenila oko 4 miliona koverti, 2,5 miliona listića na kojima je pisalo "da" i "ne" te stotinjak glasačkih kutija, objavile su u petak novine El Mundo.

Osobe kod kojih je pronađen materijal rekle su da je on namijenjen izborima u sportskom klubu Barselona a ne referendumu u nedjelju.

Policija će spriječiti održavanje referenduma

Španski državni sekretar za bezbjednost rekao je u četvrtak da će policija spriječiti održavanje referenduma a da do izjašnjavanja stanovnika neće doći ponovio je španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

"Ne može se raditi nešto van zakona, to nikako ne može biti u skladu s demokratijom. Suci su zatražili da se primijeni zakon a Španija je zemlja koja poštuje zakon", rekao je Dastis u razgovoru za CNN. "Moraju (katalonska vlada) zaustaviti ovaj referendum, ovu farsu od referenduma. A mi smo spremni da razgovara u okvirima ustava", dodao je.

Prema španskom ustavu na snazi od 1978., kada je u Španiju uvedena demokratija, ovakvi referendumi su dopušteni jedino na niovu čitave države čime se brani njena cjelovitost. Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina s vlastitim jezikom i policijom a zagovornici otcjepljenja traže punu nezavisnost ističući da volja naroda mora biti iznad svega.

Građani pozvani na mirni otpor

Organizacije koje traže stvaranje samostalne republike pozvale su svoje sljedbenike da se u nedjelju suzdrže od nasilja prepriječi li policija prilaz školama i drugim mjestima namijenjenima za glasanje.

Nacionalna katalonska skupština (ACN) i Ómnium posljednjih su godina organizirovale masovna okupljanja i mirne proteste no prema izvještajima više medija u Barseloni se nalaze anarhisti pristigli iz raznih dijelova Evrope.

Katalonska policija upozorila je u četvrtak kako bi moglo doći do nemira ako policija zatvori centre i onemogući glasanje jer većina od 7,5 miliona stanovnika, prema anketama, želi da izađe na referendum iako nije izvjesno da bi pobijedili zagovornici nezavisnosti.

Katalonska vlada koja se zalaže za nezavisnost, sastavljena je od koalicije desnog centra i ljevice, a podržava je antikapitalistička stranka CUP čiji su sljedbenici dosad bili najradikalniji u zahtjevu. Španski ustavni sud poništio je zakon o referendumu koji su oni donijeli u katalonskom parlamentu.

Policija bi mogla blokirati više od 2.500 obrazovnih ustanova širom Katalonije. Oko 4.000 policijaca poslato je tamo iz raznih dijelova Španije kako bi onemogućili glasanje. Još od ranije u Kataloniji se nalazi 5.000 stalno stacioniranih pripadnika španske civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.

"Nikakvo nasilje, maksimalna smjelost. Bude li prepriječen ulaz na biračka mjesta, nikako nećemo koristiti nasilje. Koristićemo se mirnim otporom, koristićemo hrabrost kako bismo ušli unutra", navela je organizacija ANC u svom internom dokumentu poslatom članovima.

Oni su pozvani da od jutra stvore nepregledne kolone ispred biračkih mjesta.

"Slika koju pošaljemo u svijet je ključna. Od 9 sati ujutro koristićemo efekte dugačkih redova ispred prostora za glasanje. Slika miliona ljudi, s glasačkim listićem u ruci, biće spektakularna", navedeno je u tekstu.

Španska vlada desnog centra u Madridu vjeruje kako je učinila dovoljno da spriječi referendum, odnosno da ga transformiše u narodnu zabavu. Državni sekretar José Antonio Nieto rekao je kako do referenduma neće doći ali da će biti dopušteni protesti te izražavanje osjećaja koje ne krši zakon.

U petak će se održati redovni sastanak španskih ministara, posljednji uoči najavljenog referenduma u nedjelju, pa će Katalonija biti jedna od tema. Tokom dana se očekuje i obraćanje katalonske vlade oko sprovođenja referenduma od kojega ne odustaje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR