8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NYT: Nasilan odgovor na prve velike proteste u Evropi zbog virusa

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

NYT: Nasilan odgovor na prve velike proteste u Evropi zbog virusa

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

The New York Times (NYT) piše da je, da bi zaustavio drugi talas koronavirusa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio novo zatvaranje na koje su demonstranti reagovali sa bijesom zbog njegove nedosljednosti, ali su sve stavili u okvir opšteg ogorčenja njegovim sve autortiranijim vladanjem i stanjem demokratije u Srbiji.

Kako piše NYT drugu noć zaredom hiljade demonstranta izašli su na ulice Beograda na prvim velikim protestima u Evropi koji se dovode u vezu sa pandemijom, na koje je, kako navodi autor teksta, pozivajući se na analitičare, odgovoreno sa policijskom silom kakvoj nijesu svjedočili od vladavine Slobodana Miloševića.

Kako se navodi, iako su Srbi izašli na ulice zbog novog trodnevnog zatvaranja zbog situacije sa drugim talasom epidemije u Beogradu, protesti su se brzo pretvorili u šire iskazivanje frustracije zbog sve veće kontrole Vučića nad kompletnom politikom i kako kažu, kako se doživljava, lošeg upravljanja odgovorom na pandemiju.

Protesti su se nastavili i u srijedu, čak i nakon što je Vučić suspendovao odluku o stupanju na snagu drugog zatvaranja.

Demonstranti su rekli da su manje ljuti zbog ponovnog uvođenje mjera zabrana nego na pogrešne korake vlade koje su izazvale potrebu za novim ograničenjima, a to uključuje i održavanje opštih izbora i ponovno pokretanje velikih javnih sportskih događaja.

NYT citira demonstrante, koji kažu da im "nije problem ostati u kući tri dana ali da se vlast igra sa njihovm glavama i sa istinom".

„Kada im odgovara održavanje izbora nema korone. Organizovali su fudbalske i teniske mečeve, i zbog toga sada imamo situaciju u kojoj su bolnice pune“ rekla je Dragana Grnčarski 45-godišnja menadžerka modnih događaja, koja je protestovala oba dana.

U tekstu se potom objašnjava da je, dok su druge države Evrope početkom maja postepeno ukidale mjere, Vučić, koji je prvobitno u martu uveo striktne mjere i vanredno stanje, početkom maja naglo ukinuo sve mjere i proglasio pobjedu nad koronom, omogućavajući Srbima održavanje sportskih događaja, izlaske u noćne klubove bez poštovanja mjera socijalne distance.

“Išli smo od jednog ekstrema ka drugom” navela je dr. Jelena Vasiljević, ekspert za balkanske protesne pokrete sa beogradskog Univeziteta.

Vučić je odbijao da promijeni pravac otvaranja čak i kada su dnevni slučajevi novoinficiranih počeli rasti sa ispod 20 na više od 300 , a NYT navodi i da je jedno istraživanje (BIRN) ukazalo da bi broj žrtava mogao zapravo biti i veći.

“Vučić je nastavio i održao izbore 21. juna koje je većina opozicionih partija ranije planirala da bojkotuje, obrazlažući da nijesu željeli da legitimizuju proces za koji osjećaju da je igra u korist gospodina Vučića”.

Za kritičare predsjednika Srbije, njegova igra sa mjerama zbog COVID-19, jačanja i popuštanja, kako mu kad odgovara, djeluje kao igranje politike sa javnim zdravljem.

“Građani su neprestalno obmanjivani i lagalo im se zbog političkih ciljeva", rekla je Tena Prelec, ekspert za politiku jugoistočne Evrope na Univerzitetu Oxford.

NYT se takođe poziva na analitičare koji procjenjuju da spontana priroda protesta odražava nedostatak institucionalnih sredstava za iskazivanje nezadovoljstva, pa se podsjeća da je pod Vučićevom vlašću prema Freedom House-u Srbija iz “slobodnih” demokratija pala na “djelimično slobodne”, a citiraju se i riječi Jelene Vasiljević da su mediji i državne institucije potpuno pod kontrolom jedne partije (SNS).

Vasiljević je ukazala da se prema snimcima na kojima policija tuče nenaoružane demonstrante sa pendrecima, ogleda situacija koja je za Srbiju bila kartkteristična u vrijeme Miloševićeve vladavine, ali se takođe citiraju i Vučićeve riječi da je policija imala pravo da ogovori sa takavom silom.

“Ima indikacija o stranoj umiješanosti, a tu je bilo i nekih krimilnih lica takođe. Cilj je da se našteti međunarodnom imidžu Srbije” rekao je Vučić.

Analitičarka Vasiljević procjenjuje za NYT da bi se protesti uskolo mogli raspršiti jer nemaju lidera, niti jasnog cilja, ali sa druge strane i zbog moći kojom Vučić kontroliše Srbiju. Na sličan su se načiin prošle godine raspršile demonstracije protiv njegove vlasti koje je predvodila opozicija.

“Situacija je nešto drugačija, ali nam još uvijek treba jasna politička artikulacija i jasan politički narativ” zaključila Vasiljević procjenu za The New York Times.

Euronews pak u tekstu o protestima u Srbiji, uz detalje o upotrebi sile policije nad demonstrantima, pokušaju ulasku u Skupštinu i ostalih pojedinosti brojnih brutalnih incidenata, analizira epidemiološku situaciju u Srbiji, preko izjava državnih čelnika kao i glavnog epidemiologa dr.Predraga Kona, koji je rekao da “protesti pokazuju kako se ljudi osjećaju zbog vanrednih mjera”.

Navode se i riječi Vučića koji je proteste okvalifikovao kao “političke” te da “nemaju nikakve veze sa koronavirusom”.

Kako kaže Euronews, predsjednik je ustvrdio da su protesti povezani sa predstojećim pregovorima pod pokroviteljstvom EU o odnosima Srbije i Kosova, koji treba da se obnove u nedjelju, a kojima se nacionalisti u zemlji protive.

Portal europeanwesternbalkans.com takođe daje hronogiju protesta i načina na koji je vlast u Srbiji djelovala u proteklih par mjeseci od pandemije, navodeći detalje nasilja policije nad spontanim demonstrantima, ukazujući i da niko od opozicionara nije pozivao građane da se okupe prve večeri.

Europeanwesternbalkans (EWB) procjenjuje da demonstracije predstavljaju najozbiljniju pobunu protiv vlasti Vučićeve Srpske napredne stranke od kada su došli na vlast 2012., iako su protesti protiv SNS počeli još 2016.

“Protesti su bez jasne ideološke podloge, sa različitim učesnicima koji su uzvikivali različite slogane usmjerene protiv vlade”, navodi se.

Takođe je ukazano da dok je televizija N1 prve večeri detaljno prenosila proteste građana, niti jedan od kanala sa nacionalnom pokrivenošću nije imao reportere uživo.

“Većina su sve skupa ignorisali događaj”.

I ovaj portal detaljno ukazuje na to kako je vlast u Srbiji po pitanju pandemije koronavirusa išla iz jedne krajnosti u drugu, kao i kako je BIRN otkrio da se zvanično saopšteni podaci o broju oboljelih i umrlih od stvarnih- razlikuju.

U drugom tekstu o protestima, EWB daje izjave političkih aktera iz vlasti i opozicije odnosno njihovo viđenje događaja.

Citiraju se riječi više opozicionih političara, poput Vuka Jeremića koji kaže da je “Vučić poslao huligane da kreiraju haos i nahuškaju ljude jedne na druge”, kao i drugih, koji tvrde da nemaju nikakve veze sa onima koji su bacali pirotehniku i kamenje na policiju, što je uzrokovalo disproprcionalnu upotrebu policijske sile nad građanima.

EWB takođe piše da je prisustvo desničarske grupe na protestima izazvalo kontroverzu ispred Skupštine, iako je, kako navode, "bilo jasno da oni ne predstavljaju većinu demonstranta, niti da su predvodili protest".

Za razliku od prve večeri, ukazuju da je nacionalani javni servis- RTS, prenosio proteste ali da su ih predstavili kao male grupe demontranata koji su nosili patriotske i religijske simbole, a većina prenosa je bila fokusirana na akte nasilja koje su počinili demonstranti.

Navodi se da su pak da su video snimci policijske brutalnosti objavljni u medijima i na drštvenim mrežama primjećini čak i u dijelovima grada gdje nije bilo policisjke brutalnosti, što je izazvalo osudu EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR