14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

Region

Comments 0

Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

Izvor: Blic.rs

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

"Bilo je košave, jugoistočnog vjetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevrijeme, a nevrijeme se dešava u momentu, znači mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo zadnji momenat", tim riječima je iskusni kajt-surfer, Miljan Bošković objasnio okolnosti sa kojima se suočio Dalibor Andonov Gru, na dan pogibije.

Instruktor kajt-surfinga Miljan Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike.

- Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospasavanje), a dok se to događalo u sekundi se okrenuo vjetar sa jugoistoka na sjeverozapad, usljed te velike oblačnosti - rekao je Bošković.

On je dodao da je vjetar najvjerovatnije dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 10-120 kilometara na sat.

- Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umiju da ocijene, ali desi se i greška. Ovakve stvari se dešavaju ljudima koji su iskusni- kazao je Bošković.

Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika, zbog panjeva i nestabilnog vjetra.

- Drugačije je na moru, gdje je vjetar mnogo čistiji. Ovdje vjetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna - objašnjava.

On je ponovio da iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer "nevrijeme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR