15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Procjena Hrvata: Do juna ili jula bićemo u izolaciji, ako se budemo pridržavali mjera

Region

Comments 0

Procjena Hrvata: Do juna ili jula bićemo u izolaciji, ako se budemo pridržavali mjera

Izvor: index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Svi se pitaju koliko će stanje izolacije i karantina u kojem se svijet našao zbog koronavirusa trajati.

Dok niko o tome ne želi da priča i daje procjene, jer je, prema procjeni mnogih to jednostavno nemoguće znati, Hrvati smatraju da bi, ukoliko bi se svi pridržavali strogih mjerakoje su propisane, one mogle popuštati početkom juna ili jula.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je večeras da je nezahvalna svaka procjena situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ali da bi ona mogla biti bolja početkom juna, ako izdržimo sa strogim mjerama. 

Kako je dodao, nastaviće stroge mjere sve dok ne pobijede virus.

Ukoliko dođe do pogršanja, Capak kaže da mogu uslijediti neke strože mjere.

''Niko ne može znati taj datum. Nadamo se, ako izdržimo sa strogim mjerama socijalnog distanciranja, samoizolacije, karantina itd. da sa ovim brojkama možemo dugo izdržati i očekujemo da će nam toplo vrijeme smanjiti transmisiju virusa. Naša procjena je da bi početkom juna situacija mogla biti puno bolja i da bismo mogli početi popuštati s mjerama", rekao je direktor HZJZ-a.

Smatra da će, ako se nastavi s mjerama i ako građani budu poštovali ono što je propisano, imati ljetnu pauzu, ali napominje da niko ne zna kako će se virus ponašati. Moguće je da se počne ponašati poput gripa i sezonski pojavljuje.

Vrlo je vjerovatno da ako virus ne mutira da se ponovno pojavi sljedeće sezone. Ali imaćemo ljudi koji će imati imunitet, kazao je.

Još je nezahvalnije, dodao je, previdjeti broj zaraženih. 

"To niko ne zna", rekao je.

Ministar zdravstva hrvatske Vili Beroš takođe je za Dnevnik Nove TV komentarisao koliko bi još dugo mogla trajati ova situacija s koronavirusom, ali i mjere pod kojima se nalazi Hrvatska.

''Od toga kako ćemo se ponašati, zavisiće i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on zavisi od nas samih. Ako se ne budemo odgovorno ponašali, sve će potrajati duže i biće lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati''.

Osim toga, ministar je objasnio i kako trajanje epidemije umnogome zavisi od ponnašanja virusa što je moment koji niko još ne može tačno predvidjeti.

''Ako se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do juna ili jula, no ako ne bude tako, spremni smo i za takve scenarije.''

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR