8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sahranjeno još devet srebreničkih žrtava, zatražena zabrana negiranja genocida

Region

Comments 0

Sahranjeno još devet srebreničkih žrtava, zatražena zabrana negiranja genocida

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, u kojem su snage Vojske Republike Srpske 1995. godine ubile više od 7.000 Bošnjaka, porodice su sahranile još devet nekompletnih tijela svojih najbližih, pronađena u masovnim grobnicama.

Najmlađa žrtva je Salko Ibišević. Kada je ubijen imao je 23 godine, a djelovi njegovog tijela pronađeni su 2011. godine u masovnoj grobnici u Liplju u blizini Zvornika. Porodica je od tada bezuspješno pokušavala da pronađe ostatak tijela.

"Od tada do danas njegovo tijelo je bilo u Komemorativnom centru u Tuzli. Supruga i ja smo odlučili da ukopamo nekompletno tijelo, da znam gdje da dođem", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) otac Ahmo Ibišević, koji traga za tijelom još jednog, mlađeg sina.

Najstariji među žrtvama je Hasan Pezić, koji je ubijen kada je imao 70 godina. I njegovo tijelo pronađeno je nekompletno u masovnoj grobnici 1999. godine.

U  Memorijalnom centru Potočari danas su sahranjeni:

Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama kod Han Pijeska

Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, Srebrenica

Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše

Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini kod Srebrenice

Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi

Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici kod Bratunca

Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama kod Srebrenice

Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji.

Kemal (Husein) Musić 1968. rođen u Glogovoj.

Subašić: Srbija da izruči zločince

"Pozivam Vijeće za sprovođenje mira u BiH da nametne zakon o negiranju genocida i holkausta. Poruka našim političarima u zemlji i regionu je da gradite mir, poštovanje i povjerenje. Bez istine i pravde nema mira",kazala je Subašić.

Ona je navela da oni koji negiraju genocid neće uspjeti porodice žrtava ni da umore, ni da zastraše, i pozvala je je Srbiju da izruči one koji su činili zločin i genocid.

"Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji i daje utočište zločincima da izruči one koji su činili zločine", kazala je Subašić.

Prema njenim riječima, poruka domaćem pravosuđu je da nastave tamo gdje je Haški tribunal stao.

"Nemojte iskrivljavati i kriti istinu. Zločinci moraju odgovarati, nemojte praviti nacionalne balanse u BIH. Međunarodna zajednica mora pomagati žrtvama u BiH, da njihovi nalogodavci ne budu nagrađeni. Tražimo istinu, čekamo pravdu, pomozite svim majkama da nađu kosti svoje djece i da zločinci izađu pred lice pravde", poručila je Subašić.

"Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine"

"Nije bilo genocida kažu vlasti ovoga entiteta i ista ta vlast negira postojanje 8.372 oca, majke, brata, muža i sestre", rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica na početku komemoracije.

On je podsjetio da se u školama u Republici Srpskoj ne uči o istorijskim događajima koji su doveli do genocida u Srebrenici i naveo da je Srebrenica danas mrlja u istoriji Ujedinjenih nacija.

"Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine", poručio je Fejzić.

On je naveo da Srebreničani zahtijevaju zabranu negiranja genocida i od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka traže da nametne taj zakon.

Džaferović: Umjesto katarze sistemsko negiranje

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na komemoraciji pozvao međunarodnu zajednicu da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

"Umjesto očekivane katarze, priznanja genocida, izvinjenja, hapšenja i procesuiranja brojnih direktnih izvršilaca koji su još uvijek na slobodi, svjedoci smo da se isto onako planski i sistematski kako je počinjen genocid, danas planski i sistematski nastoji negirati", rekao je on.

Džaferović je pozvao političke, vjerske i intelektualne elite srpskog naroda, koji je, kako je naglasio, kroz istoriju i sam propatio, da smognu snage da se suoče sa istinom.

"Pozivam ih da se bez rezerve suoče sa istinom, da se ograde od ideologije i režima koji je u ime tog naroda počinio genocid nad Bošnjacima. Neka to učine zbog porodica žrtava, zbog nas, ali najviše zbog sebe. Neka to teško breme ne ostavljaju kao teret generacijama koje dolaze", naglasio je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR