17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon više od 20 godina: Obnavljaju avio-liniju Beograd-Priština

Izvor: Foto: EPA

Region

Comments 1

Nakon više od 20 godina: Obnavljaju avio-liniju Beograd-Priština

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Srbija i Kosovo danas su sa avio-kompanijom Lufthansa potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd - Priština poslije više od 20 godina.

Pismo o namjerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Brajena.

U ime Srbije pismo o namjerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.

O'Brajen je sporazum nazvao "istorijskim" dodajući da su komercijalne veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Na relaciji Beogard-Priština letjeće avioni Lufthanzinog prevoznika Eurovings (Eurowings) čiji je predstavnik rekao da će letovi biti obnovljeni pošto Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke, prenijela je agencija AP.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije danas povodom potpisivanja pisma o namjerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd - Priština da bi ta linija mogla da zaživi "nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije" i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Prema njegovim riječima, zvaničnici iz Beograda će o toj namjeri obavijestiti i Unmik i Kfor koji su, kako je dodao, po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravo je potpisivanje pisma o namjerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograda - Priština kao "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".

Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja između Beograda i Prištine može samo da donese dobro, rekla je danas potpredsjednica vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, dodajući da je i istakla da se već neko vrijeme radi na uspostavljanju administativnih i tehničkih uslova.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oksim

E pa braćo Srbi pripremite pasoše kad izadjete iz aviona u Prištini u to ‘vaše’ Kosovo!