10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Srbiji je od danas na snazi "Tijanin zakon" - doživotni zatvor za najteža djela

Region

Comments 0

U Srbiji je od danas na snazi "Tijanin zakon" - doživotni zatvor za najteža djela

Izvor: B92

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U Srbiji je počela primjena izmjena Krivičnog zakonika koje predviđaju nova pravila za kažnjavanje povratnika u izvršenju krivičnih djela sa umišljajem, po sistemu "tri udarca".

Ove odredbe se prije svega odnose na krivična djela sa elementima nasilja, imovinska krivična djela, trgovinu narkoticima, držanje i nošenje oružja bez dozvole...

Pored ove opšte izmjene, izmjene zakona donose pooštravanje minimuma i maksimuma kazni za niz krivičnih djela sa elementima nasilja, zatim nova krivična djela, kao i novu vrstu krivične sankcije - doživotni zatvor, koja mijenja postojeću najstrožu kaznu 30 do 40 godina.

Kada su u pitanju krivična djela u vezi sa proizvodnjom i trgovinom droge ubačen je novi član koji kaznom od pet do 15 godina zatvora sankcioniše onog koji: radi prodaje, nudi na prodaju ili bez naknade radi daljeg stavljanja u promet daje opojne droge maloljetnom licu, duševno bolesnom licu, licu koje je privremeno duševno poremećeno, licu koje je teže duševno zaostalo ili licu koje se liječi od zavisnosti od droge.

Isti član predviđa istu kaznu i za onoga ko stavlja u promet opojnu drogu pomiješanu sa supstancom koja može dovesti do teškog narušavanja zdravlja ili ko ovo djelo izvrši u školi ili u njenoj neposrednoj blizini ili u zatvoru, javnom lokalu, javnoj priredbi.

Iste kazne su predviđene ako ovo djelo učini službeno lice, ljekar, sveštenik, nastavnik ili vaspitač iskorišćavanjem svog položaja ili ako za izvršenje tog djela iskoristi maloljetno lice.

Takođe propisano je i novo krivično djelo koje govori o navođenju maloletnika i duševno oboljelih osoba na konzumiranje droga i kaznjavaće se kaznom od dvije do 10 godina zatvora.

U Krivični zakonik je ubačeno još jedno krivično djelo koje se tiče napada na advokate ili članove njihovih porodica u vezi sa advokatskim poslovima.

Za ovaj osnovni oblik krivičnog djela propisana je kazna zatvora do tri godine, a ako učinilac tom prilikom nanese laku tjelesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice čeka će ga kazna od jedne do pet godina zatvora.

Novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine sankcionisano je unštavanje imovine advokata i njegove porodice, a ako je na taj način prouzrokovana i šteta viša od 450.000 dinara, učiniocu će prijetiti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Izmjene Krivičnog zakonika predvidjele su i strožije kazne za nasilje na sportskim priredbama, napad na službena lica u vršenju službene dužnosti, zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Pored novih krivičnih djela, KZ predviđa i novu krivičnu sankciju, a to je doživotni zatvor, kojim će biti kažnjavani izvršioci najbrutalnijih krivičnih djela počinjenih poslije 1. decembra. Izvršenje ove kazne ne može da zastari i neće moće da bude izrečena osobama mlađim od 21 godine.

Ova sankcija se uvodi umjesto kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Za doživotni zatvor mogućnost uslovnog otpusta poslije 27 godina izdržane kazne, sa izuzetkom za pet najbrutalnijih krivičnih djela.

Ta krivična djela su: teško ubistvo djeteta, silovanje sa smrtnom posljedicom, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnom posljedicom, obljuba sa djetetom sa smrtnom posljedicom, obljuba djeteta zloupotrebom položaja sa smrtnom posljedicom.

Za ta krivična djela uvedena je zabrana uslovnog otpusta, bez obzira na kaznu koja je izrečena - bilo da je u pitanju kazna u određenom vremenskom trajanju, bilo da je u pitanju doživotni zatvor.

Pored pomenutih izuzetaka od uslovnog otpusta, kazna doživotnog zatvora će moći da se izrekne za sva druga krivična djela za koje je prema važećim propisima zaprijećena kazna zatvora 30 do 40 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR