Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Predsjednički izbori u Hrvatskoj 22. decembra

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: B92

Predsjednički izbori u Hrvatskoj 22. decembra

Građani Hrvatske biraće predsjednika države na izborima 22. decembra, objavio je premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

Ukoliko novi predsjednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020. Izborni rokovi počinju da teku 22. novembra, a zvanična izborna kampanja trajaće oko dvije sedmice.

Svi koji žele da se kandiduju moraće u roku 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa.

Kandidaturu za predsjednika Hrvatske, čiji mandat traje pet godina, najavilo je 15-tak potencijalnih kandidata, među kojima i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja u trku kreće kao kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Najveći konkurenti aktuelnoj predsjednici su bivši premijer Zoran Milanović, kandidat najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i nezavisni kandidat, pjevač Miroslav Škoro, kojeg podržavaju brojne desne stranke i čiju podršku je Grabar-Kitarović imala na prošlim izborima.

Prema predizbornim anketama, raste popularnost bivšeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu, Miroslava Kolakušića, koji je na evropskim izborima osvojio mandat hrvatskog europoslanika.

Izbore raspisuje vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata predsjednika.

Posljednji predsjednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada na izborima pobijedila kandidata koalicije lijevog centra, dotadašnjeg predsjednika Iva Josipovića.

Ostavi komentar

0/300