15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na paketima droge slika Gavrila Principa: Ovo su Srbi koji su pali zbog šverca 800kg kokaina

Region

Tag Gallery
Comments 0

Na paketima droge slika Gavrila Principa: Ovo su Srbi koji su pali zbog šverca 800kg kokaina

Izvor: Blic.rs

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Čak 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće, vrijednosti čak 50 miliona eura, zaplijenjeno je na jedrilici u Atlantskom okeanu u blizini Azorskih ostrva.

Zbog ove droge uhapšena su tri srpska državljanina, jedan koji se nalazio na brodu, a dvojica u Srbiji, dok se za četvrtim traga.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, kokain je zaplijenjen u zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, policija Španije i Velike Britanije, a u koordinaciji sa srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal. Zanimljivo je da je na kesicama droge bio otisnut lik Gavrila Principa.

Kokain je, kako objašnjavaju u MUP, zaplijenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Droga, različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija zaplijenjeni su u konstrukciji jedrilice, a tom prilikom španska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe, koju terete da se u dužem vremenskom periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Španska policija uhapsila je na brodu državljanina Meksika E. A. A. C. (24), Rusije S. R. (48) i srpskog državljanina Vladislava Funštajna (44), dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapšeni otac i sin Mirko Đanković (66) i Dragan Đanković (39), obojica iz Šida. Za jednom osobom iz Srbije raspisana je potraga.

Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplijenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

Pripadnike ove organizovane kriminalne grupe terete da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gdje su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila. Uhapšeni Dragan Đanković učestvovao je i u pripremanju jedrilice.

Nakon izvršenih prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smjestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gdje su ih zaustavlili španski nadležni organi u blizini Azorskih ostrva.    

Kako prenose španski mediji, praćenje ove narko-grupe počelo je tokom avgusta, kada su do njih došle prve informacije o sumnjivoj jedrilici.

''Tokom akcije, prilikom prilaska policijskog broda jedrilici sa kokainom, nije bilo vidljivih registarskih tablica, niti je bila podignuta zastava ili neki drugi znakovi koji bi jasno mogli da pokažu nacionalost broda. Međutim, kada je policija prišla još bliže, utvrđeno je da jedrilica ima registraciju Sjedinjenih Američkih Država'' - navode španski mediji.

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je juče da je nakon višemjesečnog operativnog rada pripadnika kriminalističke policije, tačnije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa kolegama iz Španije i Velike Britanije uspješno realizovana zapljena oko 800 kilograma kokaina. 

Prema njegovim riječima, nakon prikupljenih informacija da se ova organizovana kriminalna grupa bavi distribucijom narkotika, kao i saznanja o konkretnom načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike, pripadnici srpske kriminalističke policije su sa tim saznanjima upoznali španske kolege.

''Ova akcija jasno pokazuje opredijeljenost i posvećenost srpske policije u borbi protiv narko-trafikinga i želim da čestitam pripadnicima kriminalističke policije na ovom izuzetno dobrom rezultatu i da ujedno zahvalim kolegama iz Španije i Velike Britanije na uspješnoj saradnji'' - zaključio je Rebić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR