9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AI: Policija u Srbiji kamerama za prepoznavanje lica identifikuje demonstrante

Izvor: EPA

Region

Comments 0

AI: Policija u Srbiji kamerama za prepoznavanje lica identifikuje demonstrante

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) zatražila je od srpskih vlasti da pokažu suzdržanost na narednim protestima i da osiguraju pravo građana da demonstriraju mirno i bez straha od represije. Dodaju da "dodatno zabrinjavaju vjerodostojni izvještaji" o policijskoj upotrebi kamera za prepoznavanje lica u Beogradu za identifikaciju demonstranata.

Istraživačica organizacije AI za Balkan Jelena Sesar rekla je da slike na kojima se vidi kako srpska policija baca suzavac i šok-bombe neselektivno u masu i kako prebija demonstrante i prolaznike izazivaju "ozbiljnu zabrinutost".

Ona je navela da nesrazmerna upotreba sile nad svim učesnicima demonstracija nije opravdana, iako su vlasti odgovorne za obezbjeđivanje javnog reda i za reagovanje na pojedinačne nasilne incidente.

"Teške mjere te vrste kakve smo vidjeli u posljednja dva dana krše prava onih koji mirno protestuju i samo će povećati tenzije i isprovocirati neprijateljstvo, što vodi ka eskalaciji situacije", kazala je Sesar.

Rekla je i da "dodatno zabrinjavaju vjerodostojni izvještaji" o policijskoj upotrebi kamera za prepoznavanje lica u Beogradu za identifikaciju demonstranata.

"Amnesti internešenel se protivi korišćenju tehnologije prepoznavanja lica za masovni nadzor, na primjer na protestima. Nova tehnologija, još u velikoj mjeri neregulisana, ima tendenciju da disproporcionalno cilja određene grupe ljudi, što može obeshrabrujuće da utiče na pravo na protest", dodala je Sesar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR