12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Balkan je jedno od najtrusnijih područja Evrope, ovaj dio je jedna od najužarenijih tačaka"

Region

Comments 0

"Balkan je jedno od najtrusnijih područja Evrope, ovaj dio je jedna od najužarenijih tačaka"

Izvor: Blic

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Zemljotresi koji su od utorka ujutru potresli Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Grčku su dio istog "skupa", zaključak je Britanskog geološkog zavoda (BGS).

Najjači udar od 6,4 stepena Rihterove skale zabilježen je u Albaniji u ranim juratnjim satima, nakon čega se nastavio niz manjih potresa. Zemljotresi su se osjetili širom Balkana, od Bosne do Grčke.

"Zemljotresi sa "efektom jata" dolaze u sekvencama zbog čega može djelovati da se više njih ponavlja u vremenskim razmecima" - rekao je za "Dejli majl" Brajan Baptaj, seizmolog iz BGS-a.

Jedan veliki zemljotres može da izazove skup manjih potresanja, što je i bio slučaj sa onim koji je pogodio albansku obalu.

"U Italiji je do takve situacije došlo 2016. godine, kada su zemljotres od 6,2 stepena naredna tri mjeseca pratili manji potresi, zaključno sa najvećim od 6,5 stepeni" - dodao je Baptaj.

Iako se zbog "efekta jata" može činiti da se povećao broj zemljotresa u svijetu, oni su i dalje u prosječnim granicama, sa 11,700 zemljotresa zabilježenih ove godine. I broj zemljotresa većih od šest stepeni Rihtera ostao je na prosječnom nivou oko 150 svake godine.

Nakon što su se poslije udara u Albaniji osjetili zemljotresi 230 kilometara dalje u Bosni i Hercegovini, a potom i na grčkom ostrvu Kritu, seizmolozi su nagađali da su ti potresi povezani, ali u tom trenutku nijesu mogli sa sigurnošću da tvrde.

Duga istorija velikih zemljotresa

Balkan je, pored Italije, jedno od najtrusnijih područja Evrope, a jedna od najužarenijih tačaka je albanska obala, rekli su seizmolozi.

Visoka opasnost od zemljotresa u primorskoj Albaniji proizilazi iz tektonskih kompresija kore koja se proteže od Hrvatske do Grčke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR