16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komersant: EU stavila do znanja Srbiji da neće moći da "sjedi na dvije stolice"

Izvor: Foto: Antena M

Region

Comments 0

Komersant: EU stavila do znanja Srbiji da neće moći da "sjedi na dvije stolice"

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

EU je Srbiji stavila do znanja da će "teško moći da sjedi na dvije stolice" poslije potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU.

Dnevnik "Komersant" navodi da je EU pozvala Srbiju da odbije potpisivanje tog sporazuma, saopštivši da ono protivuriječi planovima Srbije o ulasku u EU.

"Time je Brisel stavio do znanja Srbiji da teško da može da sjedi na dvije stolice", piše list i dodaje da u Beogradu odgovaraju da do ulaska u EU imaju pravo da potpisuju takve sporazume sa bilo kojim državama.

"Komersant" podsjeća da Srbija ipak uskoro treba da se opredijeli i usaglasi svoju spoljnju politiku sa EU, uključujući i odnose s Rusijom.

Dnevnik podsjeća da su direktan poziv Srbiji da odustane od potpisivanja sporazuma uputili ministri spoljnih poslova EU u Helsinkiju, poslije susreta predsjednika Aleksandra Vučića sa novim ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

"Poziv EU Srbiji je novo upozorenje Brisela da je neprihvatljiva politika sjedenja na dvije stolice u odnosima sa Zapadom i Rusijom, koju pokušava da sprovodi Vučić. Brisel je već više puta podsjećao rukovodstvo Srbije ko je njen glavni partner: sa EU ima 60 odsto trgovinske razmjene, a sa Rusijom manje od sedam odsto, dok je obim evropskih investicija u Srbiju više puta veći nego ruskih", navodi dnevnik.

List citira šefa beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića koji kaže da sporazum sa Evroazijskom unijom za Srbiju nema suštinski značaj.

Komersant navodi da eksperti smatraju da potpisivanje tog sporazuma znači da Srbija pokušava da natjera EU da ubrza proces evrointegracije Srbije.

List podsjeća da u skladu sa novom strategijom proširenja EU, Srbija može da uđe tek 2025. godine, ali da Beorad uskoro mora da započne dijalog o spoljnoj i odbrambenoj politici.

"Tada će Srbija morati ili da se priključi politici EU prema Rusiji, uključujući i kada je riječ o sankcijama, ili će morati da se oprosti sa planovima o evropskoj budućnosti. U tom slučaju pitanje o izlasku iz sporazuma sa Evroazijskom unijom otpada samo po sebi", zaključuje dnevnik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR