16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proizvođaču pelina iz BiH,  navodnog lijeka za kovid, telefon ne prestaje da zvoni

Izvor: Screenshot, YT

Region

Comments 0

Proizvođaču pelina iz BiH, navodnog lijeka za kovid, telefon ne prestaje da zvoni

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Otkako su mediji u BiH prenijeli navode njemačkog instituta Max Planck da se slatki pelin pokazao moćnim oružjem u borbi protiv koronavirusa, ne prestaje da zvoni telefon Petra Mihića iz Ljubinja u istočnoj Hercegovini koji godinama uzgaja tu ljekovitu biljku.

"Nakon objave obećavajućih vijesti iz Njemačke o istraživanju djelovanja slatkog pelina, kontaktirali su me profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošaljem uzorke kako bi se i oni uključili u istraživanja", rekao je Mihić Petar lokalnim medijima.

Istraživanje o djelotvornosti slatkog pelina (Artemisia annua) nemalo je iznenadilo naučnike s instituta u Potsdamu i njihovi rezultati u liječenju oboljelih od covida-19 bude nadu u skori početak kliničkih ispitivanja.

Slatki pelin ima antivirusno djelovanje

Ekstrakti slatkog pelina imaju antivirusno djelovanje, njima se liječe paraziti, uzročnici malarije, a učinkovit je i protiv gljivica i bakterija.

Mihićeva porodica uzgaja pelin na površini od 8.000 metara kvadratnih i od te biljke pravi čajeve, tinkture, eterično ulje, cvijetni prah, a uskoro počinje i proizvodnju kapsula.

"Uglavnom sada zovu starije osobe, a razlozi su različiti. Od liječenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze koronavirusom do jačanja imuniteta. Svi su zadovoljni, a reakcije su pozitivne. Kad jednom naruče proizvod, ponovno ga traže", kaže Mihić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR