12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srebrenica: 25 godina od genocida

Region

Comments 2

Srebrenica: 25 godina od genocida

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

U Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice, na 25-tu godišnjicu genocida, biće ukopano devet žrtava. Porodice ubijenih i ove godine ukopavaju nekompletna tijela svojih najbližih, pronađena u masovnim grobnicama.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Salko Ibišević. Kada je ubijen imao je 23 godine, a dijelovi njegovog tijela pronađeni su 2011. godine u masovnoj grobnici u Liplju u blizini Zvornika. Porodica je od tada bezuspješno pokušavala da pronađe ostatak Salkinog tijela.

"Od tada do danas njegovo tijelo je bilo u Komemorativnom centru u Tuzli. Supruga i ja smo odlučili da ukopamo nekompletno tijelo, da znam gdje da dođem", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) otac Ahmo Ibišević, koji traga za tijelom još jednog, mlađeg sina.

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja komemoracija, vjerski program i ukop žrtava u Memorijalnom centru Potočari, organizovan je uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Komemoracija je počela u 9 sati i 30 minuta, organizovana u je dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Video-porukom obratili su se mnogi poznati svjetksi zvaničnici.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je podsjetio da se tu desila jedna od najvećih tragedija u modernoj istoriji.

"Francuska nije zaboravila više od osam hiljada žrtava, odraslih i djece koji su likvidirani. Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice i izražavam im iskreno saučešće", rekao je Makron, prenosi Anadolija.

U ime Vlade Italije italijanski premijer Đuzepe Konte je u video obraćanju u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari odao počast žrtvama na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

"Dešavanja u Srebrenici su bila poraz naših zajedničkih vrijednosti. Odati počast i sjetiti se žrtava za nas je moralni imperativ. Krenuti od poštovanja prema čovječanstvu, prepoznati bol svih žrtava i razumjeti da je rat najnehumaniji, čin to su polazišta svakog zajedničkog putovanja. Zbog toga pravda mora ići svojim putem – potrebno je dalje procesuirati sve odgovorne za počinjena grozna zlodjela", rekao je Konte, prenosi Fena.

Britanski premijer Boris Džonson kazao je da veliki broj počinilaca genocida u Srebrenici još nije odgovarao za zločine te da postoje i oni koji bi radije zaboravili šta se desilo tamo ili negiraju značaj.

"To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi", kazao je Džonson.

Britanski prijestolonasljednik princ Čarls naglasio da su užasni događaji iz jula 1995. godine okvalifikovani kao genocid od strane međunarodnih sudova.

"Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako uspjeli preživjeti, koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih. Sjećanjem na bolnu prošlost i učenjem lekcija iz nje zajedno moramo naučiti da se to više nikada ne smije ponoviti", kazao je princ Čarls, prenosi Fena.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vjecna slava!

Ne ponovilo se! Smrt fašizmu!

Max

Pokolj nejači,genocid,kama...OVO JE SRAMOTA SVIH NAS!POJEDINI UMOBOLNICI,NEGIRAJU,VELIČAJU,PJEVAJU O OVOME...