16 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istorija Amfilohijevog „ratovanja“ u mantiji

Region

Comments 0

Istorija Amfilohijevog „ratovanja“ u mantiji

Izvor: danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Možda izgleda čudno da je najveća opoziciona stranka crkva iz susjedne države, ali ako se sjetimo razvojnog puta samog Amfilohija, koji je 90-ih godina prošlog vijeka javno blagosiljao ratne zločince, koji je Crnogorce nazivao “komunističkom kopiladi“, koji je u to vrijeme uspio da u katastru na svoje duhovno ime uknjiži više od 50 crkava, onda čuđenju nema mjesta, komentariše za Danas Aleksandar Olenik, predsjednik Građanskog demokratskog foruma, činjenicu da proteste u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti predvodi Amfilohije Radović, jedan od velikodostojnika SPC, koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali i nakon toga, zastupao i veličao velikosrpsku ideologiju, a ratne zločince glorifikovao i pojedine čak dovodio u kontekst proglašenja svecima.

Aleksandra Jerkov, funkcionerka Demokratske stanke, za naš list ističe da sve za šta se Amfilohije Radović zalagao, „svi ciljevi za koje je slao tuđu djecu u smrt“ – propali su.

"I Republika Srpska Krajina, velika Republika Srpska, Srbija i Crna Gora, održavanje Kosova u Srbiji ratom. Sve je propalo. Istorija njegovog ratovanja u mantiji je istorija konstantnih gubitaka tuđih života za uzaludne ciljeve – smatra Aleksandra Jerkov. Aleksandar Olenik podsjeća za Danas da je Amfilohije aktivno podržavao politiku Miloševića, a zatim Koštunice, „sa kojim je upotrijebio i vojsku za postavljanje limene kontejnerske crkve na Rumiji“.

"Kada se to ima na umu, onda je sve jasno. I sada je situacija ista jer Amfilohije ima podršku Beograda, iako Aleksandar Vučić to nevješto krije, ali ima i još jaču podršku i uporište u nacionalističkom Savezu za Srbiju, koji prednjači u pokušajima destabilizacije Crne Gore, čak i u odnosu na sramno ponašanje Ivice Dačića. Otpor nacionalistima i medijskoj manipulaciji u po zlu upamćenoj predstavi “dešavanje naroda“ u Srbiji pruža Građanski demokratski forum, Vojvođanski front i više NVO i istaknutih pojedinaca, potpisnika “Apela 88“. Pošto smo za ovih 30 godina ipak nešto naučili, ni Vučiću, ni Dačiću, ni Amfilohiju a ni Savezu za Srbiju nećemo dopustiti ponavljanje istorije na štetu građana Srbije i Crne Gore" – zaključuje Olenik za Danas.

Prema mišljenju Jerkov, decenijama se akteri koji izazivaju sukobe, šire mržnju, destabilizuju region, zveckaju oružjem i huškaju ljude jedne na druge na ovim prostorima ne mijenjaju.

„Na svim stranama i u svim sferama društva postoje oni koji će svako političko komplikovano pitanje pretvoriti u sukob, svaki nesporazum iskoristiti da situaciju dovedu do ivice pucanja, a svako različito viđenje bilo koje stvari predstaviti kao razlog za pokretanje bezmalo novog rata. Ti ljudi, bilo da se nalaze u vlasti, u medijima ili u crkvi, direktna su posljedica toga što se niko od nas nije suočio sa događajima iz naše prošlosti, sa zločinima, ubijanjima, politikama koje su nas dovele do ovdje“, ističe Aleksandra Jerkov.

Ona dodaje da je u Srbiji i danas režim koji je podržavao sve sukobe na Balkanu, „ljudi koji su vodili i podržavali ratnohuškačku politiku i vjerujem da im ova situacija savršeno odgovara" – zaključuje Jerkov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR